A PICK Téliszalámi 150 éve az eredeti receptúra szerint készül. Új gyártóüzemének építésével a PICK Szeged Zrt. célja a hagyományok megőrzése mellett, innovatív
új termékek sikeres piacra vezetése, jelentős hatékonyságnövelés és a nemzetközi versenyképesség növelése.

Modernizálás és új üzem
Családi vállalkozásból az elmúlt másfél évszázad alatt Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalatává vált a PICK Szeged Zrt. A Pick Márk által 1869-ben alapított cég a sikerét elsősorban a minőségközpontúságnak, a hagyományok ápolásának, a folyamatos fejlesztéseknek és az elkötelezett munkatársaknak köszönheti. Ezek szellemében és erősítésével tervezi a jövőt is a 150 éves születésnapját ünneplő vállalat, amely története legnagyobb beruházására készül.
„Zöldmezős fejlesztésként jövőre kezdjük el az új, százhektáros területet felölelő szegedi gyártóüzemünk építését, amely révén pár esztendőn belül 30 százalékkal tudjuk növelni a penészes szárazáruk, köztük a kezdetek óta az eredeti receptúra szerint készülő PICK Téliszalámi, értékesíthető mennyiségét” – mondta el Sutka László, a PICK Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a kapacitásbővítéssel a magyar és a nemzetközi piacon egyaránt tovább erősítheti pozícióit az élelmiszergyár, tágíthatják értékesítői hálózatukat, illetve szélesíthetik kínálatukat. A teljes fejlesztés több mint tíz évet vesz igénybe és 2–3 éves, egymást követő ciklusokban hajtják majd végre a beruházást.
A PICK jelenleg a három városban lévő négy telephelyén évi több mint negyvenezer tonna húskészítményt állít elő. Ebből tízezer tonnát meghaladó mennyiséget a hagyományos érlelésű szalámik tesznek ki, amelyek közül a legismertebbek a Hungarikumnak számító PICK és HERZ Classic Téliszalámik. Az alsómocsoládi gyártóbázison 6.000 tonnán felüli penészmentes szárazárut, a szegedi hentesüzemben több mint 17.000 tonna hentesárut, míg Baján mintegy 6.000 tonna sonkafélét gyártanak. Ezek döntő többsége a hazai boltok polcaira jut el, míg egynegyedét 35 másik országban, a régiós piacokon túl (olyan távoli helyeken is, mint Hongkong, vagy az USA) értékesítik.

 

Bővülő prémium kínálat
Kérdésünkre Sutka László elmondta, hogy a cég fő profilját továbbra is a szárazáru üzletág képviseli majd, amelynek eladásai éves szinten meghaladják a 16 ezer tonnát. Ezen a szegmensen belül a legtöbbet a hagyományos érleléssel készülő tradicionális penészes szalámikból értékesíti, és emiatt mára megközelíti az 5–5 ezer tonnás gyártókapacitás maximumát mindkét szegedi telephely.
A megbízott vezérigazgató szerint a legújabb technológiai gépek, berendezések és módszerek alkalmazásával kialakított, modern telephelyen hosszútávon biztosítható lesz a PICK termékek piaci versenyképessége, a munkahelyek megőrzése és bővítése, valamint csökkenthető az ipari termeléssel járó környezetterhelés. „Lehetőség nyílik újabb innovatív termékek bevezetésére és prémium termékek bővítésére is” – foglalta össze Sutka László.
A munkaerőhiány a szegedi élelmiszeripari vállalatot is sújtja. Kérdésünkre a megbízott vezérigazgató elmondta, hisz abban, hogy ahogyan Szeged és a Pick múltja összekapcsolódott, úgy a jövője is elképzelhetetlen egymás nélkül. „A legrégebb óta itt dolgozó kollégánk 47 éve dolgozik a PICK-nél, amire méltán vagyunk büszkék” – árulta el lapunknak Sutka László. Mint mondta, a vállalat egy mentorprogramot hozott létre a kezdő dolgozók támogatására.


Legenda övezi a „titkos receptet”
„Azt kikötöttem, hogy a recepthez nem nyúlhatnak” – mondta Függ István szalámimester a változásokra reagálva. „A PICK felelős piaci szereplő, ezért nálunk kiemelten fontos szerepet kap a minőség megőrzése, a tradíciók ápolása és a környezet védelme, amelyet a gyártási tevékenység során alkalmazott szigorú minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági ellenőrzési rendszer, a 150 éves tapasztalat és szaktudás is erősít” – emelte ki Függ István szalámimester, aki a közel 100 napig tartó szalámigyártás minden egyes lépését ma is személyesen felügyeli. A már 43 éve a vállalatnál dolgozó szakember szerint a PICK-nél gyártott szárazáru termékek „titkos receptje”, valójában a minőségi összetevőket, a megfelelő adagolást és a cégnél dolgozók szívét és lelkét jelenti. A szakember megjegyezte azt is, hogy minőségi termék-előállításról tanúskodik az 1935-ös brüsszeli világkiállításon kapott aranyoklevél, amit azóta számtalan más kitüntetés követett, köztük a Superbrands, illetve Magyar Brands elismerések. Utóbbiakat alapításuk óta folyamatosan megkapta a PICK. Az ünneplés részeként a vállalat május végén elindította a PICK Virtu­ális Múzeumot, továbbá a jubileum évében új termékek is a boltokba kerülnek, köztük a Jubileumi szeletelt vastagkolbászok négyféle ízben. A PICK Téliszalámi is új csomagolást kapott az egyedi 150 éves logóval, amelyet a dolgozók szavazhattak meg.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2019 júniusi szám)