Elővették a sajtgyártás hazai fellegvárának, Csermajornak az ősi receptjeit és ez alapján gyártanak Ilmicit és Pálpusztait is. A sikerhez azonban ennél több kell. Pődör Istvánnal, a díjnyertes sajtokat gyártó családi vállalkozás, a Tebike Kft. vezetőjével beszélgettünk.

» A család mindig is a tejiparban dolgozott. Mikor döntöttek az önálló cég mellett?

Bár a cég csak 17 éves múltra tekint vissza, de a tejipari elkötelezettség a harmadik generációját éli. A tejiparban eltöltött évek az 1940-es évek végére nyúlnak vissza. Apai ágon az első generáció akkor járt Csermajorba, amikor az országban egyedüliként itt folyt tejipari képzés, innen sajtmesterként az észak-dunántúli sajtüzemekbe vezetett útja, mely a győri üzem vezetésével fejeződött be.

Jómagam második generációs tejesként 1968-72-ig tanultam Csermajorban, majd a győri tejüzemben dolgoztam különböző beosztásban.1996 és 2000 között voltam az üzem vezetője, és amikor ez megszűnt, akkor kezdtem önálló vállalkozásba.

Harmadik generációs tejesként a fiunk 2002-ben végzett szintén Csermajorban, mint technikus, ahol a következő években munka mellett elvégezte a két éves felsőfokú képzést. Az ő feladata az üzem irányítása. Lányunk szintén élelmiszeriparral „fertőzött”, Mosonmagyaróváron végzett élelmiszer minőségbiztosító agrármérnökként. Ami a cégtörténetet illeti, 2000-ben bt-ként indultunk, 2004 óta kft-ként működünk Győr –Ménfőcsanakon.

» Hogyan osztják meg a tennivalókat az üzemben? Ha jól értem, a gyerekek is az üzemben dolgoznak, várhatóan ők veszik majd át a jövőben a cég irányítását is?

Az üzemben a termelés irányítását, valamint a napi terméssel kapcsolatos feladatokat már jelenleg is a fiam végzi, a minőségirányítás és a kereskedelmi partnerekkel való kapcsolattartás pedig a lányom feladata. A cég irányításának átadása még jelenleg nincs napirenden.

» Miért éppen a juh- és kecskesajt előállítása lett a cég fő profilja?

A cég indulásakor csak kecske és juhtejet vásároltunk és dolgoztunk fel. Ennek az elsődleges oka az volt, hogy próbáltuk megkeresni a piacon meglévő üres szegmenset a sajtok területén. Kicsi üzemként nem tudjuk felvenni a versenyt a nagy tejfeldolgozó cégekkel a tehéntejből készült termékeknél. Később bővült a portfóliónk a különleges tehénsajtokkal.

A saját állományból, a murciai kecskéből a feldolgozott kecsketej mindössze 5-10%-a származik, a többi alapanyagot Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből szerezzük be.

» Mekkora volt a kezdeti beruházás költsége? Milyen gépek­re volt szükség a kezdetekkor?

A beruházási költségként a család feltette a meglévő tartalékait. Ebből az induló tőkéből alakítottuk ki a tulajdonunkban lévő épületben az üzemet. Azóta is is folyamatosan fejlesztünk és bővítünk, nem csak a visszaforgatott nyereségből, hanem pályázati pénzekből is. 2006-ban AVOP-pályázatból bővítettük az üzem területét, 2015-ben pedig egy másik nyertes pályázat segítségével a feldolgozás modernizálását, valamint gyorsítását segítő gépeket szereztünk be.

» A modernizáció mellett megtartották a hagyományos módszereket?

Az általunk gyártott termékeknél mindenképpen törekszünk a hagyományos sajtkészítési módszerek megtartására. Erre a jó példa a Rábaközi tehénsajtunk, valamint a Kisalföldi juh-, kecske- és tehénsajtunk is, amelyeket hagyományosan levegőn érlelünk, legalább 1,5-3 hónapig; csak ezután csomagoljuk őket és kerülnek a boltokba.

A termékeink attól különlegesek, hogy nem tartalmaznak tartósítószert, valamint színezőanyagot és teljes tejből készülnek, valamint nagyban hozzájárul, hogy a kollégáink, valamint saját magunk is szívvel lélekkel dolgozunk.

A termékeink kézműves termékek, ez is hozzájárul az egyediségükhöz. Egy kilogramm kecskesajt előállításához 10-11 liter tejet használunk fel, míg juhtejnél körülbelül 6 liter/1 kg sajt a szükséges mennyiség, de ez nagyban függ a tej beltartalmától is.

» A kecske- és juhsajtok mellett már tehénsajtokat is gyártanak, miért bővítették a portfóliót?

A tehéntej-felvásárlással és -feldolgozással 2009-ben bővítettük a palettánkat. Ez a mai napra már fő profillá vált, ebből készítjük a legtöbb sajtot. Ugyanebben az évben kezdtük a Lajta és Győr-Moson-Sopron megyei Csemege Sajt (Ilmici) sajtok gyártását is, 2010-től ezt egészítettük ki a Pálpusztai sajt gyártásával.

Ezen rúzsflórával kezelt termékek mellett hagyományos hosszú érlelésű tehénsajtot, tehén gomolyát is gyártunk. A Lajta sajt, Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt (Ilmici), valamint a Pálpusztai sajt esetében a piacon fellelhető hiányt próbáltuk kihasználni, amikor belekezdtünk a gyártásukba.

» Melyek a legnépszerűbb termékeik?

Az eladások alapján a legnépszerűbbek a tehéntejből készült termékek közül a Pálpusztai-, Lajta-, Győr-Moson-Sopron Megyei Csemege Sajt (Ilmici) valamint a Rábaközi tehénsajt. Ezeket a termékeket próbáljuk az eredeti „csermajori” recept alapján előállítani. A juh- és kecsketejből készült termékeink közül a legnépszerűbbek a hosszú érlelésű Kisalföldi sajtjaink. A gasztro szektorban a Tehéngomolyáknak, valamint a grillezhető Ménfői kecskesajtunknak és a salátákhoz használható Friss kecskesajtjainknak van nagy sikere.

A tömegtermékekkel nem tudjuk most sem felvenni a versenyt, ezért próbálunk a prémium termékek felé elmozdulni minél nagyobb arányban.

» Hogyan lehet népszerűvé tenni a különlegesebb hazai sajtok fogyasztását, elmozdítva a vásárlókat a trappistától? Mennyire népszerű a kecske- és a juhsajt a magyar vásárlók körében?

A kezdeti időkhöz képest már nagyon sokat változott a vásárlók ízlése és sajtfogyasztási kultúrájuk. Manapság már jobban ismerik a vásárlók a kecske- és juhsajtokat, mint a 2000-es évek elején – akkor még nagy volt az ellenállás a vásárlók részéről. Rengeteg időt, energiát és pénzt költöttünk arra, hogy a vásárlók megismerjék, megszeressék és bátran le is merjék venni a polcokról ezeket a termékeket.

» Értékesítés: a saját boltok mellett főleg kisebb üzletekben, piacokon vannak jelen. Tervezik a más nagy láncokba történő bekerülést, esetleg az éttermi értékesítést?

Jelenleg 2 saját üzletet működtetünk Győrben, emellett Budapestre szállítjuk heti több alkalommal is a régóta meglévő kis-és nagykereskedő partnereinkhez a termékeinket. Egyes, termékeink a hipermarketekben is megtalálhatók: a Metroban a tehén és juhgomolyák, a friss és érlelt kecskesajtok és a Pálpusztai sajt, a Spar üzleteiben a Győr-Moson-Sopron Megyei Csemege Sajt (Ilmici). Az Auchanban az Ilmici mellett ott a Lajta sajtunk is, és a szeletelt juh-, kecske- és tehénsajtunk. A CBA-boltokban a Pálpusztai sajttal, a Lajta sajttal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Csemege Sajttal (Ilmici), és a kecske- és juhsajtokkal vagyunk jelen.

Annak ellenére, hogy több helyen is megtalálhatóak a termékeink, tudnánk tovább terjeszkedni, mint gasztro-, mind kiskereskedelmi területen. Jelenleg a magyar piac minél nagyobb lefedése a célunk, természetesen nem zárkózunk el az export lehetőségek elől sem.

 

(TERMÉKMIX - 2017 október)