Feltámasztott hagyományos sajtgyártás

Elővették a sajtgyártás hazai fellegvárának, Csermajornak az ősi receptjeit és ez alapján gyártanak Ilmicit és Pálpusztait is. A sikerhez azonban ennél több kell. Pődör Istvánnal, a díjnyertes sajtokat gyártó családi vállalkozás, a Tebike Kft. vezetőjével beszélgettünk.

A Kenyérlelke Fesztiválra és a Pékműhelyben zajló workshopra Magyarországra ­látogató kaliforniai pék, Mike Zakowski elmondta, hogy miért is járunk jobban, ha a drágább, de igazi – kovásszal készült – kenyeret vásároljuk.

Elmúltak azok az idők, amikor az egészségtudatos életmódot választók, vagy az ételallergiával, laktózérzékenységgel élő fogyasztók nehezen vagy egyáltalán nem kaptak a diétájuknak megfelelő termékeket. Cziglányi Eszterrel, a Bunge Zrt. brand managerével beszélgettünk.

Fajtájától függ, hogy már javában zajlik, vagy éppen befejeződött a magyar kivik ­szürete, amelyet néhány éve termelnek a Zala megyei Becsehelyen. A hazai ültetvény a jelenlegi import néhány százalékát tudja majd ellátni, jóllehet a mostani 8 tonna össztermés akár a tízszeresére is növekedhet. A tavalyi évtől egy nagy nemzetközi lánc már árulja a magyar kivit.

A fröccskészítés nem hosszú és fáradságos, de kissé macerás módját egyszerűsítené le egy új termék, amely könnyen a szezon kedvence lehet. A fesztiválokon egyelőre nem találják majd meg a bulizók a fémdobozos fröccsöt, de a Balaton környéki, budapesti és győri kisboltokban érdemes lesz szétnézni.

További cikkeink...

hírlevél feliratkozás

newsletter

trendfm

Hipermarketek