A Danone tejipari óriásvállalat ígéretet tett arra, hogy 2030-ig 30%-kal csökkenti a tejtermeléshez kapcsolódó metánkibocsátását - azt állítva, hogy a világon elsőként az élelmiszeripari vállalat lesz az, amely ezt megteszi. Belgium úttörő szerepet játszik az ambiciózus projektben - írja a retaildetail.eu weboldal. 

Éghajlati előnyök

A Danone 2018 és 2020 között már mintegy 14%-kal csökkentette a metánkibocsátást. Most a tejtermelő még magasabbra teszi a lécet: a kibocsátást 2030-ig 30%-kal kell csökkenteni. Ez az ambíció része a francia vállalat azon törekvésének, hogy az éghajlat felmelegedését 1,5 °C-kal korlátozza: a metán ugyanis a gyártó globális üvegházhatású gázkibocsátásának 25%-át teszi ki, és (még mindig) sokkal károsabb, mint a CO2.

A metánkibocsátás csökkentése ezért a gyártó állítása szerint azonnali éghajlati előnyökkel jár, amelyek meghaladják azt, amit a CO2-kibocsátás puszta csökkentése elérne. A tejtermelés az ember által okozott metánkibocsátás 8%-át teszi ki, a mezőgazdasági és állattenyésztési tevékenységek részeként, amelyek együttesen a globális metánkibocsátás mintegy 40%-áért felelősek.

Belgium kulcsszerepe

Belgium kulcsszerepet játszik a célok elérésében. A Bovaer (DSM márka) szarvasmarhatakarmány-összetevővel végzett tesztprojekt ígéretes eredményeket hozott: a tehenek jelentősen kevesebb metánt bocsátottak ki, miközben a tej minősége és összetétele változatlan maradt. A Danone Belgium reményei szerint ez az elkövetkező években 20-40%-kal csökkenti az állomány metánkibocsátását.

A tejtermelőkkel együtt a vállalat azon is dolgozik, hogy a tehéntrágyát megújuló energiává alakítsa, és egy talajegészségügyi projektet is létrehozott. Brüsszel közelében, Rotselaarban van a Danone egyik legnagyobb termelőhelye, ahol a belga gazdák által szállított tejből egész Európa számára gyártják az Actimelt.