Ha nyár, akkor fesztiválok – a márkáknak hosszú évek óta fontos terepet ­jelentenek a fiatal fogyasztók megszólításában, ­legyen szó fővárosi, vagy vidéki fesztiválról. A tavalyi évtől azonban még szorosabb lett a verseny a kiskereskedelem szereplői között: számos cég ugyanis fizikai üzletekkel települt ki a zenei seregszemlékre. A forgalomra és a márka megítélésre is nagy hatással van az eseményeken való jelenlét. Fesztiválkörkép.

„Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fesztivál-boltok szortimentjét mindig a fesztiválra szabjuk és igyekszünk az esős és a napos időjárásra is felkészülni. Legjobban a higiéniás, a non-food, a száj- és arcápolási termékek fogynak a fesztiválokon” – mondta el Kadlok Nelli, a Rossmann Magyarország Kft. PR menedzsere. A Sziget Fesztiválra egy nagyobb bolttal készülnek, ami a bejárathoz közeli egyik fő sétány mellett lesz megtalálható.

Fesztiválboltok

A legnagyobb hazai zenei mustra, a Sziget Fesztivál 2016-ban ismét rekordokat döntögetett, közel fél millió, 496 ezer látogató érkezett a Közép-Európában is legnagyobbnak számító fesztiválra. Idén harmadik éve van jelen a Rossmann a hazai nagyobb zenei fesztiválokon. 2015 volt az első év, amikor a drogéria-lánc üzlettel települt a Szigetre. Idén a fesztivál-csoport többi eseményén is ott lesz a hálózat. Azonban nem csupán a fesztiválozók száma miatt volt emlékezetes a tavalyi Sziget, hanem a kitelepülő diszkont-lánctól is. Idén ismét jelen lesz a Szigeten az ALDI.

„Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. 2016-ban nyitotta meg első ideiglenes üzletét Magyarországon: az áruházlánc ebben az évben vett részt először a Sziget Fesztiválon egy 300 négyzetméteres üzlettel, illetve egy hozzá­kapcsolódó grillzónával, ahol a helyszínen vásárolt termékeket ingyenesen sütötték készre az ALDI szakácsai. Az éjjel-nappal nyitva tartó üzlet több tízezer fesztiválozónak nyújtott pénztárcabarát megoldást a kellemes kikapcsolódáshoz és fesztiválozáshoz” – áll az áruházlánc közleményében. A sikerek nyomán idén nem csupán a buda­pesti eseményen, hanem a VOLT-on, a Balaton Soundon, a Gyerek Szigeten, a 17. FINA világbajnokságon is jelen lesznek, utóbbi helyen két üzlettel is. A Sziget Fesztiválon a tavalyival megegyező helyen, augusztus 9-én nyitja meg kapuit az ALDI 300 négyzetméteres áruháza, amely augusztus 19-ig reggel 7-től hajnal 2-ig tart majd nyitva. „A fesztiválon nyitott üzletünk rendkívül pozitív visszajelzést kapott a vásárlóktól, a szervezőktől és a média részéről is. A pop-up üzletekkel még több ember számára szeretnénk biztosítani, hogy a legnagyobb nyári rendezvényeken is egyszerűen, gyorsan jussanak hozzá az élelmiszerekhez, illetve a fesztiválokon a táborozáshoz és nyaraláshoz elengedhetetlen termékek is elérhetők legyenek – mindez az ALDI-tól megszokott minőségben és bolti árakon” – nyilatkozta Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. ügyvezető igazgatója.

Az ALDI áruházak mérettől függően 250–300 termékből álló kínálattal várják a vásárlókat: a friss zöldség-gyümölcs, pékáru, felvágottak, konzervek és tejtermékek mellett fagylalt, alkohol­mentes italok, csokoládé és kozmetikumok is elérhetők lesznek. Mind az öt ideiglenes ALDI üzletben működik majd „Azon melegében” látványpékség is, míg a zenei fesztiválokon a tavalyihoz hasonlóan az üzletek mellett nyitva tartó grillzónákban idén is ingyen sütik készre az ALDI-ban vásárolt friss és pácolt húsokat.

A német diszkont „első” ideiglenes üzlete a Gyerek Szigeten nyitott: a négy hétvégén át díjmentesen látogatható fesztiválon az ALDI a gyerekek számára alakított ki és rendezett be egy áruházat. A kicsik egy valódi áruház kicsinyített másában nem csupán a vásárlást végezhetik maguk, hanem az árufeltöltéstől a kasszázásig számos bolti folyamatot kipróbálhatnak.

Ha fesztiválok, akkor persze sör: a Dreher Sörgyárak a Sziget legrégebbi partnere, 2009 óta pedig minden évben a Dreher márka a Sziget hivatalos söre.
„A Dreher és a Sziget a fogyasztók szemében már szinte elválaszthatatlan egymástól. A hosszútávú és jól működő partnerség mellett fontos, hogy a két márka kölcsönösen erősíti egymást, hiszen az együttműködés közös értékeken alapul. A Dreher pozícionálása, “annyi a világ, amennyit beletöltesz” tökéletes megtestesítője a Sziget Fesztivál. Nem nagyon van másik olyan fesztivál, ahol ilyen sokrétű, változatos zenei és kulturális programok várják a fesztiválozókat. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a szervezők a „legtöbbet töltötték bele” –fogalmazott Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak Vállalati kapcsolatok vezetője.

EFOTT: túl a 100 ezren

Természetesen számos olyan fesztivál él és virul már évtizedek óta, melyek ugyan kisebbek, mégis jelentős helyet foglalnak el a hazai fesztivál-palettán. Az egyik legrégebbi ilyen esemény az Egyetemisták és Főiskolások Országos találkozója, közismertebb nevén az EFOTT.

Az EFOTT jellegéből adódóan a fő célcsoport és ezáltal a látogatók többsége is a felsőoktatáshoz kötődő fiatal – egyetemre, főiskolára készülők vagy ilyen oktatásban résztvevők.

„Az elmúlt években a fesztivál látogatószáma exponenciálisan nőtt, 2015-ben átléptük a 100 ezret, hiszen akkor összesen 103.467 fő bulizott az EFOTT-on. Tavaly az ismert időjárási körülmények fényében ez kissé módosult (65.319), idén azonban ismét 100 ezer körüli látogatóra számítunk. Nem szerint nincs jelentős megoszlás a fesztiválozók között, az elmúlt két év tapasztalatai alapján kb. 54-46% a megoszlás a férfiak javára” – tájékoztatta lapunkat a fesztivál.

A huszonévesek vannak jelen az eseményen a legnagyobb számban. Mint megtudtuk a korábbi évek felmérései alapján az látszik, hogy a látogatók 42,6% -a 16-21 év közötti, 51,3%-a 22-27 év közötti, 2,8%-a 28-33 év közötti és kb. 2%-a 33 vagy annál idősebb.

Az eddigi években a fesztivál 5 napos volt, a legtöbben pedig (kb. 62%) heti bérlettel rendelkeztek, átlagosan 4,06 napot töltöttek a rendezvényen. Idén a fesztivál egy nappal hosszabb lesz, így várhatóan ez a szám ennek fényében módosulni fog.

A korábbi évekhez hasonlóan, 2017-ben is a Lidl és a Rossmann települ majd ki a fesztiválra.
A Lidl esetében 2016-ban az EB alatt működő Futball-sziget mellett a fókusz az EFOTT volt, idén pedig az EFOTT és a debreceni Campus fesztiválon lesz jelen a vállalat – üzletekkel is. „A vállalat számára a jövő generáció­jának leghatékonyabb megszólítása a cél, melyhez az utóbbi években a fesztiválok egy igen jó eszköznek bizonyulnak” – mondta el Tőzsér Judit, a Lidl Vállalati kommunikációs vezetője. 

A helyszíneken felépített áruházakban a látogatók mindent megtalálnak, ami egy fesztiválhoz szükséges, a már megszokott Lidl árakon: minden termék ugyanazon az áron érhető el, mint az ország bármely egyéb áruházában.
Ahogy a diszkontlánc munkatársa fogalmazott: a Lidl erős lehetőséget lát a fesztiválok esetében arra, hogy relevánsan tudjon jelen lenni a magyar fiatalok életében és kommunikálni tudja értékeit – minőségi, olcsó, friss és egészséges termékek – ott, ahol a fiatalok a lehető legbefogadóbbak.

Fröccs és szépségápolás

Az EFOTT fesztivál kizárólagos folyó bor beszállítója az Ital Magyarország Kft., akik fröccs csapolóval is készülnek a felsőoktatásban tanulók fesztiváljára.

„Idén először sikerült megállapodnunk az EFOTT szervezőivel, korábban több, hazai fesztiválra is szállított be termékeket az Ital Magyarország, de az idei évtől fókuszálunk jobban a rendezvényekre. A korábbi évek fogyásai elég hektikusak voltak, köszönhetően az időjárásnak, de reméljük, hogy ebben az évben a remek idő mellett értékesíthetünk közel 10.000 liter bort is akár” – mondta el Szabó Ádám, az Ital Magyarország Kft. marketing igazgatója.

Az EFOTT fény bárjaiban Ági szörpből készül majd a fiatalok egyik kedvence itala. Mint a marketing szakember elmondta, a nyári rendezvényszezonban a szörp és a borértékesítés növekszik náluk a legjobban. Ennek százalékos arányát egyelőre pontosan nem tudják meghatározni, de az éves értékesítési terv megvalósulásához nagyban hozzá fog járulni.

A fesztivál jelenlétet összekötik TTL eszközökkel, elsősorban social media kommunikációval is. Mint elmondta, ezen felül nagyon fontos, hogy a márka installáció, és az addicionális eszközök – szóróanyagok, adatbázis építések – is jól funkcionáljanak.
További újdonság, hogy a fesztiválon fröccs-csapolóval látják el partnereiket.
„Ezt a rendszert már korábban mások is használták, mi csak rászabtuk a saját termelési rendszerünkre. Gyakorlatilag a sörösöknél jól bevált hordós kiszerelést alkalmazzuk, 30 literes aszeptikus töltés során kerül a bor a hordókba, melyeket egy pisztoly segítségével csapolunk ki. Így jelentősen megrövidül a kiszolgálás, mivel a bor és a szóda, esetlegesen a szörp, három gyors mozdulattal kerül a fogyasztó poharába” - mondta el Szabó Ádám, az általuk az EFOTT-on használt fröccs-csapolóról.

Ahogy fogalmazott, idén az EFOTT mellett csak kisebb rendezvényeken lesznek jelen, de jövőre szeretnének fejlődni ezen a területen, mivel a BTL eszközök nagyon fontosak márkáik építésében.
A Sziget csoport eseményein kívül a Rossmann ezen a fesztiválon is jelen lesz.
„Az EFOTT-on idén egy boltot és beauty sarkot építünk fel, ahol egyébként a sminkesek, fodrászok és a manikűrös is olyan termékeket használnak majd, ami a Rossmann üzletekben, illetve az online drogériánkban is elérhető” – mondta el Kadlok Nelli.

„Kiemelten fontos számunkra az Y és Z generáció, hiszen ők azok, akik 5-10 év múlva a vásárlói bázist fogják képezni. A Lidl fesztivál jelenlétének okát is alapvetően ők képezik. Fontos, hogy megfelelő hangnemben, érdekes és számukra releváns programokat kínáljunk a fesztiválokon, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a Lidl-lel, mint bolttal, márkával és munkáltatóval egyaránt. Ezen túl kipróbálhatják Széll Tamás és Mautner Zsófi fesztivál-­receptjeit, megtanulhatják, hogyan készíthetik el azokat kiváló minőségű Lidl alapanyagokból” – avatott be a részletekbe Tőzsér Judit. 

Ahogy a Heineken kommunikációs vezetője fogalmazott: a fesztiválokon természetes közegükben kerülhetnek szorosabb kapcsolatba a fogyasztókkal, ami a forgalomra és a márka megítélésének megerősítésére is jelentős hatással bír.  

Csak bankkártyával

A VOLT fesztiválon az összesen 225 négyzetméter alapterületű ALDI üzlet a Nagyszínpad közelében június 26. és július 2. között, reggel 7-től hajnali 2-ig várja a vásárlókat. A Balaton Soundon pedig július 5-10. között, hajnali 4 órától 24 óráig lehet az ALDI 300 négyzetméteres boltjában bevásárolni, amely a kemping területén helyezkedik majd el.

A fesztiválokon a gördülékeny kiszolgálásról ALDI áruházanként 7-15 munkatárs gondoskodik. A gyors fizetés érdekében valamennyi boltban csak bankkártyával, illetve a zenei fesztiválokon Festipay kártyával lehet majd fizetni, így a külföldről érkező vendégek is készpénzváltás nélkül tudnak vásárolni. A diszkont az italok kivételével mind az öt üzletében bolti árakkal várja a vásárlókat, vagyis ugyanazon az áron lehet megvásárolni a termékeket, mint az áruházlánc 123 magyarországi egységének bármelyikében.

„Idén a VOLT Fesztiválon nem csak egy Rossmann üzletet építünk fel, hanem készülünk habparty-val és beauty sarokkal, ahol 3 sminkes, 2 fodrász és egy manikűrös várja a hölgyeket. Készülünk hostess promócióval is és különböző játékokkal, valamint délutánonként különleges tánc show is megtekinthető lesz a Rossmann standjánál. A Balaton Soundon is ott leszünk az imént említett szolgáltatásokkal, de pluszban egy Rossmann stégen is várjuk a fesztiválra látogatókat, ahol DJ biztosítja majd a jó hangulatot - akár napközben is” – mondta el a PR menedzser.

„Emberi erőforrásaink és eszközeink kihasználtsága maximális a nyári szezonban, közel 100 fesztiválon vagyunk jelen. Kiemelt fesztiváljaink a Volt, a Balaton Sound, az EFOTT és a Campus, melyek mellett nagy figyelmet fordítunk a kisebb, induló fesztiválokra is, melyeket akár a kezdetektől segítünk a növekedés útján” – fogalmazott Bors Kata, a ­HEINEKEN Hungária Sörgyárak Vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője.

A Heineken által támogatott rendezvényeken és fesztiválokon a hagyományos megjelenések kerülésére törekednek, elsősorban a maradandó élményre koncentrálnak.
„A tavalyi Volt és Balaton Sound nagy újítása volt például az úgynevezett ’Beer to Go’, egy mobil sörcsapoló, mellyel a Heineken promóterei könnyedén eljuthattak a tömeg közepébe, ezáltal a közönségnek egyetlen pillanatot sem kellett elszalasztania a koncertből, kényelmesen juthatott utánpótláshoz kedvenc söréből” – mondta el fesztiváljelenlétükkel kapcsolatban Bors Kata.

A hazai fesztiválozók is kritikusak

„Büszkék vagyunk arra, hogy az országról alkotott kép építéséhez is hozzájárulhatunk. A Sziget látogatóinak jelentős része külföldről érkezik, mi pedig megmutathatjuk a világnak, hogy Magyarország nagyszerű hely és mára nemzetközileg elismert kulturális központtá fejlődött” – fogalmazott Szederkényi Zita. A Drehernél a helyi fogyasztók elérése miatt a márkaépítésben elsődleges szerepet kap az előkommunikáció és az aktivitások, így erősítve a fogyasztókban a két márka közötti kapcsolatot.

A Dreher idei legnagyobb fesztiváljai a Sziget, a Fezen, a Fishing on Orfű, a Savaria, a Rock Marathon és természetesen a DreherFeszt. Emellett számos egyetemi napon, helyi fesztiválon is megjelennek.

A Heineken is fontosnak tartja a hazai fesztivál-imázs erősítését.
„Nemzetiségtől függően a fesztiválozók a különleges élményeket keresik. Bár azt gondolnánk, hogy a külföldi vendégek igényei sokkal magasabbak, a hazaiak is igen kritikusak, így folyamatosan azon dolgozunk, hogy évről-évre új megjelenéssel és programokkal szolgáljunk számukra. Mivel Magyarország egyre jelentősebb szereplő a nemzetközi fesztivál-palettán, fontosnak tartjuk, hogy a fent említett nívós események támogatásával tovább erősítsük márkáink jelenlétét az országban és hozzájáruljunk Magyarország fesztivál-imázsának erősítéséhez is” – részletezte Bors Kata.

Mint mondja, éves szinten közel száz fesztivál nagyon nagy tudatosságot és tervezést igényel. Fesztivál stratégiájukat éppen ezért hosszú távra fogalmazták meg, melynek kulcsértékei az élményalapú megvalósítás és a partnerszemléletű gondolkodás.

Hozzátette, hogy szinte minden évben elindul egy-egy olyan új fesztivál, amelyik érdekes lehet valamelyik márkájuk számára. Ezek közül megemlítette a FesztEgert, mely mára Északkelet-Magyarország kiemelkedő fesztiválja lett. Idén már ott vannak a Belvárosi fesztiválon is, valamint kisebb helyi rendezvényeken, sörfesztiválokon, motoros találkozókon.

Azt persze, hogy ezek közül melyik tud hosszú távon is fennmaradni és növekedni, persze a jövő dönti el. „A Heine­ken minden partnerének felajánlja azt a tudást és tapasztalatot, amellyel a kollégái rendelkeznek, hogy együtt vigyük sikerre a kezdeményezésüket” – összegezte a kommunikációs vezető.

 

(TERMÉKMIX - 2017. július-augusztusi szám)