A pandémiás helyzet nemcsak az emberi kapcsolatokat értékelte fel, de a kis kedvencek státusza is jelentősen megnőtt. Az emberek nem vették vissza az ez irányú költekezéseiket, úgy látszik, minden helyzetben hajlandóak áldozni négylábú társaik egészségére és jólétére. Ezt a véleményt osztja Szitai Ádám, a Partner in Pet Food Hungária Kft. cégvezetője is.

» Mennyire viseli meg a pandémia az állateledel-piacot?
Már több mint egy éve tart a pandémiás válság, ­számunkra viszont a jó hír az, hogy az állateledel-piac nagyon válságállónak tűnik. A tavalyi évben 12 százalék körüli értékbeli fejlődés volt a piacon, és a mi forgalmunk is nagyon szépen gyarapodott. Minden kategória – amit mi forgalmazunk – fejlődött.
Azt láttuk, hogy ez az a költségfajta, amiből az emberek még nem vettek vissza. Ha csökkenteniük is kell a háztartásuk költségeit, a kutyák és macskák táplálásának költségéből csak a legvégső esetben vesznek vissza.
A Noé Állatotthon Alapítvánnyal szoros kapcsolatban vagyunk és náluk is az látszik, hogy a jelenlegi helyzet hatására jelentősen megnőtt az örökbefogadási kedv. Persze óvatosan, felelősségteljesen kell bánni ezzel, hogy ne csak ideiglenes jellegű legyen, hogyha visszaáll az élet, ne kerüljenek vissza az állatok a menhelyekre, rosszabb esetben az utcára.

» Mennyire alakult át ez idő tájt az állateledel-piac?
Az látszik, és ezt már a különböző üzletláncok adataiból tudom, hogy a kosárértékek nagyon szépen nőttek, míg a vásárlás intenzitása csökkent, tehát ritkábban, de ­egyszerre többet vásároltak az emberek. A tavalyi év egyértelműen az üzletláncok, diszkontok éve volt. Úgy tűnik, hogy diszkont hegemónia kezd kialakulni, valószínűnek tartom, hogy ennek az is az oka, hogy amíg a messzebbi, nagy területű hipermarketbe most félnek elmenni a vásárlók, addig egy közeli, jobban elérhető diszkontban szívesebben vásárolnak. Bátran kijelenthetem, hogy egy az egyben a diszkontok húzták fel az állateledel piacot is.
Hogyha márkáról beszélünk, mi jelenleg a macska olda­lon vagyunk erősebbek. A PreVital nevű macskaeledel márkánk mostanra már odáig jutott, hogy a tavalyi évben ­volumenben a második számú brand lett a piacvezető ­márka után. Egyre jobban látszik, hogy a tudatos munka, amit folyamatosan invesztálunk a márkánkba, megtérül.

» Hogyan hat ez a helyzet a prémium szegmens növekedésére, esetleg a belépő termékek erősödtek jobban?
A prémium szegmens mindig sokkal jobban növekszik, mint a belépő kategória, vagy a középszegmens, viszont ennek aránya Magyarországon még mindig nagyon alacsony. Hogyha körbenézünk az állateledel-piacon, akkor volumenben ­80%-a az állateledelnek még mindig a belépő kategória – értékben pedig kb. 60–65 százalék között van – míg 10 százalé­kot tesz ki a középkategória, és 10 százalékot a prémium. Ami pedig a legérdekesebb, hogy ez a tendencia az elmúlt öt évben nem is változott.
A prémium kategória ugyan sokkal dinamikusabban fejlődik, de mivel a többi kategória is fejlődik, nem ­tudja ezeket az arányokat eltolni. Van szuperprémium paleo termékünk is, de azt itt Magyarországon egyelőre nem forgalmazzuk, sajnos nem elég jelentős még rá a kereslet. Erre a legjobb példa a kalória-lefedettségi mutató, amivel azt mérik, hogy milyen arányban etetnek az emberek egy országban iparilag előállított eledelekkel kutyákat és macskákat. Magyarország, illetve a régió még mindig ott tart, hogy ez a szám 40 százalék alatti. Az összes többi állatot ­házi koszttal vagy maradékkal etetik. Ezzel szemben a ­nyugat-európai érték 70–80 százalék, tehát van ­hova fejlődni. Persze ez leginkább a fizetőképességen múlik.
Amikor a szuperprémium termékekről beszélünk, akkor annak jelenleg valójában még a nagy piacokon van létjogosultsága. Európában a német piac a legnagyobb, utána az angol, francia és az olasz állateledel-piac következik, ez a sorrend.

» Mennyire szólt bele az életükbe a forintleértékelődés?
A magas euroárfolyam természetesen megvisel minket is. Most éppen benne vagyunk egy áremelési hullámban, mert ezeket a költségeket egyszerűen nem tudjuk magunkra vállalni, aki forintban árul, annak muszáj korrigálnia. Hiába beszélnek 3–4 százalékos inflációról, de ha mindezt az élelmiszer vonalon nézzük, akkor ez inkább a 10 százalék­hoz konvergál.

» Mit terveznek erre az évre?
Számunkra a cél mindenképp az, hogy piacvezetővé váljunk a macska kategóriában a PreVital márkánkkal és ennek érdekében két jelentős dolog várható az idén. Pontosabban az egyik már megtörtént, mégpedig, hogy a száraz portfóliónk totális arculatváltáson esett át, mind külsőleg, mind beltartalmilag, úgyhogy ezen a fronton nagyon komoly vetély­társa leszünk a most piacvezetőnek.
Az év végéig még többféle innovációval fogunk meg­jelenni, olyan újdonsággal fogunk jelentkezni, ami még nincs a magyar piacon, de ezt egyelőre övezze titok. Májusban indul egy nagy TV kampányunk, amit a Warner rajzfilm- sztárjaival, Tom&Jerry-vel készítettünk. Ennek előkészítését már február közepén elindítottuk, viszont a disztribúcióval nem értünk még el mindenhova, de van még egy hónapunk, hogy mindenhol ott legyünk. Év végén pedig nagyon szeretném, ha azt mondhatnánk, hogy a PreVital volt idén a legsikeresebb macskaeledel ­márka a hazai piacon!

 

(TERMÉKMIX magazin – 2021. áprilisi szám)

BELELAPOZOK