A magyarországi székhelyű Partner in Pet Food Hungária Kft. (PPF) öt országban tevékenykedik: Magyarországon, Hollandiában, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Lengyelországban. A kilenc üzemet birtokló, egyedülálló integrált páneurópai gyártóhálózattal rendelkező állateledel-gyártó márkatermékeinek részesedése is folyamatosan nő Európában. A cég értékesítési igazgatóját, Szitai Ádámot kérdeztük a piac átalakulásáról, fejlesztésekről, prioritásokról és perspektívákról.

» Hogyan alakult az állateledel-piac a 2019-es évben?

Az állateledelek piaca folyamatosan növekszik: a volumen­növekedés idén több mint 3%-os, az értékbeli pedig 12% feletti. 2019-ben kicsit lassul a volumen a tavalyi adatokhoz képest, amikor nagyságrendileg 6% és 9%-ról beszélhettünk volumen és érték tekintetében. Az év elején átlagosan ­5–6%-os áremelések voltak a kategória termékeit illetően, ami természetesen a polci árakon is tükröződött. Ennek ellenére minden kategória permanensen nő.

Itthon három­pólusú a piac: Mars, Nestlé és PPF – ez a­ három cég adja a piac döntő többségét. A maradék részt a külföldi termékek merítik ki: többek közt osztrák, lengyel, cseh termékek, illetve jönnek a szuperprémium gyártmányok Olaszországból, Spanyolországból vagy éppen Kanadából – ezekhez persze szinte csak speciális szaküzletekben lehet hozzájutni. A PPF nagyon dinamikusan fejlődött az elmúlt időszakban: a PreVital márkánk az elmúlt három évben egy nagyon alacsony pozícióból küzdötte fel magát olyan szintre, ami abszolút versenyképes a nagy márkák színterén. Számon tartanak bennünket, ott vagyunk a nagy brandek listáján.

» Mutat-e eltérést a piac Magyarországon és a régióban, tehát Kelet-Közép-Európában?

A termékportfólió szinte ugyanaz, mint Magyarországon, tehát külföldön is azok a termékek elérhetők, mint nálunk: száraztápok, konzervek, alutálkás és alutasakos kiszerelések, szalámik és snackek. A fő különbség az árszegmensekben van. Mi általában itthon három szegmensre szoktuk osztani a piacot: economy – vagyis belépő –, mainstream és prémium szint. A hazai piac egyelőre kifejezetten „economy” vezérelt, a volumen kétharmadát ez adja, míg Csehországban például ez már jóval kisebb részarány, de ha a román piacot vizsgáljuk, elmondható, hogy náluk most történik az, ami hozzávetőlegesen 10–15 évvel ezelőtt nálunk.

Nem titkolt célkitűzés a piac fejlesztése, a mainstream és prémium kategóriák irányába való elmozdulás. Az utolsó adatok, amiket ezzel kapcsolatban láttam, arra engedtek következtetni, hogy a magyar piac kb. 80%-a economy, a maradék 10–10% pedig mainstream és prémium. Érdekesség, hogy a mainstream inkább csökken, a prémium nő, az economy pedig javarészt stagnál. Azt gondolom, itthon inkább kétvégletes piac lesz, egyik oldalon az economy, másik oldalon a prémium termékekkel.

» Jelen vannak a külföldi piacokon is?

A PPF csoport Európa egyik legnagyobb sajátmárkás állateledel gyártója. A központunk Magyarországon van, viszont irodánk van Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Hollandiában is. Mindenhol van gyár is, kivéve a lengyeleknél. Magyarországon három gyárat üzemeltetünk: Sopronhorpácson, Dombóváron és Bábolnán. A felsorolt öt ország adja a cég gerincét, ezen túl pedig majdnem negyven országba szállítunk. Magyarországról – a teljesség igénye nélkül – exportálunk például Romániába, Olaszországba, Ausztriába és a volt Jugoszlávia országaiba is.

» Melyek azok a termékek a kategórián belül, amelyek húzzák, vagy esetlegesen hátráltatják a piaci növekedést?

Hátráltató kategóriát nem igazán emelhetünk ki, hiszen tulajdonképpen minden termékkategória nő. Amit hátráltató tényezőként említhetek, az a kapacitáshiány – főleg a konzerv tekintetében –, nekünk is most volt a sopronhorpácsi gyárban egy nagy beruházásunk, bővítésünk, ami a tavalyi év végét és az idei év elejét nagyon befolyásolta. Ebben az időszakban komoly szállítási nehézségek merültek fel, de ez mára teljesen megoldódott, illetve a piac természetesen folyamatosan nő.

Összességében a piac 12%-os növekedése az alábbiak szerint alakult: az alutálkás produktumok nőttek majd’  30%-ot, az alutasak 19%-ot, a száraztápok 13%-ot, a konzervek 5%-ot. Az adatokból is látszik, hogy ami kifejezetten húzza a piacot, azok az egyadagos kiszerelések: alutasak és alutálka. 

 

» Tehát egyértelműen kijelenthetjük, hogy a győztes terméktípusok az alutálkás és alutasakos termékek. Milyen okok állnak a háttérben?

Egyrészt azért alakult így, mert a nagy cégek – köztük mi is a PreVitallal – erre költik a marketingbüdzsé jelentős hányadát, ezzel igyekezve a fogyasztókat ebbe az irányba terelni. A másik fő ok, hogy ezek a termékek általában jó minőségű alapanyagokból készülnek, egyszerűen nyithatók és zárhatók, egyadagosak, tehát nem kell felbontás után bajlódni velük, nem kell foglalkozni az utóéletükkel, a hűtésükkel, tárolásukkal.

Ízvariánsok tekintetében ez a két típusú termék rendelkezik a legszélesebb palettával. Egyszerűség, változatosság és a nagy gyártók befolyása – ezek a legfőbb komponensei a terméktípus sikerének.

» A szóban forgó két terméktípusra milyen jövő vár?

Az alutasakos termékek az elkövetkezendő öt évben minden gyártónál porondon lesznek, nincs kétség. Ez a csoport nagyon márkavezérelt, tehát a fő különbség, hogy az alutasakos termékek kb. 75%-a brand, az alutálkás termékeknek viszont kb. a 90%-a private label. Hiszek benne, hogy ezeken az arányokon lehet változtatni, a Previtalnak például van alutálkás verziója is, aminek népszerűsítésére a cég nagyon sok energiát fektet, kifejezetten fókuszálunk erre is.

Ha a macskaeledelek átlagportfólióját vizsgáljuk, ezek a termékek minőségüket tekintve maximálisan megállják a helyüket - messze a legjobbak például hústartalomban. Szemléltetésként, érdekességként kiemelem Németországot, ahol ezek a termékek hasítanak, hiszen a fogyasztók edukációja is ebbe az irányba mozdul el.

Az alutasakos termékek technológiája nem igazán nevezhető környezetbarátnak. Az alutálkás megoldás sokkal inkább az, hiszen az alumíniumtálca abszolút újrahasznosítható, nem úgy, mint a műanyagtasak. Azt gondolom, az alutálkás kiszerelésű gyártmányokban ezért is van óriási potenciál. Jelenleg a magyar fogyasztók nincsenek azon az anyagi szinten, hogy környezettudatosság-vezérelten választhassák ki a megvásárolni kívánt árucikket a polcról, de szinte biztos vagyok benne, hogyha nem is a nagyon közeli jövőben, de néhány éven belül ebben a szegmensben is megjelennek majd a környezetbarát prioritások, amihez alkalmazkodniuk kell majd a gyártóknak.

» Mi várható ősszel a kategóriában?

Októberben nagyon fontos esemény számunkra az állatok világnapja, melyet az őszi hónap negyedik napján ünneplünk – ez Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének halála napja. Ez az ünnep az állateledel piac aspektusában sem egy napra korlátozódik, ilyenkor tulajdonképpen a teljes október az állatokról szól, így jelentősen megnő a forgalom.

A másik időszak – ami kezd a mi szegmensünkben is hangsúlyossá válni –, nem más, mint a karácsony, hiszen egyre több családnál jellemző, hogy állataiknak is kedveskednek a szeretet ünnepén. Ekkortájt is nagyon megugranak az eladások, a munkanapok száma viszont kevés ebben a hónapban – ilyenkor főleg ez jelent kihívást a cég számára, januárban pedig a lefogyott készletek visszatöltése.

 

» Milyen terveik vannak az elkövetkezendő időszakban?

Fontos megemlítenem, hogy két éve szorosan együtt­működünk egy CSR kampány keretein belül a NOÉ Állat­otthonnal: egyrészt közvetlenül adományozunk nekik pénzt, két éve, tavasszal pedig az adó 1%-os felajánlására buzdító kampányunk is van. Az idei év eredményéről nincs még információm, de tavaly nagyon szép növekedést hozott nekik ez a kezdeményezés, 2018-ban több mint 10%-kal több pénz folyt be hozzájuk ebből a forrásból, mint az azt megelőző években.

Az állatmenhely gondolatiságával és céljaival egyértelműen tudunk azonosulni, többek közt mi is a macskák sterilizálása mellett tesszük le a voksunk, hiszen ez élettanilag az állat előnyére válik. Hosszabb élettartamról beszélhetünk, emellett segít megelőzni betegségeket, illetve a természetük is pozitív irányba változik a beavatkozás által. Az egyik legfontosabb pozitívum, amit még nem említettem, az a nem kívánt szaporulat megelőzése. Egyetlen hátrány ismeretes: az állatok az eljárást követően lustábbá válnak – erre lehet megoldás a PreVital kifejezetten sterilizált macskák számára fejlesztett eledele, amely a mainstream kínálatban szinte egyedülálló preferenciákkal rendelkezik.

Az állatmenhellyel való partnerkapcsolat folyamatos ápolá­sán túl legfőbb célunk a PreVital pozíciójának erősítése, szeretnénk, hogy a márka minél nagyobb szeletet hasítson ki a tortából. Továbbra is jó minőségű termékeket fogunk gyártani, mindezt kedvező ár-érték aránnyal, hiszen fontosak számunkra az elégedett fogyasztók.

Emellett nagyon ­lényeges a munkatársaink elégedettsége, ezért hangsúlyos, hogy moti­váltak és kiegyensúlyozottak legyenek. Olyan vásárlási és elégedettségi élményt szeretnénk nyújtani partnereinknek és dolgozóinknak, amiért a jövőben is minket választanak.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2019. szeptemberi szám)