Édes és sós sütemények, torták, sülthúsok – az év végi ünnepek alatt a magyar háztartások nagy része a tradíciókhoz ragaszkodva szívesen süt otthon. Az otthoni sütésnek valóságos reneszánszát éljük, ami a bolti kínálat bővülésén is megmutatkozik.
Édes és sós sütemények, torták, sülthúsok – az év végi ünnepek alatt a magyar háztartások nagy része a tradíciókhoz ragaszkodva szívesen süt otthon. Az otthoni sütésnek valóságos reneszánszát éljük, ami a bolti kínálat bővülésén is megmutatkozik.
Nem számítanak áremelkedésre az ünnepi időszakban a hazai halszakma szakemberei, idén a tavalyiakhoz hasonló árak várhatóak a boltokban. A hazai halfogyasztás hagyományos csúcsidőszaka a karácsony és a húsvét, az egy főre eső halfogyasztás pedig messze elmarad az uniós átlagtól. Továbbra is a ponty a legkedveltebb halfajta, de egyre népszerűbb a busa,
az amur, vagy az afrikai harcsa is. Tendencia, hogy a vásárlók az élőhal helyett egyre inkább keresik a feldolgozott haltermékeket.
A fűszerpiac alakulásában az egyik legmeghatározóbb befolyásoló külső tényező az időjárás. A melegedő klíma, a túl sok vagy túl kevés csapadék nagy hatással van a fűszerek minőségére. Ennek a hatását láthatjuk évről évre a hazai fűszerpaprika termés esetében, de jó példa erre a vanília is. Egy kedvezőtlen évszak megemelheti a nyersanyagok árát vagy csökkentheti a fűszerek általános minőségét, amely végső soron a végtermék árát is jelentősen növelheti. Aktuális fűszeres körképünket olvashatják gyártói és forgalmazói szemszögből.
A különböző szószok és mártások egyidősek a kifinomult gasztronómia elterjedésével: azóta élvezzük őket, amióta az ember – túljutván azon, hogy egy-egy étkezés során pusztán az éhét csillapítsa az elkészített táplálékkal – elkezdte azóta is tartó felfedezőútját az ízek varázslatos birodalmában. És hogy mi a helyzet manapság az ételeinket megízesítő termékek hazai piacán? Megtudhatják körképünkből.
Bővebben: Amitől a táplálék étellé válik: terítéken a szószok és a mártások
A fogyasztók továbbra is az év utolsó hónapjában veszik meg az éves vásárolt virsli nagy százalékát, miközben a minőségi virsli az ünnepek elteltével is kedvelt élelmiszernek számít.