A fogyasztók egyre tudatosabban választják ki és vásárolják meg a megfelelő samponokat, balzsamokat. Ezt a trendet látszik alátámasztani, hogy megnőtt a hajápoláshoz és -for­má­zás­­hoz szükséges speciális, természetes összetevőket tartalmazó termékek kínálata.

Speciális figyelem a frizurára
Gózon-Karajz Zsófia, a L'Oréal Magyarország trade marketing managere úgy tapasztalja, hogy minden szezonnak, évszaknak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A természetességre, fenntarthatóságra való törekvés továbbra is nagy népszerűségnek örvend a hajápoló termékek esetén is, mely nemcsak az összetevőkben, de a kiszerelésben is megmutatkozik (XXL formátum, utántöltő csomagolás).
„Egy másik meghatározó trend idén a hajápolásban a skinification, mely az arcápolásban már ismert, népszerű összetevők ­alkalmazása a hajápoló termékekben (pl. a hialuronsav, C-vitamin)” – tudtuk meg a L'Oréal Magyarország trade marketing managerétől.
Gózon-Karajz Zsófia megemlítette, hogy az Elseve Wonder Water lamellás kondícionáló egy igazi különlegesség a közönségcikk piacon. „Ez a termék akár 8 másodperc alatt kifésülhetővé és simává varázsolja a hosszú hajat, így a haj hidratáltabb, fényesebb és könnyebben kezelhető lesz” – mondta. Mint megtudtuk, a L’Oréal idei egyik nagy bevezetése az Elseve Hyaluron Plump termékcsalád, mely teljeskörű ­hajápolási rutint kínál a dehidratált haj számára a hialuronsav erejével. A Fructis márka pedig egy C-vitaminos termékcsaláddal bővült: gyenge, ­hullásra hajlamos hajra. „Ez a termék célcsoportot tekintve abszolút unisex, így férfiak és nők számára is egyaránt ajánljuk” – ismertette Gózon-Karajz Zsófia, kiegészítve azzal, hogy a termékcsalád ­sztárterméke pedig egy fej-, bőr- és hajerősítő ápoló szérum.

Kínálat a természetes hajért
„Az évszakok változását legtöbbször a hajunk is megérzi. Télen a hideg, nyáron a napsütés és a tengervíz veszi igénybe a ­hajat, de emellett a vegyi szőkítés, városi szmogos levegő vagy az uszoda klóros vize állandó károsítója a hajnak. Ma már a legfontosabb a hajtípusnak és az igénybevételnek megfelelő hajápolók használata” – fogalmazott Herr Mónika, a Presto-Pilot Kft. marketingvezetője.
Herr Mónika is tapasztalja, hogy a speciális hajápolótermékek mind nagyobb teret nyernek. Egyre többen keresik a természetes összetevőkben gazdag, vegán termékeket, melyek növényi ­eredetű összetételükkel nem okoznak irritációt. „Ha igazán speciális termékekről beszélünk, akkor ide sorolnám a Khadi Ayurvédikus hajápoló termékeit (festés előkészítő, henna hajfesték, sampon, balzsam, hajolaj, maszk és hajtonik), melyek egy teljes ­hajápoló rutint alkotnak a tökéletesen szép haj eléréséhez” – ismertette a kínálatot.
Mint említette, másik irány az új, különleges hatóanyagok és össze­tevők alkalmazása a hajápoló termékekben. Ilyen a Natura Siberica Hair Evolution családja, a vadon termesztett gyógynövények erejével nyújt megoldást különböző hajtípusok vagy problémák esetén. A férfi fogyasztóknál a 2in1 termék beszerzése a legjellemzőbb ­továbbra is, amennyiben nincs konkrét megoldásra váró hajproblémájuk. „Problémás haj esetében a hajhullás ­elleni és a korpásodás ­elleni speciális termékek a legkeresettebbek” – jegyezte meg Herr Mónika, példaként említve a Natura Siberica Men termék­családot, ami kifejezetten ezen igényekre megfelelő.
„Számos innovációval és új termékkel érkezünk idén több márkán is, melynél a fő szempont a környezettudatosabb csomagolás, a még hatékonyabb természetes hatóanyag-kombinációk és a legnépszerűbb, trendi illatok és alapanyagok megjelenése a termékekben. A Natura Siberica Hair Evolution családja többfajta megoldást nyújt, legyen szó hajhullásról, töredezett haj helyreállításáról vagy a göndör fürtök kezeléséről” – jellemezte a termékeket a marketingvezető.
Az Északi fekete kaviár helyreállítja a haj szerkezetét, rugal­masságot és fényt biztosít. A fekete kaviár értékes kivonata nagyon gazdag fehérjékben, ásványi anyagokban és telítetlen zsírsavakban, amelyek valóban hasonlítanak a haj komponenseihez. Az Áfonya Olaj segít helyreállítani a természetes fényt és véd a környezeti hatásoktól. A Kamélia PRO-olaj meg­puhítja a hajat a fényes ragyogásért.
Az AHA-savak (alfa-hidroxi savak) segítenek az optimális pH-szint fenntartásában, melynek köszönhetően a haj ­hosszú ideig megőrzi színét és fényét. A holt-tengeri iszap pedig a fejbőr egyensúlyában vesz részt.
A szerves fehér nyír hidrolát rendkívül gazdag betulinban, mely erős antioxidáns hatásáról ismert, így segít kiszáradás nélkül megtisztítani a fejbőrt és a hajat. A szibériai ginzeng erősíti a gyökereket, csökkenti a hajhullást és serkenti a haj növekedését. A számos pozitív hatással bíró koffein stimulálja a szőrtüszőket. Az arginin serkenti a kollagén termelést és láthatóan javítja a haj állapotát.
Mindemellett Herr Mónika elárulta, hogy az Organic Shop márka új csomagolásban, új designnal és megújult hatóanyagokkal jelentkezik 2022-ben.
„Fontos, hogy a fogyasztókhoz eljusson, hogy miben nyújtanak mást ezek a termékek, illetve mennyiben más a használatuk egy gyönyörű hajkorona eléréséhez. Fontos még a korábban elhangzott környezeti hatások hajkárosító hatásának felismertetése és kezelése” – fogalmazott Herr Mónika, kiemelve, hogy a termékek minősítéseinek, a COSMOS és vegán logók definiálásának is kiemelkedő szerepe van a kommunikációban.

Külső-belső innovációkkal
„A széles portfoliónknak köszönhetően a legtöbb szegmenst és hajigényt lefedjük, így a speciálisabb, ritkább igényekre is találnak a fogyasztók nálunk opciókat, idén ­pedig új, koffeines samponnal is gazdagodott a termékcsalád” – ismertette Vági-Győri Abigél, a Henkel Magyar­ország Kft. márkamenedzsere. Mint mondta, a klasszikus basic termékek mellett az újdonságok mindig népszerűek, ezért az idei évet is minden hajápolási márkánál innovációkkal, megújulásokkal indította a Henkel.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a férfi célcsoportban népszerűek a „több az egyben” termékek, illetve a családi termékek, amiket célcsoporttól függetlenül bárki használhat. Emellett a különböző hajigények kielégítése a cél: korpásodás vagy zsírosodás elleni, hajhullás elleni termékeket keresnek főként a polcokon.

Választék a speciális igényekhez
Ahogy az arc- és testápolást, és a napvédelmet fontosnak tartják a fogyasztók, úgy nyáron a haj védelmére is több, speciális figyelmet fordítanak. Miközben bizonyos trendek állandósulnak, mások erősödnek.
Maczelka Márk, a SPAR Magyar­ország kommunikációs vezetője elmondta, hogy alapvetően a tavaszi-nyári szezonban nem sokat változik a samponok iránti kereslet, ilyenkor kicsit nagyobb arányban szerepelnek a színvédő, illetve a könnyedebb – pl. vitaminos – samponok, szárazsamponok.
A SPAR áruházak kínálatában mindenféle speciális igényt kielégítő sampon, illetve hajápoló elérhető, mások mellett a töredezett hajvégekre, zsíros hajra, korpás hajra, extra hosszú ­hajra, száraz hajra stb. A választékot nézve a férfiak leginkább a sampont, azon belül is a korpásodás elleni termékeket részesítik előnyben. „Jelenleg a természetes olajok (pl. argán, jojoba, avokádó), illetve természetes összetevők (pl. kender) használata jellemző. A polcokon pedig megjelentek a gyorsan ható hajápolók (pl. Gliss 7Sec), de egyébként is jellemző a hajápolók térnyerése” – mondta Maczelka Márk, megemlítve, hogy csomagolás és design tekintetében a modern vonalvezetés és a feltűnő, jól beazonosítható színek és szimbólumok jellemzők. „A vevők igényeit követve az áruházak polcain fejbőrradír, sampon utántöltők és a természetes összetevőket (pl. búzafű) tartalmazó termékek jelentek meg” – ismertette a kommunikációs vezető.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2022. áprilisi szám)

aktuális lapszám elérhető ITT: