A GKI konjunktúraindexe áprilisban megközelítette a tavaly márciusi, a járvány miatti nagy zuhanása előtti szintjét, az üzleti várakozások kissé a fölé is emelkedtek, míg a lakosságiak jelentősen alatta maradtak - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

    A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint áprilisban a GKI konjunktúraindexe a márciusi mínusz 16,7 pontról mínusz 6,8 pontra javult. A fogyasztói bizalmi index az előző havi mínusz 32,6 pontról mínusz 24,6 pontra, az üzleti mínusz 11,1 pontról mínusz 0,6 pontra emelkedett áprilisban.
    Kiemelik: egyetlen hónap alatt a GKI konjunktúra- és üzleti bizalmi indexe még nem emelkedett ekkorát, a fogyasztói bizalmi index is csak egyszer, 1998 júniusában, a Fidesz választási győzelme után javult ezt meghaladó mértékben.
    A kutatás szerint az üzleti szférában a legoptimistábbak az építőipari és ipari cégek, a legkevésbé a kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások. Az ipari bizalmi index most áprilisban másfél év óta először lépett ismét a pozitív tartományba. Ez elsősorban a javuló termelési várakozásoknak köszönhető, de jobb lett a rendelésállomány - ezen belül az export - megítélése is, miközben a készletek növekedését is jelezték a válaszolók.
    Az építőipari bizalmi index lényegében visszatért a járvány kitörése előtti szintre, a magas- és a mélyépítő cégek kilátásai egyaránt számottevően javultak. Kedvezőbb lett az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése is.

    A kereskedelmi bizalmi index is megközelítette a tavaly márciusi szintjét. Az eladási pozíció megítélése jelentősen, a rendelések várható alakulásáról alkotott vélemény pedig még soha nem látott mértékben emelkedett. A készletek megítélése viszont kissé rosszabb lett.
    A szolgáltatói bizalmi index is jelentősen emelkedett, de az ágazatnak a várakozásai maradtak el leginkább a válság előtti szintjüktől. A forgalmi várakozások sokat javultak, de az általános üzletmenet megítélése és az elmúlt időszaki forgalom megítélése kissé romlott - írták.

    A GKI szerint az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága áprilisban látványosan javult, utoljára 2019 nyarán volt ilyen magas. Minden ágazatban több cég készült a létszám bővítésére, mint csökkentésére, leginkább az építőiparban, legkevésbé a kereskedelemben. Az emberek munkanélküliségtől való félelme harmadik hónapja csökken, áprilisban különösen jelentős mértékben, de így is csak a tavaly áprilisi zuhanás mintegy 70 százalékát sikerült ledolgozni.

    Az áremelési törekvés minden ágazatban kissé erősödött (főleg a kereskedelemben és az építőiparban), miként a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság jövőjének megítélése látványosan javult, különösen a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban, de a lakosság véleménye is jobb lett.

    A GKI fogyasztói bizalmi index tavaly áprilisi zuhanásának eddig csak kétharmadát tudta ledolgozni. Idén áprilisban a lakosság saját pénzügyi helyzetét az előző hónaphoz képest erősen javulónak érzékelte, e területen az index a tavaly áprilisi zuhanásnak már 83 százalékát tudta behozni. Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességüket az őszre jellemzőnél is rosszabbnak; a nagy értékű fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét a márciusinál kissé rosszabbnak, a következő egy évre vonatkozóan viszont javulónak érezték.

MTI