A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé bora arany minősítést szerzett.

Azért is jelentős ez a díj – nemcsak a pincészetnek, de az Egri borvidéknek is –, mert a világ 30 országából érkező több mint 1300 minta közül került a legjobbak közé az Egri Rozé. A három napig tartó versenyen a bírálók vakkóstolással választanak, arany és ezüst minősítéseket osztanak ki. Az Egri borvidékről aranyérmet kizárólag az Ostoros Családi Pincészet szerzett, Magyarországról pedig az Ostoros mellett még négy borászat, a Csányi Pincészet, a Frittmann Borászat, a Font Pincészet és a Szentpéteri Borpince rozéi kapták meg a kiváló minősítést.

A hűvös klímával rendelkező Egri borvidék egyébként is kiválóan alkalmas magas minőségű rozéborok készítésére, ráadásul az Ostoros Családi Pincészet nagyon széles fajtaválasztékkal dolgozik, és ez lehetővé teszi, hogy az Egri Rozét minden évben úgy alkossák meg, hogy csak az adott évben legkiemelkedőbb borokból házasítsák. Emiatt is lehet, hogy nem ez az első komoly elismerése ennek a bornak, hiszen 2020-ban a Top 100 kiadványban Magyarország második legjobb rozéborának választották.

Az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa, Soltész Gergő szerint nemcsak az a különlegessége az Egri Rozénak, hogy vibrálóan rózsaszín, hanem az is, hogy a díjnyertes 2020-as évjáratot a legjobb kékfrankos, merlot, pinot noir, portugieser és blauburger borokból házasították. Nyáron nagy kedvenc, hiszen az egyik legfrissítőbb és leggyümölcsösebb bor, Gergő főleg kutyasétáltatás vagy kerékpározás után fogyasztja szívesen.

Az Ostoros Családi Pincészet rozéi amellett, hogy a vásárlók kedvencei, rendszeresen szerepelnek előkelő helyen és kiváló minősítésekkel a hazai és nemzetközi borversenyeken. A másik kedvenc, a Csipke Rozé például ugyanezen a cannes-i világversenyen három éve szerezte meg a legjobbaknak járó arany minősítést.

 

(foto: Busák Attila)