Noha a magyar fogyasztók nem kifejezetten nassolósak, a nyári szezonban megnő a sós snack típusú termékek iránti kereslet. A megkérdezett gyártók és kereskedők szerint a fesztiválok és sportrendezvények idején nemcsak a hagyományos ízvilág, hanem az egzotikus ízek és a minőségi termékek felé hajlik a hazai snackfogyasztás.
Szurkolni nassolás közben az igazi

Annak ellenére, hogy a magyarok étkezési szokásai nem a nassoláson alapszanak, a Nielsen 2018 februárjában közölt felmérése szerint a fogyasztói kosárba leginkább kerülő tíz termék között a snack és chips előkelő helyet foglal el a ­feldolgozott hús, sör, sajt, üdítők, ásványvíz, kávé, gyümölcslevek, gyümölcsjoghurt és tejföl mellett.
Hazánkban a legnépszerűbb snacktípusokat, a burgonyachipset és a sóspálcikát is csak a lakosság alig több mint fele fogyasztja. A naponta snacket ropogtatók aránya pedig még a fél százalékot sem ér el – derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet néhány évvel ezelőtti, 2015-ös átfogó felméréséből.
Kifejezetten jót tesz egy-egy fesztivál, sportesemény a forgalomnak. Növekvő forgalomra számítanak a gyártók és az áruházak a labdarúgó világbajnokság (vb) alatt, hiszen nemcsak a szurkolói termékekből, hanem a rágcsálnivalókból is számottevően több fogy ilyenkor egy átlagos időszakhoz képest Magyarországon.
 
A hagyományostól a csípősig

A 2017-es évben a kedvező trendek tovább folytatódtak a sós snackek piacán, tudtuk meg a FÁÜ Zrt. snack brand managerétől. Kovács Barnabás elmondta: „az értékbeni növekedés fontos motorjai a magvak (mogyoró, diófélék stb.) és a burgonyachipsek, de minden más szegmensben érzékelhetőek számunkra a kedvező trendek”.
A válság elmúltával érezhetően visszatért a vásárlói kedv, és ez az igen impulzív sós snack piacnak is rendkívül jót tett. A FÁÜ Zrt. a burgonyachipsek piacán a Lay’s márkával van jelen, az extrudált chipsek piacán pedig a Cheetos márkával képviselteti magát.
 
Kovács Barnabás úgy látja, hogy a burgonyachipsek piacán kiemelkedő értékesítéssel rendelkeznek a hagyományos ízek; a sós, sajtos és a tejfölös-snidlinges ízesítésű termékek a legkedveltebbek, de ezeken kívül az újdonságok jelenléte is komoly elvárás a fogyasztók részéről.
„A magyar fogyasztók számára nagyon vonzóak a csípős, erősen fűszeres ízek, és ezért is fogadták nagy lelkesedéssel például a Lay’s Strong termékcsaládot. A legsikeresebb termékünk ebben a termékcsaládban a Lay’s Strong Chili&Lime ízesítésű chips, de az elmúlt években olyan izgalmas ízek váltak elérhetővé a magyar fogyasztók számára, mint a Jalapeno&Cheese, a Csipős csirkeszárny, a Wasabi, illetve a Szecsuáni borsos ízesítésű chips” – ismertette a brand manager, hozzátéve, hogy mivel az íz elsődleges fontosságú a megvásárolandó chips kiválasztásánál, az új ízeknek is kiemelten fontos szerepük van a piacon. Kovács Barnabás szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a vásárlók szívesen kipróbálnak olyan ízeket, amelyek egyediek.

„A Lay’s márka, mint a világ egyik legnagyobb snack brandje elkötelezett az újdonságok mellett, így az elmúlt évben is több olyan termékbevezetéssel találkozhattak a vásárlóink, aminek rendkívül jó volt a fogadtatása” – említette a brand manager, hozzátéve, hogy ezek az újdonságok is komoly motorjai voltak az egész piac növekedésének. A Lay’s az idei évben két ízzel is ráerősített a tavaszi-nyári időszakra, mint megtudtuk, a Mozarella–Pesto ízesítésű termék és a Pikáns Burrito is nagyon kedvelt vásárlók között.
Kovács Barnabás elárulta, hogy a cég egyik legjelentősebb új bevezetése a joghurtos zöldfűszeres ízben és a klasszikus sós változatban kapható Lay’s Oven Baked volt, ami abban különleges és egyedi mind a Lay’s portfóliójában, mind a teljes magyar burgonyachips piacon, hogy kemencében sütik ki, ami egy újszerű, nagyon kellemes textúrájú chipset eredményez.
A brand manager hangsúlyozta, hogy a termék 50%-kal kevesebb zsírtartalommal rendelkezik az eddig a piacon kapható Lay’s burgonyachipsekhez képest, ezáltal egy olyan termékelőnnyel rendelkezik, ami sok fogyasztó számára vonzóvá teszi ezt az újfajta chipset.
 
Chipsezés tévénézés közben

„A Lay’s kommunikációjának az alapja, hogy olyan kiemelt snackfogyasztási alkalmakat céloz meg, mint például a házibulik, az otthoni film és sorozatnézés vagy a közös focimeccsnézés” – említette Kovács Barnabás, hozzáfűzve, hogy ezekhez a tevékenységekhez szorosan kapcsolódik Magyarországon a nassolás.

Mint mondta: Magyarországon az egyik legfontosabb chipsfogyasztási alkalom otthon, esténként jellemző. A kiemelt sportesemények nézése nagyon jó alkalom a chips­fogyasztásra, így az idei évben is várható forgalomnövekedés ezen események időszakában. A brand manager elárulta, hogy a legutóbbi, 2014-es nyári torna évében az ugyanazon év április-májusi időszakhoz képest 17%-os emelkedést figyelhettek meg 2014 júniusában és júliusában.
„Cégünk életében az is egy nagyon fontos mérföldkő, hogy 2015-től az UEFA Bajnokok Ligájának a hivatalos szponzora lett” – tette hozzá Kovács Barnabás.
 
A Lay’s brand managere elmondta: a magyar piacon az 50g–110g tartományban található chipsekből fogy a leg­nagyobb mennyiség, ezeknek a termékeknek az árpontja 200 Ft és 300 Ft között mozog. „A magyar fogyasztók az utóbbi években egyre inkább a jobb minőségű márkázott termékeket keresik, ezek megvásárlására hajlandók valamivel többet áldozni. A sportesemények hatására a nagyobb kiszerelések fogyása is nő, mert ezeket jellemzően nagyobb társasággal fogyasztják el vásárlóink például egy-egy meccs megnézése közben” – fogalmazott Kovács Barnabás.
 
Hűséges nassolók

A White Snack márkát gyártó Szimita-Trade Kft. ügyvezető tulajdonosa, Szilágyi Tamás szerint noha inkább sóssnack fogyasztók a magyarok, közel nem jelent akkora piacot, mint külföldön. A nassolási szokásokat nézve a magyar fogyasztók nagyrészt a hagyományos ízeket kedvelik, és ezekből fogyasztanak a legtöbbet.
„Tapasztalataim szerint a magyar fogyasztók odafigyelnek a minőségre, viszont érzékenyek a polci árra is. Ez a szempont két táborra osztja a fogyasztókat: valaki az árat tartja a legfontosabbnak, valaki a minőséget” – fűzte hozzá Szilágyi Tamás.
Az utóbbi évtizedben nagyot ugrott a sóssnack-típusok kínálata, számtalan íz, forma található a piacon, amelyek között sok felfedezni való van. A boltokban bő termékkínálat közül választhatnak a vásárlók.

„Mi azt tapasztaljuk, hogy talán néha el is vesznek a nagy választékban, és szívesen választják az ismerős, klasszikus snacktermékeket” – fogalmazott a Szimita-Trade Kft. ügyvezető tulajdonosa. Mint megtudtuk, ezért is lehet, hogy a White Snack márka egyik legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben eladott terméke a sós extrudált kukoricapehely. Az évtizedek óta tartó töretlen népszerűség egyik oka lehet a viszonylag kedvező ára, illetve hogy kisgyermek­kortól már szívesen kínálják vele a szülők gyermekei­ket, akik felnőttkorukban sem válnak meg tőle. A White Snack Snacky kukoricapehely sós, paradicsomos, baconos, ­hagymás-tejfölös, hagymás-sajtos ízekben is kapható. Legtöbbjük gluténmentes, a BIO White Snack Corn Stick (kukoricarúd) pedig glutén- és laktózmentes termék, ami a márka azon törekvését is jelképezi, hogy a Szimita-Trade régóta piacon lévő klasszikus snack- termékei megfeleljenek a bio nassokat keresők és a mentes jellemzőkkel bíró finomságokat keresők elvárásainak is.
 
Szezonok és ízvilágok

„A nagyobb sportesemények, fesztiválok alkalmával meg­figyelhető, hogy a fogyasztók többet nassolnak az átlagosnál, hisz nincs is annál jobb érzés, mintha a tv előtt ülve, szurkolva a kedvenc snackjeinket fogyaszthatjuk” – említette a Szimita-Trade ügyvezető tulajdonosa, hozzátéve, hogy ebben az időszakban nagyobb teret kapnak a pikáns és fűszeresebb ízvilágú termékek.

A White Snack 2018-ban új, innovatív, labdarúgó játékos formájú burgonyasnackterméket dobott a piacra, nem titkoltan a labdarúgó-világbajnoksághoz időzítve. Mint megtudtuk, a White Snack Football Snack termék két különleges, pikáns ízben nyújt snackélményt: a paprikás és a hagymás-édes-chilis ízesítésű termékeket nemcsak a focirajongóknak ajánlják, hanem a burgonyasnack-alapízt és a pikáns ízeket kedvelőknek is.
„Az átlagos magyar vásárlók a magyaros ízvilágot meghatározó fűszerezéseket és a hagyományos formákat részesítik előnyben, hiszen Magyarországon nemcsak az íz, hanem a forma is meghatározó tényező a snackválasztás során” – említette Szilá­gyi Tamás. Az ügyvezető tulajdonos úgy tapasztalja, hogy egy új íz- és formavilág bevezetése nagyon nehéz a piacon, mert a vásárlók nehezen térnek el a megszokott íztől vagy márkától, illetve a nagy túlkínálat miatt a fogyasztók óvatosan bánnak az újdonságokkal. Viszont a mentes- és bio-termékek esetében az egészségtudatos fogyasztók hamarabb kipróbálják az új alapanyagokból (zöldséges, csicseriborsós, lencsés, quinoa) és különleges ízesítéssel készült White Snack-termékeket is.
Szilágyi Tamás elmondta, hogy a White Snack termékek egyik legnagyobb forgalmú terméke a sós és a paprikás extrudált kukoricapehely.

„A szintén viszonylag klasszikusnak számító burgonyasnack termékeink, gyümölcsízű kukoricasnackek és kakaós ízű reggelizőpelyhek is nagy részt képviselnek forgalmunkból” – hangsúlyozta az ügyvezető tulajdonos. Jellemző, hogy mindkét termékkategóriából az alapízekből van a legnagyobb fogyás, pl. sós, paprikás, baconös, hagymás-tejfölös és paradicsomos ízek. Azonban, mint megtudtuk, egyre nagyobb érdeklődést mutat a piac a mentes-, bio- és egészségesebb snackek iránt, így a cég forgalmában egyre nagyobb részt foglal el ezen termékekből való értékesítés, mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. „Hamarosan egy, jelenleg a magyar boltokban még nem kapható újdonsággal jelenünk meg vásárlóink számára, a White Snack Micro Potato ­Snackünk mikrohullámú sütőben elkészíthető burgonyasnack lesz sós ízben” – közölte az ügyvezető tulajdonos.

„Tudatosan törekszünk arra, hogy termékfejlesztéseinkkel valamennyi allergént kizárjunk a gyártás folyamatából” – hangsúlyozta Szilágyi Tamás, megjegyezve, hogy nyitottak az újdonságokra és követik a táplálkozási trendeket, hogy a fogyasztók mindig olyan termékeket kaphassanak, amelyek nemcsak megfelelnek az ízlésüknek, de az étrendjükbe is jól beilleszthetők. Ennek megfelelően a már meglévő termékek összetevőit is folyamatosan cserélik, hogy glutén-, illetve laktózmentességet biztosítsanak a már jól ismert, széles körben fogyasztott, népszerű termékek esetében is.
A Szimita-Trade biotermékeinek köre folyamatosan bővül. Az ügyvezető tulajdonostól megtudtuk, hogy a 2018-as év újdonsága az új BIO termékcsalád három tagja. A White Snack BIO Lentil (lencsés), White Snack BIO Hummus (csicseriborsós), White Snack BIO Veggie (zöldséges) Snack termékek az egészségtudatos fogyasztók kedvencei. Amellett, hogy BIO (organikus) termék, glutén-, laktóz- és szójamentes, vegán termékek, napraforgóolajjal és tengeri sóval készültek. A White Snack Quinoa Snack szintén laktózmentes és vegán termék.
 
Keresettek a burgonyapálcikák
 
A sportesemények alkalmával mindig több promóciót indít a snackpiac, amire a magyar vásárlók is igen nagy lelkesedéssel kapcsolódnak rá. „A nagyobb kiszerelések és különleges ízek bevezetése is sokszor erre az időszakra koncentrálódik” – jegyezte meg a Lorenz termékeket forgalmazó G.I.F.T. Kft. brand managere. Pál-Fekete Zsuzsa úgy látja, hogy a normál kiszerelések a meghatározóak a szezon sporteseményei idején is, ezért a G.I.F.T. is a többet olcsóbban vásárlást preferálja. A brand manager szerint nagy az árverseny és a harc a jó helyekért az üzletekben, újságokban.

Mint megtudtuk, a Lorenz burgonyachips termékei közül a Pomsticks burgonyapálcikái magasan vezetik az eladásokat, és csak ezután jönnek a hullámos és normál, sima burgonya ­chips-változatok.

A G.I.F.T. brand managere szerint a sóssnack-termékek esetében is az enyhén csípős, fűszeres ízek a kedveltek a magyarországi étkezési szokások alapján. A hagyományos sós, paprikás, sajtos, tejfölös ízeket kedvelő, meglehetősen konzervatív ízlésű hazai sóssnack-fogyasztók egyre nyitottabbak az új ízek és az egészségesebb összetevőkkel rendelkező termékek iránt. „A G.I.F.T.-nél törekszünk arra, hogy elérjük az egészségtudatos vásárlókat is, pl. a Lorenz a sütéshez szükséges olajat a korábbi fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolajról leváltotta új, kiváló minőségű napraforgóolajra. Bízunk benne, hogy a jövőben be tudunk hozni más Lorenz termékekből, amelyek alkalmazkodnak az új piaci trendekhez is, elérhető áron” – említette Pál-Fekete Zsuzsa. Aki hozzáfűzte, hogy a Lorenz hazai kínálatában az új ízek között szerepelnek a Pomsticks márka alatt a ketchupös és a sajtos ízek.
 
Sikeres sokszínűség

„Úgy gondolom, hogy a Chips és a Flips termékek fokozatosan, de egyre nagyobb teret hódítanak el a sóssnack-piacból az új ízek és a különböző kategóriák megjelenésével. Termék­kínálatunkból továbbra is a hagyományos burgonyachips a legkedveltebb, de a fogyasztók megszerették a burgonya Sticks termékeinket is” – ismertette Nagygellér Attila, a bajai Foody Product Kft. kereskedelmi igazgatója, hozzátéve, hogy emellett továbbra is igény van a hagyományos krékerekre és a perecre is.
Nagygellér Attila úgy tapasztalja, hogy továbbra is a hagymás-tejfölös, sajtos, paprikás, sós négyes a toplistás, azonban szépen fogynak a jalapeno-sajtos és a ketchupos ízek is.

„Az idei újdonságunk a 30 g-os kiszerelésben kínált Foody Sticks burgonyahasábok ketchupos és sós ízben, valamint a Foody Flips termékcsaládunk első három családtagja, földimogyorós, sajtos és hagymás-tejfölös ízben” – ismertette a kereskedelmi igazgató.
Mint megtudtuk, a Flipsek egy új koncepció mentén készültek: minden íz csomagolásán két karakter, egy lány és egy fiú jelenik meg, így összesen 6 fiatal arc keresi a rajongóit. Kiválasztásuk során arra is törekedtek, hogy a mai sokszínű fiatalok mindegyike tudjon azonosulni valamelyik karakterrel.

A Foody nemcsak a fiatalokra gondol, hanem az egészséges életmódot követőkre is. Ennek szellemében igyekszik úttörő és innovatív lenni, például elsőként jelent meg a piacon a csökkentett sótartalmú chipsekkel, illetve a vállalat nagy hangsúlyt fektet a minőségi alapanyagok kiválasztására.
A nagyobb fesztiválok, sportesemények – főleg a labdarúgó-világbajnokság – egyértelműen pozitívan befolyásolja a fogyást. Nagygellér Attila szerint ilyenkor a labdarúgást kedvelő fogyasztók rákészülnek a meccsnézésre egy kis nassolnivalóval és némi itallal annak érdekében, hogy az élmény minél nagyobb legyen. Ennek apropójából a cég www.foodypromo.hu oldalán jelenleg is folyik egy kódfeltöltős nyereményjáték, melyben hetente sorsolnak ki ajándékcsomagokat, fődíjként pedig értékes Capriolo kerékpárok találnak majd gazdára.

Aranyos a Tallér

„A környező országokhoz képest ebben az iparágban, közép-hátsó mezőnyben vagyunk. Hazánkban a multik lassan és kevés fejlesztést hajtanak végre, a kis és közepes gyártók vagy nem, vagy a ’90-es évekbeli fogyasztói trendeknek megfelelő termékeket fejlesztenek. Csomagolására, marketingre már egyáltalán nem helyeznek figyelmet és hangsúlyt. Sajnos ebben az iparágban nem tudok beszámolni az elmúlt 5 év olyan újdonságáról, ami megváltoztatná az iparágat” – fogalmazott az Arany Tallér termékeket gyártó TM Food Group tulajdonosa.

Todi Levente megjegyezte, hogy az Arany Tallér termékekkel ezeket a piacon felmerülő hiányosságokat kívánják betölteni úgy, hogy odafigyelnek a fogyasztókra, interaktív kommunikációt folytatnak velük és az igényeknek megfelelő termékekkel szolgálják ki őket.
Todi Levente szerint a magyar fogyasztók visszafogottan nyitottak az új ízekre. Mint mondta, bár ez a trend változóban van, és a magyar fogyasztók is egyre kísérletezőbbé válnak, a jelenlegi helyzet még konzervatív fogyasztási szokásokat mutat.
„A fiatal korosztály kísérletezőbb, bár számukra is fontos, hogy egy-egy márka új ízesítését csakis akkor hajlandó megkóstolni és majd elkötelezni magát mellette, ha az a márka korábban már bizonyított, megbízható.
Azon események idején, amikor nagyobb baráti társaság jön össze (sportesemények, ünnepi alkalmak), megnövekedett fogyasztói időszak mutatkozik. Iparági szinten ekkor 15–17%-os forgalomnövekedés tapasztalható.
„Esetünkben ezek az események átlagosan 35–38%-os forgalomnövekedést eredményeznek, bár kiemelném, hogy az idei év kivételével korábban limitált kiadású csomagolásokkal is megszólították a fogyasztókat” – ismertette Todi Levente.

A TM Food Group tulajdonosa szerint a fesztiválok esetében egy új, átalakulóban lévő fogyasztói társadalom kezd kialakulni, és ez a társadalom már nehezen kötelezi el magát a sós rágcsálnivalók mellett. Nagyobb hangsúlyt helyeznek a helyben sütött vagy helyben fogyasztható (leginkább HORECA) termékekre.

Ízkavalkád a termékbővítésben

Az Arany Tallér snacket gyártó cég idén egy 2 éves fejlesztésnek és kutatómunkának köszönhetően a teljes termékportfólióját megújította. A korábbi 4 termékhez képest 20 teljesen új termékkel jelentek meg a piacon.
„A hagyományos Arany Tallér sajtos, fokhagymás, medve­hagymás tallérok mellett olyan extra ízeket vezettünk be, mint a tejfölös-újhagymás, barbeque, bacon, pizza, ketchup, olíva. A bevállalós fogyasztóink számára megalkottuk a Brutál Tallér termékeket, wasabi, chili és mustáros-borsos ízesítésben. A Gluténmentes Tallérokat azon gluténérzékeny fogyasztók számára igyekeztünk megalkotni, akik vágynak új ízekre, egy újfajta érzésre. Megalkottuk az olasz, görög és mexikói fűszerezésű tallérokat, és reméljük, hogy fogyasztóink megtalálják kedvencüket.

Újdonságként megalkottuk a Farm Tallért, azaz zöldségek hozzáadásával készült paradicsomos, spenótos, sárgarépás és céklás tallérokat. Erre a termékre kimondottan nagy hangsúlyt helyezünk, ugyanis egy olyan gyártástechnológiát fejlesztettük hozzá, amely eltér az iparágban dolgozó többi gyártóétól – ismertette Todi Levente.

A tulajdonos hangsúlyozta, hogy azon fogyasztók számára, akik kimondottan nagy hangsúlyt helyeznek a táplálkozásra, sportolásra és egészségükre megalkották a Fitt Snack termék­családot. Ennek a terméknek az a különlegessége, hogy alapanyagai superfood-összetevők hozzáadásával készülnek. Chiamagos, lenmagos, quinoás és gojibogyós tallérok kis kiszerelésben, hogy akár a sportolás után egy kis energiát biztosítson a fogyasztónak. „A kibővített termékpalettánk is azt mutatja, hogy nagy hangsúlyt helyezünk az egészségtudatosságra és egészséges táplálkozásra. A jelenlegi és jövőbeni fejlesztéseink 90%-a ilyen jellegű” – mondta Todi Levente, továbbá hangsúlyozta a cég azon célját, amely szerint ezen termékeik ne csak az egészségtudatosabb vásárlási pontokon legyenek elérhetőek, hanem a hagyományos bevásárlóközpontok polcain is.

A TM Food Group tulajdonosa elárulta, hogy az új termékportfólióban nemcsak az újdonságok az egészségesek, hanem a hagyományos tallérok összetevőit is teljesen újraalkották; ízfokozók, színezékek, transzzsírok és a túlzott sótartalom teljes mellőzésével, csakis egészséges összetevők használatával. „Termékeinket leginkább az egészségtudatos életmódot folytató fiatal korosztálynak szánjuk, és legújabb fejlesztésünkkel már a legkisebb korosztálynak is szeretnénk tallérjellegű termékeket kínálni” – fűzte hozzá Todi Levente.
 
 
(TERMÉKMIX - 2018 júliusi szám)