Sikerrel zárul a 2025.03.31-én a Voyagex Morini Kft (Rozmár márkanév) GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00163 számú Kutatás-fejlesztési projektje

A projekt célja egy, a piacon jelenleg nem létező, marinálással és HHP technológiával ötvözött sous-vide technológiára alapozott, MI technológiával automatizált feldolgozó-, és „gyártó” sor kialakítása volt, amely ipari méretekben nyújt megoldást az előkészített hústermékek megbízható és (élelmiszer)biztonságos ipari gyártásra. A projekt célkitűzése volt továbbá az előkészített sous-vide húskészítmények fenntartható előállítása, különös tekintettel az élelmiszerbiztonságra, az érintett élelmiszeripari szegmens teljes lefedésével.

 

VOYAGEX MORINI Külkereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00163 azonosító számú projekt
A sajtóközlemény indokoltsága:
A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00163 azonosító számú projekt zárása
A fejlesztés célja:
A projekt célja egy, a piacon jelenleg nem létező, marinálással és HHP technológiával ötvözött sous-vide technológiára alapozott, MI technológiával automatizált feldolgozó-, és „gyártó” sor kialakítása volt, amely ipari méretekben nyújt megoldást az előkészített hústermékek megbízható és (élelmiszer)biztonságos ipari gyártásra. Az innovatív, teljes termelési-, feldolgozási-, gyártósor- és logisztikai „hálózat” vezérlése Ipar 4.0 előírások szerint felépített „öntanuló” szoftveres ipari megoldással valósult meg. A fejlesztés fókuszában a szakmai tudományos műszaki tevékenység állt, hiszen termékfejlesztésre, gépipari fejlett gyártástechnológiai rendszer fejlesztésére és haladó technológiák alkalmazására, valamint korszerű anyagok kutatás-fejlesztésére, azok innovatív felhasználására irányult. A projekt célkitűzése volt továbbá az előkészített sous-vide húskészítmények fenntartható előállítása, különös tekintettel az élelmiszerbiztonságra, az érintett élelmiszeripari szegmens teljes lefedésével. Segítségével a hús-alapanyag megőrzi biológiai értékét, segíti a hazai „brand” kialakítását, amivel helyi- és export értékesítési lehetőséget teremt. Az innovatív technológiával nagy hozzáadott-értékű, minőségi élelmiszer állítható elő, amely elősegíti az egészséges étrendet, így a társadalom általános egészségi állapotának javítását is szolgálja. Az előkészített hústermékek megnövelt eltarthatósági ideje, egyszerűbb és gazdaságosabb tárolása környezetvédelmi szempontból is előnyös (kevesebb romlott élelmiszer, kevesebb hulladék). A technológia számos előnye miatt prognosztizálható kereslet-emelkedés munkahelyeket teremt, elősegíti a munkaalapú társadalom megvalósulását, növeli az adott térség megtartóerejét, meggátolva ezzel az értékes és szakképzett munkaerő elvándorlását.


A felhívás megnevezése:
GINOP PLUSZ-2.1.1-21 - „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése”


A projekt elemei:
A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. A projekt megvalósítása önállóan történt, külső szakértők bevonásával. A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem laboratóriumi környezetben, a különböző hőkezelésekkel és HHP területen végzett kísérletekkel vizsgálta a minőségi húsok eltarthatóságát, míg a Voyagex Morini Kft az ipari méretű gyártás lehetőségeinek, módszertanának kutatásával és a nagyüzemi gyártás infrastruktúrájának fejlesztésével foglalkozott. A 3i Kft. külső szolgáltatóként a gyártósor informatikai, robotikai, valamint vezérlési megoldásait kutatta és fejlesztette. A projekt 3 (három) éves megvalósítási idejének első 18 hónapja alkalmazott (ipari) kutatási feladatokat, a 19-36. hónapig tartó időszak pedig kísérleti fejlesztési feladatokat tartalmazott.


A megvalósulás helyszínei:
2310 Szigetszentmiklós, Kántor utca 5.


    A projekt összköltsége:                567 589 641 Ft;
A szerződött támogatás összege:     392 264 275 Ft
Az európai uniós támogatás összege: 345 192 560 Ft;


A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul(t) meg 2022. április 01. és 2025. március 31. között.

(X)