A világ egyik legnagyobb gasztronómiai és italkönyves seregszemléje, a Gourmand Awards for Drink Culture döntősei közé választották a Ripka Gergely által írt TokajGuide/TokajKalauz című kötetet.

    A Gourmand Awards for Drink Culture a világ egyik legrangosabb gasztronómiai könyvszemléje, több mint 175 ország kiadványainak részvételével, a Gourmand International szervezésében. A többfordulós megmérettetésen a Scolar Kiadó által megjelentetett TokajGuide a European Wine (Európai bor) kategóriában a legjobb négy közé került, ami magyar könyvnek korábban még nem sikerült - közölte Ripka Gergely hétfőn az MTI-vel.
    A kategória másik három döntőse Rudolf Lantschbauer és Yulan Cai: Ruster Ausbruch DAC (Vinothek, Ausztria), Zeljko Garmaz: Wine Stories, Bosnia & Herzegovina (Bosznia-Hercegovina) és Benjamin North Spencer: The New Wines of Mount Etna (Gemelli Press, USA) című kötetei.
    "Felemelő érzés már önmagában Tokajt és Magyarországot látni ezen a shortlisten. Franciaország boros könyveinek külön kategóriája van ezen a versenyen, Magyarországot meg a legtöbb boros tankönyvben, webshopban és más hasonló platformokon általában a +világ többi része+ kategóriában említik; én is igyekszem mindent megtenni azért, hogy hazánkat számon tartsák ma is a bortérképen" - közölte a szerző.
    A Best in World kategória védjegyét, matricáját már használhatják a kategória döntősei, végső győztest pedig júniusban hirdetnek Párizsban.
    A TokajGuide/TokajKalauz 2014 óta eddig három kiadással került nyomtatásba, legutóbb 2019-ben.
    A két évente frissülő, független, kétnyelvű kiadvány a történelmi Tokaji borvidék 150 meghatározó borászatán túl a legjobb éttermek, ajánlott szálláshelyek, sokrétű rendezvénytippek, a legszebb kirándulóhelyek, várak és más történelmileg vagy táji szempontból fontos látnivalók kalauza, de katalogizált borértékelések és évjáratleírások is vezetik a borturistát.
    A kötet legfrissebb, 2021-es kiadását áprilisban jelenteti meg a kiadó - áll a közleményben.

mti