A sportkrémek elősegítik az izmok felkészítését az edzésre, és hozzájárulnak a regenerációhoz is. Zsibbadás, kisebb húzódás vagy enyhébb izomgörcs – ezek a jelenségek mind az intenzívebb mozgás általános velejárói lehetnek, melyek akár egy amatőr sportoló életében is gyakran előfordulnak. Ha úgy érezzük, a probléma nem komoly, és nem indokolt egyből szakemberhez fordulni, a sportkrémek megoldást jelenthetnek az ilyesféle kellemetlenségekre. Legyen szó bemelegítésről, alakformálásról vagy sportolás utáni regenerálódásról – a fogyasztók mindenre találnak megoldást az üzletek polcain.

Nem mindegy, mikor mit
A bemelegítő krémek azzal segítenek, hogy fokozzák a vérkeringést, amire az izmoknak a fokozottabb igénybevétel miatt szükségük van. A sportolást követő, kicsit később jelentkező izomláz kellemetlen tüneteit - bármilyen típusú is a kiváltó ok – úgy enyhíthetjük, ha az izomzat regenerálódását valamilyen formában elősegítjük. Ezt a problémás terület vérkeringésének serkentésével, javításával érhetjük el, így a hozzáértők, akár sportorvosok – egyéb jótékony hatású tevékenységek mellett – minden bizonnyal az erre a célra fejlesztett speciális sportkrémeket is javallják. Horváth-Kelen Réka, a HighCosm Bt. – Dr.Kelen termékek kereskedelmi és marketing vezetője elmondta, hogy teljesen más hatóanyagokra van szükség bemelegítéshez, izomlazításhoz és regeneráláshoz, univerzális készítmény nem létezik. A Dr.Kelen is ennek megfelelően fejlesztette ki sport termékeit. „A hatóanyagok mellett a célnak megfelelő formula megválasztása is nagyon fontos. Közvetlenül edzés előtt és után használatos termékek esetében fontos, hogy azonnal beszívódjon a készítmény és ne hagyjon foltot a ruhán, ezért a gél formula keresettebb. Kúraszerű, regeneráló készítmények esetében krém formulát keresnek a vásárlók” – osztotta meg magazinunkkal tapasztalatait a szakember.
Abroncsos Éva, a Pharmafit Sport Kft., vagyis a RICHTOFIT ügyvezető igazgatója tudományosan kifejlesztett és bőrgyógyászatilag tesztelt egyedülálló sportkrémekről beszél termékeiket illetően: A RICHTOFIT sportkrém hét gyógynövény kivonatából álló komplex formuláját orvosi körömvirág, közönséges vadgesztenye, édesgyökér, libapimpó, levendula és római kamilla alkotja. „A sportkrémünkben megtalálható összetevők segítenek a mikrocirkulációs folyamatokban és ellazítják a testet, mindeközben gondoskodnak a hidratálásról és puhává teszik a bőrt” – hangsúlyozta. A szakemberek szerint a kategória fogyasztóinak első számú szempontja az, hogy a termék valóban hatásos legyen, a fennálló problémára tényleges, érezhető megoldást nyújtson, illetve nem elhanyagolható tényező a termékek praktikussága is, hogy használatuk egyszerű és kézenfekvő legyen, és a kiszerelés adta jellemzők által kényelmesen elférjen táskában, illetve biztonságosan záródjon.
Horváth-Kelen Réka szerint „minden más csak másodlagos”, ugyanakkor a témakör kapcsán hozzáfűzte, hogy a vásárlók egyre egészségtudatosabbak, ebből fakadóan nagyra értékelik a Dr.Kelen által nyújtott természetes összetevőket, a tartósítószer-mentességet, illetve a mesterséges illatanyag és színezőanyag nélküli produktumokat.
„A kor előrehaladtával egyre nehezebben regenerálódik a szervezet, ezért összességében, ahogy az ember idősödik, annál nagyobb igény mutatkozik a sportkészítményekre. Az is megfigyelhető, hogy az idősebb korosztály nagyobb figyelmet fordít a bemelegítésre, bemelegítő gélek használatára, hiszen ennek használatával csökken a sérülés kockázata és növelhető a teljesítmény is” – ismertette a korosztályok felhasználási szokásaival kapcsolatban a Dr.Kelen kereskedelmi és marketingvezetője.

Ötvözik a hagyományos és különleges tulajdonságokat
A termékinnovációkról is kérdeztük a specialistákat, így megtudtuk, hogy a Dr.Kelen évek óta sikeres termékei – tehát a bemelegítő, izomlazító, regeneráló sportkrémek és jégzselé – mellett egy sportmasszőrök részére fejlesztett masszázskrémmel debütáltak idén, amely különösen magas hatóanyagtartalmának és praktikus állagának köszönhetően ideális edzés vagy verseny előtti begyúráshoz, valamint a megterhelést követő lazító legyúráshoz is. A Dr.Kelen kezdetek óta szívén viseli az egészséges életmódot, amit termékeinek kimagasló minősége mellett számos sportrendezvény támogatásával is bizonyítanak, illetve idén második alkalommal rendezték meg nagysikerű saját terepfutó és túra eseményüket is.
Abroncsos Éva termékpalettájukból kiemelete az elmúlt időszak, a nyári hónapok kedvelt készítményét, az SPF30 sportkrémet, melyet azok számára fejlesztett ki a RICHTOFIT, akiknek szenvedélye a szabad levegőn való aktív életmód, és a meleg időszakban sem adják fel a természetben végzett sportolás lehetőségét. „A bőrgyógyá­szatilag tesztelt, fényvédő funkcióval kiegészített sportkrém, elősegíti a bőr mikrocirkulációját, felkészíti a testet a fizikai igénybevételre, támogatja a bemelegítés folyamatát, mindeközben pedig extra védelmet nyújt a nap káros UVB és UVA sugarai ellen. Igazi kettő az egyben megoldás a nyáron is kiváltképp aktív emberek számára” – tudtuk meg a Richtofit munkatársától.
A megkérdezett szakemberek a sportkrémek forgalmát tekintve kiegyenlített eladásokról nyilatkoznak, ugyanakkor a Dr.Kelen szakembere a hosszú évek tapasztalata alatt tavasszal és ősszel rendre kisebb ugrást vél felfedezni a kategória termékeinek eladásaiban.
A szegmensben fontos szerepet játszik a ­megbízható brand jelzés is: a felhasználók „az ismert, megbízható márkákat keresik, illetve tapasztalataink szerint a vásárlók hűségesek a megbízható, valóban hatásos, eredményt hozó termékekhez. Előfordul, hogy kipróbálnak új, ­kampányszerűen megjelenő gyártmányokat, de hosszú távon a minőséghez ragaszkodnak, ami meglátszik a Dr.Kelen Sportkrémek forgalmán is” – fűzte hozzá Horváth-Kelen Réka.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2019. novemberi szám)