Az új „Fenntartható Finanszírozási Keretrendszer” alig két hónappal ezelőtti bevezetését követően a Henkel kibocsátotta az első két, fenntarthatósághoz kapcsolódó kötvényét: Egy 500 millió eurós volumenű, tizenegy éves futamidejű és 0,5 százalékos kamatozású kötvényt, valamint egy 250 millió dollár (kb. 220 millió eurónak megfelelő összegű), ötéves futamidejű és 1,8 százalékos kamatozású kötvényt.

Ezzel a Henkel az első olyan vállalat a szektorában, amely euróban fenntarthatósághoz kapcsolódó kötvényt bocsátott ki. A fenntarthatósághoz kapcsolódó amerikai dollárkötvénnyel a Henkel egyben az első kibocsátó is az euró-dollár piacon. A kibocsátásból származó bevételt általános vállalati célokra, többek között egy lejárt kötvény refinanszírozására fordítják.

 „A két kötvény kibocsátása ismét alátámasztja elkötelezettségünket és úttörő szellemünket a fenntartható finanszírozás terén. Ugyanakkor ez a kibocsátás megerősíti a fenntarthatósági céljaink megvalósítása iránti elkötelezettségünket. A Henkel pénzügyi szervezete is célul tűzte ki a fenntarthatóság aktív előmozdítását” – mondta Marco Swoboda, a Henkel pénzügyi igazgatója. „A sikeres tranzakció ismét bizonyítja vállalatunk magas hitelminőségét és a tőkepiacokhoz való kiváló hozzáférését.”

 A kötvények finanszírozási költségei a Henkel fenntarthatósági céljainak eléréséhez kapcsolódnak, ahogyan azt a Fenntartható Finanszírozási Keretrendszerben meghatározták. A Henkel három különböző teljesítménymutatót (KPI-t) és konkrét célértéket határozott meg. Ezek közé tartozik egyrészt a CO2-kibocsátás csökkentése, másrészt az újrahasznosított műanyag arányának növelése a műanyag csomagolásokban. A három meghatározott teljesítménymutató közül kettőt használnak minden kötvényhez. Ha az egyik vagy mindkét teljesítménymutató nem teljesül, a kamatlábat módosítják. A meghatározott teljesítménymutatókkal a Henkel már az első, a fenntartható finanszírozás keretrendszerének keretében történő kibocsátásával az összes meghatározott teljesítménymutatót lefedte.

 Az eurókötvény kibocsátását az ING, a Société Générale, a Deutsche Bank és a HSBC, az USA-dollárkötvényét pedig az ING, a Société Générale és a Deutsche Bank támogatta.

 A Henkel már korán innovatív megoldásokat vezetett be a fenntartható finanszírozás területén. 2018-ban a Henkel volt az első vállalat Németországban és világszerte saját iparágában, amely szindikált „fenntarthatósághoz kapcsolódó hitelt” kötött, egy olyan hitelkeretet, amely a Henkel három független fenntarthatósági minősítésben elért teljesítményéhez kötődik. 2020 júliusában a Henkel a világon elsőként bocsátott ki műanyaghulladék-csökkentési kötvényt, amelynek bevételét kifejezetten a műanyaghulladék csökkentését célzó projektekre és kiadásokra fordítják.