A klímaváltozás kihívásairól a koronavírusos idők ellenére sem szabad megfeledkezni – erre mutat rá a klímaváltozással foglalkozó legutóbbi, 2019-es Eurobarometer kutatás is.

Az Európai Bizottság által készíttetett kutatásból kiderül, hogy a magyarok 85%-a tartja a jelenséget súlyos problémának, többségünk az üzleti szférától vár választ. Ennek az elvárásnak igyekszik új programjával megfelelni a maga számára 2050-re karbonsemlegességet célul kitűző Daikin vállalatcsoport is.

 A HVAC-R – heating, ventilation, air-conditioning and refrigeration, azaz fűtési, szellőztetési, légkondicionálási és kereskedelmi hűtési – szektor egyik piacvezető gyártója és forgalmazója szerint az EU által is megcélzott karbonsemlegesség eléréséhez elengedhetetlen egyfelől az összes érdekelt fél összefogása, másfelől az általuk gyártott hőszivattyúk környezetbarátabbá és gazdaságosabbá tétele. Hőszivattyú minden eszköz, ami energiabevitellel hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, miközben a benne lévő hűtőközeg lehűl vagy felmelegszik. Ilyenek a hűtésre-fűtésre és melegvíz előállítására alkalmas hőszivattyús, valamint a kereskedelmi hűtésben alkalmazott berendezések, melyek bár az életünket komfortosabbá teszik, energiafelhasználásuk és hűtőközegük miatt növelik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Különösen a terméket legyártó, felhasználó, majd kidobó lineáris gazdasági rendszerben.

 A Daikinnál a megoldást az újrahasznosításban, a hűtőközegek körforgásban tartásában, a körforgásos gazdasági modellben látják. A cég K+F laborjaiban zajló intenzív fejlesztési folyamatok egyik eredménye, hogy mára a hotelek, irodák vagy kiskereskedelmi egységek kombinált hűtő-fűtő, melegvizet előállító rendszereinek – változó hűtőközeg-áramlású, avagy VRV-rendszerek – 80%-a újrahasznosítható. A fémek – réz és alumínium – újrahasznosítását a Daikin már évtizedek óta végzi. 2010 óta bizonyos VRV-berendezések cseréjekor a meglévő beltéri egységek, elektromos vezetékek, kalorikus csövek is újrahasznosíthatók. Hasonlóképpen biztosítják a pótalkatrész-ellátást a termék gyártásának befejezését követő 10 évig.

 L∞p by Daikin

Ezeken is túlmutat a L∞p by Daikin projektkezdeményezés. A Daikin Central Europe, a Daikin Europe és a Daikin partnereinek együttes fellépése során a használt hűtőközeget visszanyerik a már meglévő rendszerekből, visszaállítják az új hűtőközeggel azonos minőséget, majd az így regenerált hűtőközeget felhasználják az Európában gyártott és értékesített új VRV-egységekhez. Audit garantálja, hogy a regenerált hűtőközeg minősége megegyezik az új hűtőközegével. A független ellenőrzési folyamat azt is biztosítja, hogy a visszanyert hűtőközeget csak a L∞P by Daikin védjeggyel ellátott VRV-egységek gyári töltéséhez használják fel.

 Az Európai Zöld Megállapodás Körforgásos Gazdasági Akciótervének (European Green Deal Circular Economy Action Plan) Daikin által is teljes mértékben támogatott célkitűzéseibe illeszkedő program 2019-ben az egyik legtöbbet használt hűtőközeg, az R-410A újrafelhasználásával indult egyes Daikin VRV-modellekre szabva. A sikert látva a hűtőközeg fejlesztésében és gyártásban szintén érdekelt vállalat úgy döntött, hogy azt 2020 novemberétől kiterjeszti az összes, Európában gyártott és értékesített VRV-egységre.

A regenerált hűtőközeg felhasználása segíti az ózonkárosító anyagokat helyettesítő, fluortartalmú F-gázok európai szabályozásának teljesülését is, hiszen a használt hűtőközegek nem esnek a hűtőközeg-kvótacsökkentés hatálya alá, így fenntartható módon támogatják a HVAC-R szektor növekedését. A programmal jelenleg 250 ezer kg új hűtőközeg előállítása kerülhető el. Eddig több mint 20 ezer L∞P egységet értékesítettek, és szeretnék tovább bővíteni a programot. Jövőre már várhatóan 500 ezer kg új hűtőközeg előállítását tudják elkerülni. A programot a közeljövőben többféle hűtőközegre és termékcsaládra is kiterjesztik.

 Miért érdemes csatlakozni?

A számos környezeti és gazdasági előny, költségmegtakarítás mellett a programban részt vevő partnerek kapnak egy saját kommunikációban is használható tanúsítványt. Magyarország a régióban elsőként honosíthatja meg a L∞P by Daikin programot. „Segítséget nyújtunk minden partnerünk és ügyfelünk számára azért, hogy egyesíthessük erőinket és egyengethessük az utat a körforgásos európai gazdaság felé. Ezáltal minden egyes, a regenerált hűtőközegek felhasználásába fektetett forinttal hozzájárulhatunk a hazai vállalatok növekedéséhez, ugyanakkor csökkenthetjük a környezetterhelést” – vonja le a következtetést Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft ügyvezető igazgatója.