A K&H eddig több mint 17 milliárd forint értékben kötött NHP fix szerződést

 Az első négy hónapban a K&H több mint 17 milliárd forint értékben kötött NHP fix hitel- és lízingszerződést, amelyek közel 40 százalékánál már a folyósítás is megtörtént. Az igénylők körében a vidéki cégek vannak többségben, míg szektorok szempontjából az agrár- és élelmiszeripari cégek a legaktívabbak.

 „A januárban indult Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) keretében a K&H Banknál szerződött hitelállomány április végén elérte a 14,4 milliárd forintot, a lízing esetében 3 milliárd forintot, amelyek mindösszesen közel 40 százalékánál már a folyósítás is megtörtént. A minimum 3 éves, maximum 10 éves futamidőre, kizárólag új beruházások finanszírozására igényelhető hitel-, illetve lízingügyletek között van olyan cég is, amelyik igénybe vette a maximális, 1 milliárd forintos keretet, jellemzően azonban 125 millió forint az átlagos igényelt hitelösszeg” – tájékoztatott az eddigi eredményekről Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóság vezetője.

az agrár- és élelmiszeripari cégek a legaktívabbak

„Az eddigi tapasztalatok alapján azt látjuk, hogy a vidéki térség dominanciája jellemzi az NHP fix igényléseket, ezen belül is Debrecen, Szeged és Pécs térségében a legaktívabbak a cégek. Az ágazatokat tekintve pedig kiugró az agrárszektor aktivitása, ugyanis az agrár- és élelmiszeripari cégek képviselik a szerződött összegek 65%-át. Ebben jelentős szerepet kapnak a gabonafélék termesztésével foglalkozó vállalkozások, de a hüvelyes növényekkel, olajos magvak termesztésével, növénytermesztési szolgáltatással, valamint baromfi- és sertéstenyésztés foglalkozó cégek is nagyobb számban szerepelnek” – részletezte Hodina Péter.

gyorsítósáv és garancia segíti az igénylést

A folyamatos érdeklődés és igénylés gyors kiszolgálását támogatja a K&H-nál tavaly bevezetett 48 órás hitelbírálati folyamat, amely az NHP fix kérelmek elbírálására is igénybe vehető a 300 millió és 2 milliárd forint közötti éves árbevételű kkv ügyfelek 45 millió forint alatti kérelmei esetében. Ez azt jelenti, hogy az indikatív banki ajánlat elfogadását követő két munkanapon belül megtörténik az igény elbírálása, tehát az igénylés ún. gyorsítósávba kerül.

 A K&H – a belföldi garancia termékeken felül – két garanciaprogramot is kínál az NHP fix keretében igényelt hitelekkel. Az Európai Beruházási Alappal kötött megállapodások alapján a COSME program 50%-os, díjmentes garanciát nyújt a nagyobb kockázatot jelentő kkv-k 45 millió forint alatti hiteleihez, míg az Innovfin program keretében szintén 50%-os garancia nyújtására van lehetőség a kis- és középvállalatok, valamint a legfeljebb 499 főt foglalkoztató cégek számára a K+F, illetve innovatív jellegű beruházásaik megvalósításához, maximum 2,4 milliárd forintos hitelösszegig.