Szigorú kereskedelmi szabályozást vár el a brazil húsipari botrány miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK); ezért az uniós fogyasztók biztonságát garantáló szigorú feltételrendszer kidolgozását szorgalmazza.

    A NAK álláspontja szerint - amiről kedden tájékoztatta az MTI-t - a március közepén kirobbant brazil húsipari botrány ráirányította a figyelmet azokra a köztestület által korábban már jelzett kockázatokra, amelyekkel az EU és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti szabadkereskedelmi egyezmény járhat.
    Az EU és - a Brazíliát is magába foglaló - Mercosur országai között jelenleg is zajlanak a szabadkereskedelmi egyezményt előkészítő tárgyalások.     
    A mostani élelmiszeripari botrány megerősítette a NAK által megfogalmazott aggályokat. Ezért a köztestület elvárja, hogy a tervezett megállapodásban részletesen határozzák meg azokat a követelményeket és biztosítékokat, amelyek garantálják, hogy csak az uniós szabályozásnak megfelelő termékek érkezhetnek be a harmadik országokból - köztük a Mercosur-országokból is - az EU-ba - tartalmazza a közlemény.
    Felidézik: a botrány miatt az EU részleges importtilalmat léptetett életbe négy brazil vállalat 21 feldolgozójával szemben. Magyarországon pedig a dél-amerikai országból származó hústermékek fokozott ellenőrzését rendelte el a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
    A NAK elítéli a fogyasztók félrevezetését és egészségük veszélyeztetését, és üdvözli az uniós és a magyar hatóságok részéről megtett határozott lépéseket - teszi hozzá a köztestület közleménye.

(MTI)