Magyarország piacvezető gyümölcslégyártója anyavállalatával közösen közel 18 ezer hektár amazóniai esőerdő megóvásával ellensúlyozza ökológiai lábnyomát


Az Eckes-Granini Csoport és leányvállalatai (Magyarországon a SIÓ-Eckes) 2021-től egész Európában klímasemlegesek lettek, mivel teljes mértékben ellensúlyozzák károsanyag-kibocsátásukat. A hitelesített kompenzáció érdekében a teljes cégcsoport csatlakozott a brazíliai Portelben folyó nemzetközi klímavédelmi programhoz, amellyel évente a becslések szerint 17.872 hektár trópusi esőerdő megóvását támogatja az Amazonas-medencében.

A vállalatcsoport működésének alappillére a gyümölcs és a természet, amelyben terem. Éppen ezért a cég évek óta dolgozik azon, hogy a gyümölcslégyártási tevékenysége környezeti teljesítményét javítsa. Komplex, 6 pillérre épülő fenntarthatósági stratégiájával a teljes működést lefedi, konkrét, mérhető lépéseket téve a környezetvédelem érdekében. A stratégia „Klímavédelem” pillérje keretében 2021. januártól fontos mérföldkövet ért el a vállalatcsoport. Az Eckes-Granini és a ClimatePartner – nemzetközi klímavédelmi szolgáltató vállalat – együttműködése révén felmérték a vállalat teljes szén-dioxid kibocsátását, majd annak kompenzálásán keresztül tudott megvalósulni a klímasemlegesség. Ennek hitelesítéséhez a kompenzálás során egy fejlődő országban zajló klímavédelmi projekthez szükséges csatlakozni: az Eckes-Granini Csoport a brazíliai Portelben folyó erdővédelmi programot támogatja, amely évente összesen mintegy 151.000 hektárnyi területet véd meg a kiirtástól az Amazonas esőerdőben, a Föld tüdejében. A nemzetközileg elismert klímavédelmi program részeként olyan, alternatív megélhetést biztosító brazíliai oktatási kezdeményezéseket is támogatnak, amelyek segítségével esőerdőőröket képeznek, és figyelmet fordítanak a helyi lakosság edukációjára is. A Brazíliában folyó klímavédelmi kezdeményezés azért fontos, mert a hatalmas kiterjedésű trópusi esőerdők oxigént termelnek és hatékonyan megkötik a levegőben szálló port is, amivel számottevően csökkentik a légkör szén-dioxid szintjét. A jelenleg fennálló problémát jól szemlélteti, hogy 2019 augusztusa és 2020 júliusa között összesen 11.088 négyzetkilométernyi növényzet semmisült meg, ez 9,5 százalékkal több, mint az előző 12 hónapban. Amazóniában 2008 óta, azaz 12 éve, nem pusztult el ekkora területű esőerdő.



„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a SIÓ-Eckes már teljesen klímasemlegesen működik, ezzel ellensúlyozva ökológiai lábnyomát. Kitűzött célunk, hogy mérhető módon hozzájáruljunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. A ClimatePartnerrel együttműködve a jövőben is egyre hatékonyabb és átfogóbb klímavédelmi intézkedések megvalósításán fogunk dolgozni" - kezdte Kovács Ágnes, az Eckes-Granini Csoport Marketing és Innovációs vezetője. „Természetesen hazai szinteken is a fenntartható fejlődés stratégiája mentén haladunk. Az elmúlt években többek között biológiailag lebomló szívószálat vezettünk be, folyamatosan dolgozunk csomagolásaink még fenntarthatóbbá tételén, valamint működésünk 100%-ban megújuló energiára állt át és új vízszűrő berendezésünkkel körülbelül 20 százalékkal tudtuk csökkenteni szennyvíz kibocsátásunkat. Hisszük, hogy ezt a szemléletet beépítve a mindennapjainkba és a konkrét, mérhető tettekkel folyamatosan tudunk fejlődni” - mondta el Kovács Ágnes a SIÓ-Eckes siófoki gyárában megrendezett eseményen.

A mérföldkövet bejelentő eseményen részt vett Szentkirályi Alexandra kommunikációért felelős kormánybiztos, kormányszóvivő is, aki üdvözölte Magyarország vezető gyümölcslégyártó vállalatának környezetvédelmi elkötelezettségét.



„A magyar kormánynak határozott klímavédelmi céljai, intézkedései vannak. Közel egy éve fogadta el a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, vállalásaink teljesítése felé pedig eredményesen és következetesen haladunk. Mindig örülünk, ha ebben szövetségesekre is találunk. A klímatudatos társadalom megteremtése az egyéni felelősségvállalással kezdődik, amiben a cégeknek, gazdasági társaságoknak is kiemelt szerepük van. Az ambiciózus célok megvalósításához fontos az átfogó és tartós szemléletformálás, hiszen a klímaváltozás mindenki közös ügye” - mondta el a kormányszóvivő asszony.