Egy friss kutatás szerint a Z generáció tagjai, az 1995 és 2009 között születettek átformálják a média, a vásárlás, a technológia területét és megváltoztatják a márkahűség működését is.

Marketing a Z generációhoz címmel felmérés készült arról, hogyan lehet a fogyasztók új generációját elérni. A kutatás azt mutatja be, várhatóan hogyan változnak a fogyasztói szokások a következő öt évben, és a márkák hogyan tudnak megfelelni az új elvárásoknak. A CM Group a F'inn innovációs ügynökséggel együttműködésben több mint 1000 amerikai fogyasztó körében végzett generációkon átívelő online felmérést, a válaszokat 2021. szeptember 30. és október 7. között rögzítették.
Ebből kiderült, hogy azok a márkák, amelyek nem fordítanak figyelmet arra, hogy bevonják a fiatalabb ­generációt, ­máris lemaradtak a versenyben.

Boomerek:
az 1943 és 1965 között születettek

X generáció:
az 1966 és 1979 között születettek

Y generáció/ezredfordulósok:
az 1980 és 1994 között születettek

Z generáció:
az 1995 és 2009 között születettek

Személyre szabott kommunikáció és ügyfélélmény
A kutatás kimutatta, hogy a fiatal fogyasztók jobban vágynak a személyes találkozásokra, mint azt a márkák gondolják, de olyan élményt várnak el, amely lebilincselő és élményszerű. Nem pusztán egy helyet keresnek, ahol vásárolni lehet.
Emellett a Z generáció minden érintkezési ponton „poszt-technológiai” élményt vár el. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor az ügyfél a márkával találkozik – legyen az egy online rendelési folyamat vagy a közösségi oldal meglátogatása –, ott fontos az ügyfélélmény.
A kutatók hangsúlyozták, hogy párbeszédet kell teremteni a Z generációval az általuk kedvelt márkákról és termékekről. A fiatalok a korábbi generációknál nagyobb mértékben várják el a személyre szabott kommunikációt a vállalatoktól, és minden csatornán a zökkenőmentes élményt.
Az a márkákat is változásra ösztönzi, hogy a Z ­generáció fokozatosan kulcsfontosságú célközönséggé válik. Az ő elérésüknek legjobb módja az, ha a cégek az ­ügyfélközpontú marketingre összpontosítanak, és a személyre szabást az auto­matizált, mesterséges intelligencia által valósítják meg.

Érdekesség:

» A Z generáció 22%-a használta már az Apple Pay-t, míg az ezredfordulósok 13%-a, az X generáció 11%-a és a boomerek mindössze 5%-a.

» 49% a YouTube-ról szerez híreket és információkat, szemben az ezredfordulósok 37%-ával.


» 25% optimista az éghajlatváltozással kapcsolatban, szemben az ezredfordulósok 32%-ával.


» 55% várni akar, amíg a technológia bizonyítottan működik, szemben az ezredfordulósok 47%-ával.

» 38% inkább bérel vagy vásárol használtan, szemben az ezredfordulósok 27%-ával.

Új gondolkodásmódra van szükség
A kutatók felvetették, hogy a marketingesek az elmúlt két évet valószínűleg azzal töltötték, hogy alkalmazkodtak az új el­várásokhoz. A koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás hatásai átformálták az üzenetküldéssel, a reklámozással és az általános ügyfélélménnyel kapcsolatos megközelítéseket. Úgy látják, hogy a média jövője közösségi és széttöredezett. Rengeteg kommunikációs eszköz áll rendelkezésre, és a marketing már soha nem lesz olyan, mint korábban volt.
A kiskereskedelem jövője „phygital”. Ez azt jelenti, hogy a fizikai és digitális vásárlási élmény közötti határok eltűnnek. A sikerhez kiváló személyes és online élményekre van szükség, és arra a képességre, hogy az egyikről a másikra lehessen váltani.
Az üzleti siker nagyban múlik ma már a fenntarthatóságon, az már nem pusztán valami szép kezdeményezést jelent egy cég megítélésekor. Az éghajlati kockázat befektetési kockázatot is jelent, és a jövő azoké a vállalkozásoké, amelyek a társadalmi és környezeti felelősségvállalást helyezik előtérbe.

Okoseszközök mellett is kell a társas érintkezés
Hangsúlyozták, hogy a következő években a média- és marketingstratégia kialakításakor a márkáknak számításba kell venniük a generációs különbségeket és a Z generáció növekvő befolyását.
Közölték, hogy csak azért, mert a Z generáció minden más generációnál nagyobb mértékben fért hozzá a technológiához gyerekkortól kezdve, még nem jelenti azt, hogy megszállottabbak lennének iránta, mint az idősebbek. Mivel annyi technológia áll rendelkezésükre születésük óta, kényelmesen elveszik, amit akarnak, és elhagyják, amire nincs szükségük. Szeretik ugyanis a személyes társas érintkezést és a vásárlást, és nem félnek lemondani a technológiáról egy jobb élményért.
A Z generáció kevésbé tartja fontosnak az online adatvédelmet, mint más generációk. Ugyanakkor a reklámblokkolók és más böngésző-kiegészítők használata, amelyekkel megakadályozható, hogy a hirdetők nyomon kövessék őket, a többiekkel egy szinten van.
A Z generáció nagyobb valószínűséggel töltött le egy reklámozott alkalmazást, mint más generációk, vagy nézett meg egy reklámot egy videojátékban, hogy feloldjon egy bónuszt.
Bár a Z generáció minden más nemzedéknél jobban kerüli a reklámokat, de kevésbé kifogásolja az igényének és életmódjának megfelelő hirdetéseket. Érdekes módon ők azok, akik a legnagyobb valószínűséggel vásárolnak egy reklám alapján.

Nyitottak, de óvatosak
Annak ellenére, hogy a Z generáció a mobiltárca és más digitális kényelmi eszközök korai alkalmazói, általában óvatosak a technológia bevezetésével kapcsolatban: 55%-uk várni akar, amíg a technológia bizonyítottan működik.
Nem meglepő az sem, hogy a Z generáció felkarolta a digitális és mobil vásárlást: 75%-uk vásárol okostelefonon, szemben az ezredfordulósok 69%-ával. Érdekes módon a Z gene­ráció több kategóriában is nagyobb preferenciát mutat a bolti vásárlás iránt, mint az ezredfordulósok, többek között az elektro­nikai eszközök (43% vs. 37%) és a ruházati cikkek (43% vs. 40%) esetében.
Az ezredfordulósok az egészség és szépségápolás, valamint a háztartási gépek esetében jobban kedvelik az üzletben történő vásárlást, mint a Z generáció.
A Z generáció felhatalmazva érzi magát arra, hogy a saját útját járja. A személyre szabáshoz emiatt például egy médiamárkának beválhat, ha megkérdezi a hírlevélre feliratkozókat, hogy e-mail helyett inkább SMS push üzenetet szeretnének-e kapni minden reggel.

A Z generáció médiaszokásai
A Z generáció médiafogyasztási szokásai és preferenciái jelentős eltéréseket mutatnak az ezredfordulósokhoz és az idősebb generációkhoz képest. Nem meglepő, hogy a Z generáció más generációkhoz képest nagyobb valószínűséggel támaszkodik a közösségi médiára és a befolyásos személyekre, ha tájékozódni szeretne.

A jelentés főbb megállapításai
A CM Group szakértői szerint a fogyasztói elvárások az elkövetkező öt évben az alábbiak szerint változnak:
» A Z generáció hajlandó személyes adatokat cserélni a jó élményekért, de ez azt jelenti, hogy a kiskereskedőknek és a márkáknak jól kell felhasználniuk a legújabb technológiákat.
» A Z generáció azzal, hogy új közösségi csatornákat és kereskedelmi technológiákat előnyben részesít, nyomást gyakorol a márkákra. Emiatt a kiskereskedőknek is át kell alakítaniuk a fizetési rendszerüket, hogy olyan lehetőségeket fogadjanak el, mint például az érintés nélküli fizetés, vagy a „vásárolj most, fizess később” konstrukció.
» A Z generáció márkahűsége a márka teljes útjának átláthatóságán és következetességén múlik. A gyors, mesterséges intelligencia által vezérelt logisztika és az ellátási lánc működése ugyanolyan fontos a márka sikeréhez, mint az erős ügyfélkapcsolat-kezelés.
» A Z generáció álláspontja szerint a tartalmi és kereskedelmi élmények egyre inkább együtt járnak. Elvárják, hogy az általuk támogatott márkák ne csak a szükséges termékeket, hanem releváns információkat és szórakozást is kínáljanak.
» A kiskereskedőknek újra kell gondolniuk a fizikai vásárlói élményt. A Z generáció továbbra is vágyik a személyes vásárlási élményekre, de az ezzel kapcsolatos mércéjük is magas.
» A Z generációnak a fenntarthatóság és a társadalmi hatás fontos kérdés, és ezek a tényezők nagyban befolyásolják vásárlási döntéseiket.
» A médiamárkáknak állást kell foglalniuk. A Z generáció azt szeretné, ha a márkák kiállnának valamiért.
» A Z generáció nagyobb hangsúlyt fektet az influenszerek véleményére és ajánlásaira, mint a korábbi generációk.
» A fiatalabbak az előfizetéses modellek hívei. Ők is pénz­tudatosak, de értéket is keresnek.
» A Z generáció nyitott a kiterjesztett és virtuális valóságra. A médiaszervezeteknek és a márkáknak egyre fontosabb lesz, hogy részt tudjanak venni ezekben az új virtuális terekben.

Híreket közösségi platformokon
az alábbi arányokban fogyasztanak:

Instagram:
Z generáció: 30%, ezredfordulósok: 24%

Twitter:
Z generáció: 30%, ezredfordulósok: 21%

TikTok:
Z generáció: 41%, ezredfordulósok: 22%

Youtube:
Z generáció: 49%, ezredfordulósok: 37%


Mindez azért is fontos, mert a Z generáció közül a legidősebbek most végzik el az egyetemet, munkát kapnak és kezdik meg felnőtt életüket. Emiatt vásárlóerejük nőni fog.
Életüknek ez a kritikus pontja pedig tökéletes lehetőséget bizto­sít a márkáknak, hogy olyan kulcsfontosságú adatokat gyűjtsenek, amelyek felhasználhatók a személyre szabott eléréshez.