Piac
Tipográfia

Két egyedi arculatú hazai brand, melyek – más és más úton – hamar népszerűek lettek a piacon. Ráadásul szegmensét tekintve mindkettő nehéz műfaj. Mi a siker receptje?


Bérgyártástól a Távol-Keletig
Bár egyre többen foglalkoznak gluténmentes termékekkel a hazai piacon, de nem mindenkinek sikerül egy hiteles és sikeres márkát felépítenie. A Majomkenyér a piacon egyedülálló olyan kézműves kekszek gyártásában, amik glutén-, tej, cukor- és finomított cukormentesek, nem tartalmaznak adalékanyagot, színezéket, és hosszú szavatossági idővel is bírnak.
„Volt már ’múltunk’, mielőtt kekszeket kezdtünk gyártani” – mesél a kezdetekről Kovács Andrea a cég egyik alapító-tulajdonosa.
„Mindketten ételérzékenység miatt diétáztunk, és mint újságírók, azt gondoltuk, a legjobb, amit tehetünk, hogy a tapasztalatokat, infókat egy honlapon osztjuk meg azokkal, akik hasonló helyzetben vannak. Készítettünk felméréseket a gluténmentes életről, volt sajtótájékoztatónk ezek eredményéről, forgattunk videókat, szerveztünk országos jótékonysági akciót gluténérzékenységgel élő gyerekek családjainak. Idővel pedig egyre gyakrabban fogalmazódott meg velünk szemben az az igény, hogy termékekkel is segítsük a diétával élőket.
Azt látjuk, hogy fiatalabbak és idősebbek is egyre jobban figyelnek arra, hogy változatosan, egészségesen, tudatosabban étkezzenek. Ezt a fogyasztói igényt szeretnénk szolgálni, kiszolgálni, már csak azért is, mert a vásárlóink mellett a családjaink, és mi magunk is ilyen termékeket keresünk a hétköznapokban” – teszi hozzá.

A két fős cég hamar 3 fősre bővült, csatlakozott hozzájuk tulajdonosként egyikük férje, így vágtak bele 2014 szeptemberében a kekszgyártásba. A nevüket már sokan ismerték, és volt is kapcsolatuk boltokkal. „Először egy már bejáratott márka kért meg minket, hogy paleo kekszeket készítsünk neki, ami számunkra nagyon jó tanulóidő volt. Ez a vonal aztán megszűnt, és egyértelmű volt, hogy saját márkaként folytatjuk. Már akkor speciális allergén-jelöléseket használtunk, amikor ez nem volt előírás, mert tudtuk, hogy ez mennyire fontos vásárlói szempontból. Klasszikus marketing stratégiánk nem volt. Elkezdtük felvenni a kapcsolatot a boltokkal, volt egy Facebook oldalunk, de marketingre nem költöttünk nagyon. Hamar elkezdtek minket keresni, szájról-szájra terjedt a hírünk, és Budapest mellett az ország minden részéről jelentkeztek be, hogy szeretnék a terméket forgalmazni” – mondja a másik alapító-tulajdonos, Salgó-Agócs Andrea.

Mint minden kis cégnél, náluk is a forráshiány okozott gondot kezdetben. Mint mondják, ez egy alapvetően nagyon befektetés-igényes terület, úgyhogy ez nagy kihívás jelentett.  Fel kellett venni a ritmusát a boltoknak, főleg a nagyok esetében megtanulni a szabályokat, azt, hogy hol, milyen elvárások vannak. Az árazásba is bele kellett tanulni, ahogy abba is, milyen ritmusban fejlesszenek, vegyenek fel új embereket, és építsék a piacot úgy, hogy biztosítani tudják a biztonságos működést.
A cég növekedése folyamatos, ma már a legnagyobb nagykerekben és nagyon sok kis boltban bent vannak: közel 150 üzletben Magyarországon. Nyugat-Európa után pedig már a Távol-Kelet felé kacsintgatnak.
Mint mondják, a láncok számukra új területet és persze egészen más műfajt jelentenek. Érdeklődéseket kapnak több helyről, de persze ez egy lassabb folyamat. A CBA-kban ősztől vannak bent, de itt még folyamatos az építkezés.

Nem cukiság
MajomkenyerA csomagolás designja rusztikusságával, egyszerűségével és vidámságával is az egészségességet sugallja. „Olyan nevet szerettünk volna, ami szokatlan és mindenki megjegyzi, reflektál arra, hogy itt ételről van szó, és játékos is. Abban is biztosak voltunk, hogy mi nem a cuki, rózsaszín szalagos, finomkodó kekszes cég vagyunk. Egyikünk személyisége sem ilyen, így a termék sem lehet az, amit készítünk. Szerettük volna, ha egyértelmű, ez egy gyerekek és felnőttek számára is biztonsággal fogyasztható, gondosan, saját recept alapján készülő, mindennapokra szóló, fogyasztó- és környezetbarát termék, amolyan „jóbarát” azoknak, akik szükségből vagy önként figyelnek arra, mit esznek” – meséli a designnal kapcsolatban Kovács Andrea.
A külföldi terjeszkedést először Szlovákiában kezdték, amit aztán követett Hollandia és Írország. Hollandiában és Írországban ottani magyarok jelentkeztek be, mert a termékkel találkozva úgy látták, hogy az különleges és szívesen foglalkoznának vele. Az adott országban 10-15 éve élő üzletasszonyokról van szó, akik lelkesek és elkötelezettek a termékek iránt.
Ez az együttműködés lehetővé tette, hogy amit a majomkenyeresek ilyen kapcsolat nélkül nem tudtak volna megoldani az adott piacra (raktározás, megrendelések gyűjtése), azt ők az együttműködés részeként elvégzik.
„Esélytelennek tűnt, hogy külföldön a Majomkenyér névvel működjünk, de azt szerettük volna, hogy legyen kapcsolódás a nevek között, így jött a felkiáltójeles MaKe! - ezt használjuk a külföldi piacokon, mivel angolul jelentése is van, egyszerű és szinte mindenki által ismert szó, egyedi írással, így jól működik” – ecseteli a nehézséget felváltó kreatív megoldásról Agócs István, hozzátéve, hogy a név levédése is már folyamatban van.

Volt már egy nagy kampányuk Írországban, amit a kinti kizárólagos forgalmazójuk szervezett, elérve vele az összes televíziót, rádiót, nyomtatott és online médiumot. Hollandiában pedig egy komoly bérgyártásos projekten dolgoznak. Mindezek mellett egy, a Távol-Keletre dolgozó exportcég is felvette őket a portfóliójába, és bemutatkoztak egy Szingapúri és Hongkongi élelmiszervásáron is.
Vannak országok, ahol Magyarországhoz hasonlóan népszerű a paleo diéta, máshol viszont ez kevésbé megy, ám a glutén-, tej-, cukormentesség, a természetes alapanyagok fontosak - ilyen értelemben lehet különbség a külföldi kommunikációban. Ami azonban minden piacon közös üzenet, hogy egy olyan finom, a klasszikus ízekre és az új íz-trendekre is reagáló termékről van szó, amit nagyon sokan fogyaszthatnak biztonsággal.

Nagyot ugrott – Tikkadt Szöcske
Az üdítőitalok piaca nem könnyű kategória, hatványozottan igaz ez a kólákra, melyeknél a két nagy multi uralja a piac nagy részét. A Tikkadt Szöcske viszont nagyon hamar népszerű lett – nem utolsósorban frappáns nevének is köszönhetően.
Az Italműhely kft. családi vállalkozás, melyet két éve indítottak el tulajdonosai. Idén januárban került a piacra kólájuk, mely ma már országszerte több mint 700 boltban és vendéglátóhelyen kapható.
„Ketten vagyunk tulajdonosok, én korábban a Corvinus egyetemen tanítottam és kutattam. Az oktatás most kicsit háttérbe szorul, de a kutatásban továbbra is aktívan részt veszek. A vállalkozás felépítése mindkettőnknek igazi kihívást jelent, és nagyon szeretjük csinálni. ” – mondja Neumann-Bódi Edit. Neumann Martin pedig élelmiszertechnológus, aki sokáig a vendéglátásban dolgozott, és szenvedélye a finom italok készítése. Tanult sörfőzést is, de az utóbbi évek a Tikkadt Szöcske ízvilágának kikísérletezéséről szóltak.
Mint mondják, az ötlet már régóta megvan, de három éve kezdtek el aktívan dolgozni a megvalósításon. Neumann Martinnak a legtöbb idő a recept kifejlesztéséhez és az összetevők megtalálásához kellett, Neumann-Bódi Edit pedig a néven és a Tikkadt Szöcske márkavilágának felépítésén töprengett.

Hangsúlyozottan magyar
Tikkadt szocskeA szöcske kólánál nagy hangsúly van a magyar termék mivolton – ami nem meglepő: a regionalitás és az itthoni (külhoni magyar) „kulturális egymásra kacsintás” az egyik erőssége a márkának, és ez az, amivel mást üzen, mint a multik. Ebből is fakad, hogy az Arany János Toldijának első énekéből merítő szöcske kóla külföldön sem gondolkozik névváltoztatáson.
„Bár nem mindenki számára egyértelmű a kapcsolódás, rendeltek már tőlünk szomjas tücsköt, kecskét, pattogó szöcskét is – a Tikkadt Szöcskét a magyaroknak készítettük, és elsősorban az itthoni piacra szánjuk.
Nagy örömünkre viszont egyre több külföldi magyar boltot és éttermet üzemeltető tulajdonos keres meg bennünket, így jutott el az Egyesült Királyságba, és Írországba is. Most épp a Felvidéken és Erdélyben való szélesebb körű megjelenésről tárgyalunk, illetve már a Hollandiában élő magyarok, és a magyar specialitásokat kedvelő helyiek is megkóstolhatják az amszterdami magyar étteremben.

A Tikkadt Szöcske kupaktól-talpig magyar és a nevében benne van minden, amit erről a kóláról mondani szeretnénk” – mondja az arculattal és külföldi építkezéssel kapcsolatban Neumann-Bódi Edit.  

A létszámnál és a menedzsment felépítésénél itt is sokkal fontosabb a szemlélet, ami jellemzi a csapatot. Mint a tulajdonos elmondja, konstruktív, nyitott környezetben szeretnek dolgozni, és úgy gondolják, hogy olyan partnerekkel és vállalkozásokkal tudják építeni a márkát, akik hasonlóan gondolkodnak. „Azt szoktuk mondani, hogy ebben a kicsi, de tehetséges országban rengeteg a Szöcskearc, akik tudnak nagyot alkotni.”
„A Tikkadt Szöcske név nagyon erős eleme a márkának, vicces, meglepő, és a magyar kultúra egy cseppje köszön vissza benne, de a név önmagában még nem elég. Szerettünk volna a magyar fogyasztóknak egy őszinte, szerethető, minőségi kólát kínálni, nemcsak terméket, hanem életérzést is.
A Tikkadt Szöcske olyan, amilyennek a magyar embereket látjuk: bátor, szerethető, képes nagyot ugrani, és fontosnak érezzük, hogy a viszonteladó partnereink, és a fogyasztók is tudjanak azonosulni vele” – mondja a tulajdonos.  
Amikor megjelentek a piacon, azt gondolták, hogy a húszas-harmincas generáció, tehát a „fiatal felnőttek” lesz az elsődleges célcsoportjuk, ám közel egy évnyi tapasztalat után azt mondják, hogy ez nem így van. A korosztály, vagy a területi lokáció kevésbé számít, a Tikkadt Szöcske rajongó­kat sokkal inkább személyiségjegyekkel írják le: „nyitott, érdeklődő, természetes kíváncsisággal felvértezett emberekről van szó, akik értékelik a kólánk hangulatát, küllemét.”
Nyár végén jelent meg a piacon az elegáns 0,33-as üveges változat is, úgy hogy a „háttérben” megtartották a humort és játékosságot.

Azt mondhatjuk, hogy most kedvező a légkör a minőségi magyar termékeknek, de a láncokhoz való bekerülés általában lassú folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Viszont a célunk, hogy termékünk mindenki számára könnyen elérhető legyen.

 

(Termékmix - 2016. novemberi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek