A grillezés elengedhetetlen kellékei a változatos fűszerek, fűszerkeverékek, pácok és szószok, amelyekkel különböző hangulatokat és ízeket varázsolhatunk a főfogásnak, vagy éppen a salátát, köretet ízesítjük meg vele. Egyre nagyobb a választék, a gyártók és forgalmazók egyre különlegesebb termékekkel lepik meg a fogyasztókat. Kísérletezőkedvből pedig akad bőven.

AZ ÍZ A LEGFONTOSABB HÍVÓSZÓ
A Kotányi Hungária Kft. minden évben jelentkezik újdonságokkal. Vezérelvük a magas minőség és a természetesség. Tavaly vezették be a füstölt só és bors termékeiket, amelyek segítségével akár szezonon kívül is megidézhető a grillhangulat. Szűts Ágnes, a Kotányi Hungária Kft. marketing mana­gere elmondta, hogy a termékek teljesen természetes módon készülnek, a füstölt bors ­egyedi ízét például a hét napon át tartó bükkfán való füstölésből nyeri.
A füstös ízek abszolút trendinek tekinthetők. „A Kotányi kínálatában korábban is voltak füstös fűszerkeverékek kifejezetten grillezéshez. Különlegesség például a Kotányi BBQ rub – szárazpác – sorozatunk. A rub jelentése ’bedörzsölni’, a fűszer használatára utal. A nagyobb szemcséjű fűszerdarabok használatával és a keverékben lévő barna cukornak köszönhetően szaftos, omlós, ropogós kérgű, valóban ínycsiklandó hússzeleteket készíthetünk” – tájékoztatott a manager.
Szűts Ágnes elmondta, hogy a fogyasztók szívesen nyúlnak a megbízható gyártók által előre kikevert mixekhez, hiszen sok kísérletezés és hosszas termékfejlesztés eredménye egy-egy jól sikerült keverék. A Nielsen adatai is azt mutatják, hogy mixek tekintetében a fogyasztók is kevésbé választják a saját márkás terméket, szívesebben sütnek-főznek inkább megbízható gyártók fűszereivel. „Arról nem is beszélve, hogy egy igazán komplex íz kidolgozásához sokféle fűszerre van szükség. A márkanév egyben garancia arra is, hogy mindig azonos, magas minőségben tudjuk elkészíteni az ételt. A Kotányi ráadásul tippekkel és recept-ötletekkel is szolgál a csomagolások hátulján a biztos sikerhez” – fogalmazott.
Szűts Ágnes elmondta, hogy a Kotányinál alapvetően minden grilltermék adalékmentes, csak természetes összetevőket használnak a mixek kialakításánál. Sómentes termék is van a kínálatukban, ahol a fűszerek úgy kerültek összeváltogatásra, hogy só nélkül, vagy kevesebb só felhasználásával is harmonikus ízt tudjanak elérni. A grillezésnél azonban az íz a legfontosabb hívószó, így ebben a kategóriában továbbra is hagyományos módon lehet nyerni.
A manager rávilágított, hogy a magyar fűszerpiac kis­kereskedelmi forgalma 2021-ben értékben stabil maradt, de a mennyiségi értékesítés elmaradt a 2020-as esztendő forgalma mögött. „Tavaly ugyanis elmaradt az a nagy ’betárazás’, amely 2020. márciusában főleg a mono fűszerek forgalmát pörgette fel. 2021-ben kevesebb lezárással kellett szembesülnünk és a Horeca szektor is rugalmasabban tudta kiszolgálni a fogyasztói igényeket, így a kiskereskedelemben stabil maradt a fűszerek forgalma. A 2022-es évet azonban a háború okozta áremelések még előre nem látható mértékben befolyásolhatják, így szintén nem lehet a korábbi tapasztalatok alapján tervezni. Mindenesetre az már tavaly is látszott, hogy a grillszezon nagy potenciált tartogat, hiszen bizonytalan időkben legalább az otthon, de mégis a szabadban elkészített ételek nagy népszerűségnek örvendenek. A fűszerpiac kiskereskedelmi értékesítési számaiban már tavaly is mini csúcsokat tapasztaltunk nyáron, amelyeket főleg a grill- és salátafűszerek katalizáltak” – foglalta össze Szűts Ágnes.
A manager elmondta, hogy a 2022-es év legnagyobb dobása a teljes Kotányi arculat felfrissítése lesz, amely teljes design-váltást jelent. Az új megjelenésű termékek májustól fokozatosan jelennek majd meg a boltok polcain és előre­láthatólag őszre már túlnyomó többségében a megújult csomagolásokkal találkozhatnak a fogyasztók, akik ­számára kommunikációs kampánnyal és nyereményjátékkal tervezik bemutatni a megújulást.

A FŰSZERMIXEKKEL BIZTOSRA LEHET MENNI
Az idei grillszezont a háború okozta áremelések előre még nem látható módon befolyásolhatják. A világpiaci nehezítő tényezők: alapanyagárak, munkadíj költségek, csomagolóanyag árak növekedése ezt a piacot is érintette. Szerencsére ez nem vetette vissza a termékek iránti keresletet, így a grillszezon nagy potenciált tartogat az idei évre is. Mindemellett a vírusos időszak alatti étterembezárások és korlátozott gasztronómiai lehetőségek következtében előtérbe került az otthonfőzés, felértékelődött a családdal közösen eltöltött idő szerepe és annak minőségi megélése.
Novák Anett, a Nestlé Hungária Kft. brand managere elmondta, hogy a fűszer és páckeverékek egész évben kedveltek, azonban a nyári hónapokban, illetve decemberben kiugróan teljesítenek.
„A fűszermixek egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, hiszen nemcsak egyszerű és gyors megoldást nyújtanak, hanem ezáltal az új ízek megismerése is könnyebbé válik. Segítségükkel mindig biztos a végeredmény, nem kell az arányokkal kísérletezni. Használatukkal a sütés-főzés egyszerű és gyors, változatossá és különlegessé váltak a mindennapi fogások. A fogyasztók körében még mindig fontos a gyorsaság és a kényelem, így sokszor választják a fűszerkeverékeket a monofűszerekkel szemben. A fűszerek adta végtelen ízlehetőségek, egyúttal a mixeken belül kialakított fűszerek aránya tökéletesen illeszkedik a hazai fogyasztói ízlésvilághoz” – magyarázta a manager.
Novák Anett elmondta, hogy a MAGGI termékportfólió­jában továbbra is a jól bevált fűszerkeverék ízvariánsokra támaszkodnak. Minden termék teljes mértékben hazai fejlesztés eredménye, így remekül igazodik a hazai fogyasztói igényekhez. A megszokott MAGGI-minőség a zöldségek és fűszerek természetességével, modern, figyelemfelkeltő csomagolásban.
„Az idei év újdonságaként egy újfajta koncepció keretében a grillezéshez többfajta termékkategóriát is kínálunk a fogyasztók számára. A jól bevált grill fűszerkeverékeink mellett, helyet kapnak a portfólióban a magas minőségű THOMY szószok, ezzel kiegészítve a fogyasztói élményt. A THOMY szószok izgalmas ízeikkel a legegyszerűbb étkezést is megszínesítik, a termékek között a tradicionális és egzotikus ízek szerelmesei is megtalálják kedvencüket” – tájékoztatott.
Természetesen a grillezés szerelmeseinek továbbra is lehetőségük marad a 3 ízvariánsból álló MAGGI grill fűszercsalád kipróbálására, legyen szó egy szaftos húsról vagy bármilyen grillzöldségről. Segítségükkel akár a szezonon kívül is megidézhető a grillhangulat.
„A MAGGI Grill fűszermix-termékcsalád tökéletes kiegészítője a nyári családi és baráti összejöveteleknek, hiszen mindenki könnyedén megtalálja a maga kedvencét. A klasszikus, harmonikus ízek kedvelői a Grill fűszerkeverékben találnak társra, a BBQ fűszerkeverékünk az erőteljesebb ízt keresők kedvence lehet, míg a Grill zöldség fűszerkeverékünk még ízletesebbé teszi a köretként vagy főfogásként felszolgált zöldségeket” – ismertette az ízvariánsokat a manager, aki a termékek népszerűsítését illetően elmondta, hogy „az idei nyári időszakban a termékek promóciójára és hirdetéseire koncentrálunk, bolti láthatóságunk maximalizálása mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak majd a social médiában alkalmazott hirdetési lehetőségek is.”

A FOLYÉKONY FŰSZERPÁCOK A VÁSÁRLÓK KEDVENCEI
Czugéber Nóra, a Lacikonyha Magyarország Kft. brand mana­gere elárulta, hogy a grillszezon legkedveltebb termékei náluk a folyékony fűszerpácok, amelyek 2020-as bevezetésük óta egyre népszerűbbek. Előnyük, hogy nem igényelnek semmilyen különleges előkészítést, a végeredmény viszont szaftos és finom lesz. Sok vásárló szeret maga összeállítani fűszerkeverékeket, de az előre tesztelt receptek alapján forgalmazott fűszerkeverékek és pácok tagadhatatlan előnye, hogy biztosan finom ízt adnak és nem kell az arányokkal, keveréssel bajlódni. A rohanó életmódban élőknek ez nagy előnyt jelent.
„A vásárlói döntést a tapasztalataink szerint több ­tényező befolyásolja: megszokott márka, jó ár, stb. – elsődleges viszont a kiváló íz. Ha a fogyasztó elégedett volt a termékünkkel, ha dicséreteket zsebelt be és a használatot is kényelmesnek találta, akkor biztosan legközelebb is minket választ” – tudtuk meg a managertől.
Czugéber Nóra elmondta, hogy idén is két új ízzel bővítik a kínálatunkat. „Ezeket a pácokat gyakran fűszerkoktélként emlegetjük, mert valódi élménnyé teszik a grillezést és a húsok fűszerezését. Annyi a teendő, hogy az előkészített – szeletelt, felvágott – húsra vagy esetleg zöldségre öntjük őket, és legalább két órát pácoljuk. Az eredmény nagyon finom lesz, mindezt pedig úgy érjük el, hogy nincs szükség semmilyen egyéb hozzávalóra vagy bonyolult konyhai eljárásra. A 2022-es új ízekkel, a mustáros és a tarkaborsos pácokkal kiegészülve reményeink szerint egy komplett, minden igényt, ízvilágot kielégítő választékot sikerült összeállítanunk” – magyarázta.

MINDENHEZ, AMIHEZ JÓLESIK!
A grillszezont a saját Yess! Bar­becue és Yess! Chili szószuk­kal várja a Yess Magyarország Kft. „Mi nem újdonsággal, hanem a felhasználhatóság sokoldalúságára való rávilágítással szeretnénk felhívni a fogyasztók figyelmét ebben a szezonban. Példának okáért a Barbecue szószt vajas kenyérrel is lehet enni, ami önmagában is egy egyedi, ízletes és új kombináció” – mondta Lőnhárt József, a cég képviselője.
A keresletnövekedést illetően Lőnhárt József elmondta, hogy a grillszezon előtt érezhetően növekszik a forgalom, főleg a HORECA vonalon, kiskerben viszont ehhez sajnos még nem elég erősek, de dolgoznak rajta.
Lőnhárt József úgy véli, hogy a magyar fogyasztó még nem fedezte fel azt, amit Amerikában már rég tudnak, hogy a szószok használata csak a fantáziánkon múlik, amire a cég képviselője rögtön egy példával is szolgált: Lázár Chef a Yess! hamburger szósszal készített krumplisalátát. „Célkitűzésünk, hogy Magyarországon megismertessük a szószok sokoldalú felhasználását, ezért a szlogenünk: Mindenhez, amihez jólesik” – árulta el. Ennek kapcsán hamarosan egy új, ­egyedi dologgal fognak jelentkezni, amit közösen Lázár Cheffel szeretnének megvalósítani.
„Mindemellett talán elsőként a YESS! Magyarország Kft. készítette el a saját mobil applikációját, ahol minden információ elérhető és a felhasználóink még recepteket is megoszthatnak egymással az applikáción belül, amit természetesen folyamatosan fejlesztünk” – tudatta.
Az, hogy milyen preferenciák szerint választanak a vásárlók szószokat, Lőnhárt József szerint nehéz kérdés, mert nem mindig a fogyasztókon múlik, ugyanis a piaci szereplők (forgalmazók) döntik el, mit forgalmaznak és hazánkban a szósz az a ketchup, mustár és majonéz, ezért az emberek nem is fogyasztják olyan nagy mértékben az egyéb szószokat. „A végfelhasználó, azaz a vevő azonban elindult egy jó irányba, ami azt jelenti, hogy lassan már nem csak az ár számít, hanem a minőség is” – vélekedett.


MICSODA VÁLOGATÁS!
A Kanálka Manufaktúra a grill szezonra egy válogatást állított össze: gondolatukat az vezérelte, hogy megoldást kínáljanak vásárlóiknak arra az esetre, amikor vendégségbe mennek, vagy épp vendégeket fogadnak nyáron, egy jó kis grillpartira készülődve. „Így álmodtuk meg a Grill Válogatásunkat, melybe mártogatósat, saláta­dresz­szinget és hagymalekvárt rejtettünk – hogy valamennyi grille­zett étel kaphasson egy kísérőt” – mondta el Farkas-Molnár Ágnes, a manufaktúra alapítója és tulajdonosa.
A Grill Válogatást illetően Farkas-Molnár Ágnes elmondta, hogy ennek egyik szereplőjét, a zakuszkát tavaly vezették be a piacra, és azt látják, hogy igazi hiánypótló termék. „A grillezési időszak beköszöntével úgy látjuk, hogy mártogatós jellege domborodik ki és tapas tálak, sajttálak kedvelt szereplője ez az ízig-vérig szláv zöldségkrém” – újságolta. A tulajdonos a lilahagyma lekvárral folytatta a sort, ami egy igazi jolly joker, ha az ember húsételt készít. „Gondoljunk csak bele, milyen isteni, ha a tűzön egy kicsit megkenjük a húsokat hagymalekvárral, s az szépen rákaramellizálódik a sültre, vagy grill sajtot készítünk, és kísérőként ezt tálaljuk mellé” – ajánlotta. „A válogatás harmadik szereplője a sült cékla, melyet mézes balzsamecetes olívaolajban tesznek el, és ez a tulajdonos személyes kedvence is. „Főként saláta-dresszingként ajánlom, mert az olaja is nagyon értékes, ízletes, míg a cékla gyönyörű színe optikailag díszíti a zöldsalátákat” – tette hozzá.
Farkas-Molnár Ágnes azt tapasztalta, hogy a grillezés évről-évre egyre nagyobb teret nyer az étkezési szokásokban. Nem kell manapság túlgondolni, nekikészülni egy remek nyáresti sütögetésnek, hiszen a gyártók praktikus kis grillekkel segítik az erkélyeken sütögetni vágyó fiatalokat. „Kísérletezés és újdonságok terén úgy látom, hogy csak egy szűk réteg elég bátor ahhoz, hogy az eddig meg nem szokott ízkombinációkat kipróbálják, jellemzően az emberek szeretik, ha elnevezésben ismerős ételt találnak a polcon, ezért például a chutney elnevezést nem is forszírozzuk már, helyette a hagymalekvár kifejezést használjuk mártásaink leírásaként” – hívta fel a figyelmet.
A cég tulajdonosa úgy véli, hogy a fogyasztói döntést jellemzően a márka ismerete határozza meg: ha már egy brand bizonyított, akkor szívesen megkóstolják a fogyasztók egyéb terméküket is, hiszen megvan a bizalom. „Kizárólag az újdonság miatt véleményem szerint kevesen választanak egy terméket, a magyarok biztonsági játékosok a bevásárlás terén (is). Mi speciális helyzetből indultunk, hiszen ­társadalmi vállalkozás keretében kezdtük el a Kanálka gyártását, forgalmazását. Évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vásárlók nem igazán érzékenyek a fenntarthatóság, vagy egyéb társadalmi cél irányában – már ami az élelmiszer-vásárlást ­érinti – nem éreztem kedvezőbb megítélést például a piac külföldi szereplőivel szemben” – fogalmazott.
Farkas-Molnár Ágnes egyik küldetésének érzi, hogy a glutén-, laktóz- és tojás-érzékenyek biztonsággal fogyaszthassák termékeiket, így nagy gondot fordítanak az üzemükben arra, hogy kizárólag allergén-mentes alapanyagokat dolgozzanak fel! „Ezen felül úgy látom, hogy fő vonzerőnk a hazai alapanyag, az egészségtudatosságot pedig megelőzi a hedonizmus” – zárta gondolatait a tulajdonos.

JÖNNEK AZ ERŐS PISTÁK
A szószokat illetően az alapízek forgalma a grill szezonon kívül is magas szinten van, tudtuk meg Bazsó Ritától, az Univer Product Zrt. marketing vezetőjétől. Ezek a termékek – majonéz, mustár és ketchup – mára szinte a konyhák alaptartozékai lettek. „Az extra ízesítéseknek a grillszezonban van némi felfutásuk. Az emberek szeretnek kísérletezni, kipróbálni új ízeket, ízesítéseket, főleg a nyári időszakban, amikor a sok-sok zöldség miatt egyébként is sokkal változatosabban lehet étkezni. Három új termékünk is megjelent a boltokban április hónapban, melyek egy közelgő kampányunk előhírnökei. Klasszikus szószainkat Erős Pistával tettük még különlegesebbé. Így született meg az Erős Pistás Majonéz, az Erős Pistás Ketchup és az Erős Pistás Fokhagymakrém” – tudtuk meg a vezetőtől.
Bazsó Rita elmondta, hogy van egy bizonyos réteg, aki kimondottan keresi az újdonságot, mindent tesztel, véleményez. „Vannak, akik ragaszkodnak a jól bevált, megszokott ízekhez, de egyszer-egyszer ők is elcsábulnak és kipróbálnak újonnan megjelenő termékeket. Ha őket meg tudjuk fogni az újdonságainkkal, akkor hosszú távú fogyasztóinkká válhatnak. Az új Erős Pistás termékeinkkel kapcsolatban nagyon jók a visszajelzések, a megjelenésüket követően sok megkeresést kaptunk” – árulta el.
A fogyasztói preferenciákat illetően Bazsó Rita elmondta, hogy szerencsére sokan vannak, akik márkahűek és ragaszkodnak bizonyos brandek-hez, például az Univer márkához.
„Keresik a csomagolóanyagon a már jól ismert logót, legyen szó dresszingekről, lekvárokról, paradicsomos termékekről vagy magyaros ízesítőkről. Az ár azért természetesen minimális mértékben bár, de őket is tudja befolyásolni. A kiszerelés is fontos tényező lehet a vásárlási döntésnél; a nagyobb családoknak a nagyobb töltősúly a kedvező, míg gondolnunk kell azért az egyszemélyes háztartásokra is. A vásárlások során előbb-utóbb a fenntarthatóság is szerepet fog játszani. Ma még gyerekcipőben jár ez a törekvés itt Magyarországon, de szakembereink már készülnek a nem túl közeli jövőre, amikor az Univer is beállhat a legnagyobb márkák közé ezen a téren is” – vélekedett.
A marketing vezető úgy véli, hogy bevallás alapján módfelett egészségtudatosak az emberek. Ha bármilyen fórumon megkérdezik őket, akkor természetesen annak vallják magukat. Azért a valóság ennél kicsit árnyaltabb. „Mi az Univernél mindig azon igyekszünk, hogy minél magasabb szinten tudjuk kiszolgálni fogyasztóinkat – jó példák erre az e-szám mentes, illetve a light termékeink, beleértve a megfelelő, minőségi összetevőket. Tesszük ezt úgy, hogy azért az innovációink ne menjenek a megszokott, eredeti Univer ízek rovására” – magyarázta.
Bazsó Rita is úgy gondolja, hogy a vírushelyzet nem tudta a fogyasztást negatív irányba befolyásolni. „A pandémiából és a jelenleg a szomszédunkban zajló háborúból eredő gazdasági helyzet azonban biztos, hogy hatással lesz majd a forgalomra. Az, hogy milyen irányba tolódik és mely termékcsoportokat, kategóriákat, kiszereléseket érinti majd, azt előre nehéz lenne megjósolni” – mondta.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2022. áprilisi szám)

AKTUÁLIS LAPSZÁM ELÉRHETŐ ITT: