A fagyasztott zöldség és gyümölcs termékek mellett a fagyasztott pékáru és a desszert iránt is növekvőben van a vásárlói érdeklődés. A fagyasztott termékek népszerűsége a kényelmi termékek iránti kereslet erősödését is jelzi.

Az étkezési szokások változásával együtt nőtt a fagyasztott élelmiszerek népszerűsége, ami kihat a termékek innováció­jára és kínálat bővülésére is. A vásárlók többnyire a magas tápanyagtartalom, illetve a gyors és kényelmes elkészítés miatt teszik kosarukba a fagyasztott élelmiszereket. Ugyanakkor a fogyasztók olyan megoldásokat keresnek, amelyek kímélik a pénztárcájukat. Vagyis az egészséges termékeket keresve a termékek árára is odafigyelnek.

 

Széles választék mindenkinek

A Tescóban a fagyasztott áruk kategóriájában számos termék található, ezek közül a legkedveltebbek a pizza, fagylalt és a különböző panírozott sajtok. A fagyasztott termékek nagy előnye, hogy gyorsan és változatos módon elkészíthetőek, pl. sütőben, olajban, mikróban, forró vízben stb. A Tesco Sajtóosztályá­tól megtudtuk: jellemző a kategóriára, hogy igen árérzékenyek a vásárlóik. A választásnál a minőség mellett nagy szerepet játszik az aktuális akció, azaz a termékek pillanatnyi ára. A kínálat kialakításában – a vásárlói szokásokat ­figyelembe véve – a szezonalitás kevésbé játszik szerepet. A fagylaltok például egész évben keresettek. A Tescónál egyébként 221 féle fagylalt kapható, a legkisebb kiszerelés 60 ml-es, a leg­nagyobb 1200 ml. További népszerű termékeik a kategó­riában a pizzák, melyek közül a sonkás, a szalámis és a margherita ízesítésű a legkedveltebbek. „Fontos kihangsúlyozni, hogy a fagyasztott termékek között is egyre népszerűbbek a különböző mentes termékek” – fogalmazott a Tesco Sajtóosztálya. A vásárlói igények megkövetelik, hogy gluténmentes, laktózmentes, vegán és cukormentes termékek közül is választhassanak. Kínálatunkban ezek a termékek is megtalálhatóak.

 

Újdonságok és mentes termékek a fókuszban

Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője szerint a vásárlók számára a gyorsfagyasztott termékek számos pozitív előnnyel bírnak, például a frissen fagyasztás miatt a termékek előnyei megmaradnak, hosszabb ideig tárolhatók és optimálisan felhasználhatók. „Amikor nem elérhetőek a friss termékek, akkor növekszik általában a kereslet. De manapság már inkább az a tapasztalat, hogy egyre kiegyenlítettebb a fogyás, tehát csökken a szezonhatás” – jegyezte meg Maczelka Márk, hozzáfűzve, hogy az időjárás minden évben hatással bír a fagyasztott termékek piacára is, „úgy látjuk, hogy a kevesebb termés miatt áruhiány ugyan nem, de áremelkedés elképzelhető idén”. A fagyasztott termékek kínálatából a magyar vásárlók jellemzően az édes ízeket kedvelik, amit a fagylalt kategória erős forgalma is mutat. De emellett népszerűek a sós és a főétkezéshez kapcsolódó termékek is (pl. húsok, köretek, pizzák). A SPAR áruházakban a legnagyobb kereslet a fagyasztott zöldség és gyümölcs termékek iránt van. Azon belül az ún. mono zöldségek (pl. borsó, bab, karfiol stb.), de a keverékek és a mixek iránt is egyre nagyobb a kereslet a kényelmi tulajdonságaik miatt.

A SPAR kommunikációs vezetője elárulta, hogy a fagyasztott pékáru és desszert jelenleg jóval alacsonyabb termékszámmal van jelen, de ez egy dinamikusan fejlődő terület, ahol lehetőség van az innovációra. Mint mondta, ez alól a fagylalt kivétel, hiszen a terület 2018-ban az egyik legnagyobb fejlődést produkálta. „Egyre jobban fókuszálunk az egészséges, és mentes jellegű termékekre. Gluténmentes kategóriában a panírozott hal és a csirkehús, és már a pizza is megtalálható áruházaink fagyasztottáru részlegében” – említette Maczelka Márk, hozzáfűzve, hogy a fagylaltok között is mind több a cukor- és laktózmentes termék. A SPAR 2018-ban a saját márka kategóriában bevezette a Free From, azaz gluténmentes gombócot és baguette-t. A fagyasztott pékáruk erősödő jelenlétére a sütőipar is reagált, a kommunikációs vezető megjegyezte, hogy a sütőipari szereplők is egyre több fagyasztott terméket állítanak elő, melyek később, helyi felhasználást követően friss áruként kerülnek a polcokra. Megfigyelhető, hogy nem kizárólag itthon, hanem nemzetközi szinten is egyre nagyobb az igény az innovatív és kényelmi funkciókat is ellátó minőségi termékek iránt. Maczelka Márk szerint ezt természetesen a gyártók is igyekeznek lekövetni, ami végül előnyökkel jár a piac összes szereplőjére nézve. Mint megtudtuk, a SPAR saját márkás újdonságai között szerepelnek idén a már említett gluténmentes gombócok mellett pizza és hasábburgonya termékek, illetve fagylaltok is. „Áruházainkban idén is kínálunk új fagylaltokat és pizzá­kat, és mindezen túl a kényelmi termékek kategóriájában is fejlesztések várhatók. Az újdonságok szerencsére nagyon sikeresek, mert a vásárlók számára a SPAR márka minőségi garanciát is jelent” – fogalmazott a kommunikációs vezető.

fagyasztott32900595 l

 

Kínálat a vásárlókra hangolódva

Az ALDI magyarországi tapasztalatai szerint kiemelkedő a kényelmi, convenience termékek iránti kereslet, mivel ezek az árucikkek a vásárlók számára értékes időt takarítanak meg – ez jól tetten érhető például a pékáruk esetében. Mint megtudtuk, a zöldségek területén kettősség figyelhető meg: emelkedik a bio és a konvencionális fagyasztott termékek piaca, melyek bizonyos zöldség- és gyümölcsfélék esetében a konzervdobozban, illetve a befőttesüvegben kínált árucikkektől vonják el a vásárlók figyelmét. A modern élelmiszer-kiskereskedelem folyamatos növekedése nyomán a pékárupiac is tovább bővül és fejlődik. „Tapasztalatunk szerint a sütőipari gyártók is felismerték és bővülő kínálattal reagáltak a trendre, hiszen egyrészt olyan fagyasztott termékeket kínálnak, amelyek az ALDI üzletei­ben találhatók, és az Azon melegében látványpékségekben sülnek, másrészt nő az előre csomagolt, otthon kisüthető pékáruk választéka is” – fogalmazott az ALDI.

A magyar fogyasztók a sós és édes termékeket egyaránt keresik, ezért az ALDI szortimentje számos árucikket tartalmaz mindkét ízvilág kedvelői számára. A fagyasztott termékek az étel-intoleranciával érintett vásárlók számára is kínálnak újdonságot: az ALDI-nál például háromféle ízben elérhető a gluténmentes fagyasztott torta, a teljes kiőrlésű panírral készült csirkemell filé, illetve az MSC-tanúsítvánnyal rendelkező, szintén teljes kiőrlésű panírban készülő halrudacska is. Mint megtudtuk, az áruházlánc akciós kínálatában időszakosan elérhető a gluténmentes pizza vagy a gluténmentes panírozott halrudacska. Nyáron a fagylalt és jégkrém szezonnak köszönhetően jelentősen megnő a fagyasztott termékek iránti kereslet. A téli hónapokban a fagyasztott zöldség-gyümölcs termékek erősebb fogyása tapasztalható, míg nyáron ez visszaesik. Ennek oka, hogy a vásárlók nyáron inkább a friss zöldségeket és gyümölcsöket keresik, hiszen ezek ára ilyenkor a legalacsonyabb. Az ALDI már 2018-ban is folyamatosan jelentkezett újdonságokkal, például töltött szélű pizza, sonkás és szalámis baguette is elérhetővé vált, illetve az egyre népszerűbb fagyasztott édesburgonya is bekerült a kínálatba. Mint megtudtuk, idén tavasszal a gluténérzékenyek számára gluténmentes fasírtgolyók bővítik az intoleranciával érintettek által is fogyasztható ételek körét. „Új termékeink bevezetését természetesen számos elemzés és piackutatás előzi meg, továbbá figyelünk a fogyasztók visszajelzéseire, igényeire is, így az újdonságok túlnyomó többsége rendkívül sikeres és ezek a termékek hamar a fogyasztók kedvenceivé válnak” – fogalmazott az ALDI.

 

Kicsi, ám célirányos a kisbolti kínálat

Az óbudai Chilli Csemege kínálatában megtalálható az alapélelmiszerek széles köre, pl. zöldség-gyümölcs, tejtermékek, Fornetti péksütemények, kenyér és pékáru, tejtermékek, Cserpes termékek, üdítő, kávé, sör, bor, égetett szeszek, egészséges és biotermékek, édességek, rágcsálnivalók. A Chilli Csemege boltvezetője, Nagy Nikoletta elmondta, hogy a hűtőrészleg egy kisebb részét foglalják el a fagyasztott áruk. A termékek közül a fagylalton kívül, amely iránt a nyári idényben az egyik leg­nagyobb a kereslet, a kisebb kiszerelésű, 300–550 g-os áruk fogynak leginkább. Az ennél nagyobb méretű termékekből például a gyors­fagyasztott tök, borsó vagy a kukorica fogy. „Úgy tapasztalom, hogy egy kisközért elsősorban a lakosság gyors igényeit szolgálja ki, vagyis a vásárlók nem a nagy bevásárlásokat intézik nálunk, hanem azokat, amelyek kiegészítik azokat. Ezért ebből a termékkörből érdemes olyan kínálatot nyújtanunk, ami főként a vissza­járó vásárlóinknak szól” – magyarázta a boltvezető.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2019 február)