Piac
Tipográfia

Tovább drágultak az élelmiszerek idén februárban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, de a növekedés elmaradt a januárban mértnél. Éves szinten ismét a tojás ára nőtt leginkább, de januárhoz képest 9 százalékot meghaladó volt a csökkenés és a következő havi adatokra várhatóan hatással lesz, hogy márciusban a húsvéti időszak előtt tovább esett a tojás ára.


A KSH adatai szerint 2018. februárban a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt. 

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal emelkedett idén februárban, ezen belül a tojás 37,1, a vaj, a vajkrém 13,5, a száraztészta 9,9, a tejtermékek 7,4, a tej 6,2, a kenyér 6,0 százalékkal drágult. A cukor ára ugyanakkor 14,2 százalékkal olcsóbb lett. 

Az idei év első hónapjához viszonyítva az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) és a párizsi, a kolbász egyaránt 3,7 százalékkal többe, a tojás 9,3, a cukor 2,0 százalékkal kevesebbe került.

Az élelmiszerek ára januárban még 1,5 százalékkal emelkedett a tavaly decemberihez képest, ezen belül a friss zöldség 14,6, a liszt 5,4, a száraztészta 5,0 százalékkal többe, a hal 5,4, a párizsi, a kolbász 2,9 százalékkal kevesebbe került az idei első hónapban. 

A világon mindenhol drágább

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint februárban 1,1 százalékkal drágultak az élelmiszerek világszerte. A FAO által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe 170,8 pont lett a múlt hónapban. Tavaly februárban az index magasabban, 175,5 ponton állt.

Az idei második hónapban a szemes termékek 2,5 százalékkal, a tejtermékek pedig 6,2 százalékkal drágultak, az olajos magvak ára ugyanakkor 3,1 százalékkal esett, a cukor ára pedig 3,4 százalékkal csökkent kétéves mélypontra, míg a húsfélék ára stagnált. 

Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.

Csúcsidőszakban lett olcsóbb a tojás

A februári csökkenés után vélhetően március egészében is csökkenést mutat majd a tojás ára a KSH következő havi jelentésében. Ennek oka, hogy húsvét előtt a karácsonyinál olcsóbban lehetett tojást vásárolni az üzletekben. Karácsony előtt mérettől és a termelési módtól függően 42–60 forintot is elkértek darabjáért, de nem volt ritka a 60 forint fölötti ár sem, húsvét előtt pedig a legdrágább sem került többe 50 forintnál.

A tojáspiacon hagyományosan a karácsony és a húsvét a két csúcsidőszak, az egy főre jutó éves 223 darab tojásból ilyenkor fogy a legtöbb. A Baromfi Termék Tanács szerint a húsvétot megelőző két-három hétben akár 30–40 százalékkal is több tojás fogy, mint az átlagos időszakokban. 

A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 200–220 millió darab, ami az éves fogyasztás 10–11 százaléka. A teljes tojásfogyasztás évente meg­haladja a 2,4 milliárdot.

A tojás darabonkénti előállítási költsége átlagosan 19 forint, csomagolással 23 forint, az áfa nélküli eladási ára a 10. héten 28,3 forint volt. Az M-es méretű tízes csomagolásban kapható tojás darabonkénti fogyasztói ára átlagosan 53,63 forintba került a boltokban az idén az első héten, amely kis kilengéseket számítva, fokozatosan mérséklődött a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy óta. A 11. héten 46,7 forint volt az ár. 

A budapesti és a nagyvárosi árak jellemzően magasabbak a vidékiekhez képest, illetve az áruházlánci árak magasabbak a piaci áraknál.

 

(TERMÉKMIX - 2018 áprilisi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek