Édes és sós sütemények, torták, sülthúsok – az év végi ünnepek alatt a magyar háztartások nagy része a tradíciókhoz ragaszkodva szívesen süt otthon. Az otthoni sütésnek valóságos reneszánszát éljük, ami a bolti kínálat bővülésén is megmutatkozik.

Kiemelten nagy arányban költenek a háztartások a karácsonyi sütés-főzés alapanyagaira, csokoládéra, majonézre, hagyományos kakaóporra, sütőporra, vaníliás cukorra, margarinra, olajra, mustárra és tejszínhabra, valamint speciális fűszerekre és egyéb kellékekre, akár ajándéknak szánva is. Magas az ajándéknak szánt testápolási termékek, illetve csokoládék, szeszes italok és borok decemberre eső értékesítési aránya is.
A sütéshez szükséges élelmiszerek és kiegészítők teljes éves eladott mennyiségének több mint egytizede koncentrálódik erre a néhány hétre. A karácsonyi sütemények otthoni készítésének hagyománya mélyen gyökerezik a magyar háztartásokban, azonban az ünnepek előtti feladatok sokasága miatt több vásárló is szívesen megkönnyíti munkáját azzal, hogy sütemény- és tortaporokat, vagy kész, félkész termékeket vesz. A sütemények elkészítésére szolgáló cikkek is nagyon népszerűek, ezt kihasználva sok élelmiszerlánc saját receptkönyvvel jelentkezik.

A vásárlói igényekhez igazodva
Az ALDI a karácsony előtti időszakban – az alapvető sütési alapanyagokon kívül – akciós és szezonális termékekkel bővíti a kínálatát. Az áruházlánc vásárlói így a szezonális, tradicionális házi süteményekhez minden alapanyagot megtalálnak a polcokon. A bejglihez elengedhetetlen darált dió, darált mák mellett különféle süteménytöltelékeket (pl. mákos, mogyorós, kókuszos) is kínál az áruházlánc, és természetesen a szemes étkezési mák, mazsola, kókuszreszelék, pörkölt mogyoró, dióbél, kandírozott citrom- és narancshéj is megvásárolható az ALDI üzleteiben.
A desszertek, sütemények ízesítése, dekorálása szintén előtérbe kerül ebben az időszakban, ehhez kínál a vállalat például marcipánmasszát, illetve különféle, eltérő alapanyagú szezonális süteménydekorációkat, továbbá kiegészítőket is választhatnak a vásárlók. Ezen felül az ALDI olyan kényelmi termékportfólióval rendelkezik, amely valóban megkönnyítheti az ünnepi előkészületeket: a Classic Kitchen Süteményalappor, a Dr. Oetker házi krémes alappor mellett mézeskalácstészta és linzertészta is vásárolható, sütésre kész állapotban, így még könnyebb elkészíteni a karácsonyi kedvenc süteményeket.
A sütési kedv megnövekedése ilyenkor egyértelműen érezhető a forgalmi adatokon is, mind a szezonális, akciós és az állandó szortiment sütéshez kapcsolódó termékei iránt megnő a kereslet.
Mint megtudtuk, a karácsonyt megelőző időszakban a vásárlók számára az ALDI külön blokkba rendezve kínálja a termékeket, hogy biztosan minden kellék a kosárba kerüljön, ami az ünnepi sütéshez elengedhetetlen.
A téli szezonban előtérbe kerülnek a tradicionális, szezon­hoz kapcsolódó alapanyagok, ezzel együtt az alapvető élelmiszerek iránti kereslet is megnő. Ezen kívül a különlegesebb sütési termékek, dekorációk iránti igény növekszik, többek között a marcipán masszát, és a mézeskalács tésztát is egyre többen vásárolják.
Az ALDI kiemelt figyelmet fordít az ünnepi készülődésre és bővített szezonális kínálata mellett számos kommunikációs elemmel is segíti vásárlóit a karácsony előtti időszakban. Az áruház ezekben a hónapokban is 360 fokos kommunikációt folytat, a televíziós, rádiós és közterületi hirdetések mellett online megjelenésekkel és pr cikkekel segít tájékozódni, felkészülni a vásárlóknak az ünnepekre. Külön erre az alkalomra készül el az ALDI Ízvilág receptgyűjtemény, amely az üzletekben nyomtatott formában, illetve a weboldalon online is elérhető, illetve egy Gourmet katalógus, amelyből az ALDI prémium termékeiről tájékozódhatnak a fogyasztók.

Csilloghatnak az ünnepi sütemények és torták
A Sweet Home & Cake Kft. Édes Ízek elnevezésű bolt és webáruház kínálatában szinte mindent megtalálnak a vevők, amikre szükségük lehet az otthoni sütéshez. A cukrászati alapanyagok és kellékek sorában szerepelnek a sütőformák, habzsákok, díszítőcsövek és a dekorációs eszközök mellett a marcipánfigurák, illetve a tortafigurák is.
A Sweet Home & Cake tulajdonosa, Glosz-Horváth Enikő elmondta, hogy az év utolsó hónapjaiban valóban megnő a sütési kedv. Szívesen sütnek a háziasszonyok a családnak, a vendégeknek, de még ajándék gyanánt is.
„Mint minden ünnep idejére, idén karácsonyra is jól feltöltjük készleteinket. A webáruházas vásárlók ilyenkor a szezonális termékek menüpontban a karácsony fül alatt találják meg ünnepi ajánlatunkat” – ismertette Glosz-Horváth Enikő, megemlítve, hogy az üzletbe betérőket az ünnepi készülődésre hangoló termékek várják: karácsonyi sütőformák (fém, szilikon), mézeskalács kiszúrók (hópelyhek, fenyők, hóemberek, kis csizmák, rénszarvasok, angyalkák, mikulások, csillagok stb.), ünnepi témájú muffin kapszlik, szórócukrok (pl. hópehely, magyal, mézi, cukorbot, fenyőfa stb.), vagy akár kész ajándékszettek. Év vége felé ételfestékből és bevonó masszákból főként a piros, zöld, arany és ezüst kerül a kosarakba. Emellett szívesen vásárolnak az emberek bonbonos, sütis dobozokat saját készítésű finomságaikhoz.
„Cukrászati alapanyagaink között mindenkinek szeretettel ajánljuk kiváló minőségű termékeinket, a többi között a valódi belga csokoládé pasztillákat (fehér, tej és étcsoki 50%, 70%), a mandula lisztet (a macaron fő alapanyaga), a glükózszirupot, a tojásfehérje port, a hideg zselét, a CMC port, a criscót (növényi zsiradék), a pálmazsírt és a glicerint.
Van még konyhakész vajkrémünk és Eszterházy fondán cukormázunk is” – sorolta Glosz-Horváth Enikő, hozzátéve, hogy mindezek mellett a termékkínálatban szélesebb skálán megtalálhatók a torta- és desszertdekorációhoz szükséges alapanyagok és eszközök. „Rengeteg mindent kínálunk, a sütőformáktól kezdődően a kiszúrókon, fondant mintázókon és modellező eszközökön át a fondantok, virágmasszák és marcipánok, marcipánfigurák, szóró- és dekorcukrok, ételszínezők és festék sprayk, cukorcsipke alapanyagok és sablonok, bonbon-csokoládé-keksz készítés eszközeinek teljes tárháza várja a kedves vásárlókat.”
Mint megtudtuk, a téli szezonban, főleg az ünnepekhez kapcsolódva, a sütéshez szükséges termékek közül a mézeskalács kiszúrók iránti kereslet növekszik meg. De nagyon szeretik a vásárlók a kész cukormázakat is az egyszerű használhatóság miatt, továbbá a szórócukrokat és cukor díszeket, marcipánfigurákat a kis kiszerelésük miatt.
„A házi bonbon- és szaloncukor-készítés ilyenkor talán a legnépszerűbb. Rengeteg bonbon és szaloncukor forma között lehet válogatni, melyhez a belga csokoládé pasztilláink és a díszdobozok, bonbon fóliák, szaloncukorpapír kínálatunk teszi teljessé a saját készítésű ajándékozás örömét.”
„A kínálatunkat tekintve a régi, jól megszokott, kiváló minőséget kapják vásárlóink. Mind a vásárlók, mind saját elvárásainknak megfelelően fokozatosan próbáljuk bevezetni az egészségbarát termékeket. Büszkék vagyunk arra, hogy nem árusítunk már nylon szatyrot, csak papírtáskát” – hangsúlyozta Glosz-Horváth Enikő.
Az Édes Ízek minden közösségi média felületet (Facebook, Instagram) kihasználva – ahol recepteket és tapasztalatokat is megosztanak a felhasználók – értesíti vásárlóit a termékeiről, újdonságairól és akcióikról.

Kis helyen is lehet sok édes termék
A téli szezonban, kiváltképp karácsony környékén a háziasszonyok jelentős száma süt és főz otthon. Ez a fokozott sütési kedv a sütéshez szükséges alapanyagok és egyéb élelmiszerek keresletében is megjelenik. Különböző típusú süteményekhez, különböző hozzávaló kell (pl. vanillin-cukrok, sütőporok, bevonatok, margarin, krémek és tortadekorációk stb.), ennek megfelelően élelmiszerboltban nem kizárólag darabszámra lehet kapni ezekből a termékekből, hanem csomagolva, nagyobb kiszerelésben is. Noha ezek a termékek az év nagy részében is kaphatók, az év végén az ünnepek hatására a kínálat egyrész bővül, másrészt színesedik is, azaz a csomagolásuk feltűnőbb, szezonálisan hívogatóbbá válik.
A szentendrei Vegye-Vigye ABC kis formátumú diszkont­­üzlet, amelyben nem tudnak túl sok helyet kialakítani a szezonális „extra” választékok elhelyezésére, ezért egy-egy cukor, puding, sütőpor termékből inkább csak egy-két változatot kínálnak, viszont nagyobb kiszerelésben.
Mint megtudtuk, ebben az időszakban a polcterület egy nagyobb részét általában tortakrémek és aromák foglalják el, de decemberben megnő a díszítő termékek kínálata (pl. öntetek, porok és dekorációk).
A Vegye-Vigye polcain a sütemények tésztájához szüksé­ges kategóriában többé-kevésbé a szupermarketek kínála­tához hasonló termékek (pl. tojás, fűszerek, liszt stb.) közül választhatnak a vásárlók. Mint megtudtuk, az év ezen időszakában leggyakrabban a hagyományos vanillin-cukrokat és a sütőporokat keresik a vevők. További fontos szegmensek a süteménykrémek, aromák és a kész torták (pl. gyorsfagyasztott elősütött torták, kész megsütött torták).
Karácsony előtt a sütemények elkészítése miatt egyértelműen megnő a fűszerek jelentősége, de a vásárlók szívesen vesznek ilyenkor pl. mézeskalács-keverékeket.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2019. novemberi szám)