Polc
Tipográfia

A minőségre és a fogyasztói igényekre helyezik a hangsúlyt a bébiételgyártók és a kereskedők, hiszen a bébiételek bevezetése a folyékonytól a pépesen és pürésen át a szilárd ételekig fokozatosan történik, mind típus, mind állag szempontjából egy gyermek életében.

Vásárolni vagy otthon készíteni?

Noha a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt néhány évben ingadozott (2016. január – decem­bere között 93 100, 2017. január – decembere között 91 600 gyermek jött világra) a természetes születések száma, azonban az elmúlt néhány évet nézve a születésszámok felülmúlták az egy évtizeddel korábbit. A statisztikai adatokat nézve ez évente több mint 90 ezer új fogyasztót jelent az élelmiszergyártóknak.

A bébiételek iránti kereslet megnőtt az elmúlt évben, olvasható a Nielsen Piackutató Intézet legfrissebb felmérésében. A nedves bébiételek esetében 2017-ben értékben 7 milliárd forint volt az bolti eladás a száraz bébiétel értékbeni forgalma pedig több mint 5 milliárd forint volt 2017. április és 2018. március között.
Az elemzők szerint ez idén tovább nőhet, hiszen napjainkban a termelők pozitív hangulatban tekintenek a gyártásra. Az újszülöttek számának növekedése a kereslet változását is magával hozza, a fogyasztók ma a magasabb minőségű termékeket veszik le a polcokról gyermekeiknek.
„Fontos hangsúlyozni, hogy a boltokban kapható késztermékekben a gyermekek számára szükséges kellő és megfelelő mennyiségű vitaminok és/vagy ásványi anyagok vannak, amelyeket nem biztos, hogy az otthonkészítés során garantálni tudnak a háziasszonyok.
Ezek a termékek többszörösen átvizsgáltak, amennyiben felmerül valamilyen szennyeződési probléma, a kereskedők azonnal cselekednek, és visszahívják a termékeket” – magyarázta Duró Beáta dietetikus.

Trendek és kínálatok

Az élelmiszerüzletekben, drogériákban és bababoltokban kiemelt helyen, könnyen megtalálható és elérhető polcsorokon találhatók a csecsemőknek, kisgyermekeknek készült nedves és száraz bébiételek. Kanyó Roland, a dm Kft. marketing és PR menedzsere úgy látja, hogy az édesanyák a tudatos fogyasztók közé sorolhatók, ha a bébiételek piacát nézzük. „Számukra nagy előny, hogy folyamatosan bővül a biominősítésű termékek választéka. Emellett fontossá váltak a kényelmi szempontok is, egyre több snack és püré található meg az áruházak polcain” – fogalmazott Kanyó Roland, hozzátéve, hogy a trendet tekintve a dm igyekszik folyamatosan az élen járni és olyan saját márkás biotermékeket kínálni a vásárlóknak, amelyek minősége és ár-érték aránya megfelel a vásárlók számára.

Az OVKO bébiételeket gyártó Import-Trade Hungary Kft. tulajdonosa, Nemes Tibor úgy tapasztalja, hogy a bébiételek fejlesztései is a felnőtt étkezési trendeket követik, mivel ebben az esetben a vásárló elsősorban az édesanya, aki a legjobbat szeretné adni a gyermekének, míg a fogyasztó maga a baba.

Guba Ilona, a HIPP Termelő és Kereskedelmi Kft. értékesítési és marketingigazgatója szerint a bébiétel piacra mind volumenben, mind értékben a fejlődés jellemző, ami jó részt a fizetőképes kereslet növekedésének köszönhető.

„A szülők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy megbízható alapanyagból készüljön az étel, amit a babának adnak” – hangsúlyozta az Univer bébiétel termékeket gyártó Univer Product Zrt. marketingvezetője is. Bazsó Rita szerint sok esetben ezért is választják a készen kapható üveges bébiételeket, hiszen a gyártók többsége – köztük az Univer – garantálja a szigorúan ellenőrzött nyersanyagokat. Pontosan emiatt a biztonságérzet miatt döntenek a táplálás ezen formája mellett az idősebb, 1 éven felüli gyermekeknél is.

Nemes Tibor szerint a termékek beltartalmában a fő trend a cukormentesség elérése. A Import-Trade Hungary tulajdonosa elmondta, hogy a már meglévő OVKO gyümölcsös desszerteket is lecserélik hozzáadott cukor nélküli verziókra, míg az új fejlesztések már eleve így készülnek. A tulajdonos úgy látja, hogy a másik trend a csomagolás modernizálása. „Itt az úgynevezett pouch kiszerelés a legdivatosabb. Ez egy aszeptikus tasak, ami visszazárható és kényelmes. Vége a hosszadalmas és embert próbáló kiskanalas etetésnek, mert a baba jóízűen kiszopizza a tasakból a bébiételt” – ismertette Nemes Tibor.

Bazsó Rita szerint a trendek továbbá azt mutatják, hogy a szülők egyre nagyobb hányada részesíti előnyben a bio­eredetet. „Ebből is adódhat a forgalom eltolódása a drogériák irányába, hiszen ott nagyobb az organikus termékek választéka” – tette hozzá az Univer marketingvezetője.

A HIPP értékesítési és marketingigazgatója elmondta: a fejlődést az is generálja, hogy az utóbbi években folyamatosan jelentek meg a piacon regionális, illetve korábban nem létező, klasszikus márkaértékkel nem bíró márkák. „Ezeknek jó része nem átfogó kínálatot jelent, jellemzően egy-egy termékcsoportra, illetve szegmensre szorítkozik. Folyamatosan emelkedik a tudatos táplálással kapcsolatos igény is, ami alapvetően a tudományos fejlesztési háttérrel rendelkező minőségi gyártók pozícióját erősíti” – jegyezte meg Guba Ilona, hozzátéve: az is érezhető, hogy a növekedésben azon, főleg drogériás saját márkák is jelentős szereppel bírnak, akik főként a komoly innovációval rendelkező tradicionális márkagyártók fejlesztési irányait jelenítik meg kínálatukban.

A természetesség a cél

Az Univer 2007 óta elkötelezett, hogy a legfőbb allergének – glutén, tejcukor, tejfehérje –, valamint hozzáadott cukor kihagyásával fejleszti ki a teljes portfólióját. A 2016-os évtől további lépésként a só- és gyümölcs­tartalmat is módosította: kivonta a hozzáadott sót a termékekből, a gyümölcssűrítményt pedig gyümölcsvelőre váltotta. Ezzel, valamint a kínálatban megtalálható biobébiételekkel is fokozva a természetességet.

„Cégünk hosszú évek óta figyelemmel kíséri a már említett trendeket és ezekre megfelelő minőségű termékekkel reagál. Igyekszünk újabb alapanyagokat felhasználni a portfóliónkban, választékbővítés, variálhatóság céljából” – mondta az Univer marketingvezetője, megemlítve: az idei év újdonságai az Univernél az 1-3 éves korosztály számára kínált négyféle húsos menü, illetve a bioportfólió szélesítése további két ízzel. Bazsó Rita hangsúlyozta, hogy a címkén megtalálhatók azon információk, melyek segítik a szülőket a megfelelő termék kiválasztásában.

„Ennek megfelelően 5 korosztályt alakítottunk ki: a 4, 6, 8, 10 hónapos korcsoportnak, illetve az 1-3 éves kisgyerekeknek szánt termékek, amelyekre a fogyasztói visszajelzések alapján növekvő igény mutatkozik – ismertette a marketingvezető.

Az Univer is kiemelten kezeli a kommunikációt és a kapcsolattartást. Mint megtudtuk, a bébiételek vásárlóival történő direkt kommunikáció legfőbb eleme a Facebook, amit kiegészít az ország nagyobb városaiban megrendezett Baba-Expókon történő részvétel. Emellett a célcsoport leg­nagyobb részét a kórházakban átadott csomagokban lévő Édes Kisbabám kiadványban való megjelenéssel éri el a vállalat.

A babák az elsők

A cégek mindig arra a legbüszkébbek, amiben elsők vagy legjobbak. „Az OVKO elsőként kezdte el a magyar piacon a tasakos (pouch) zöldséges bébiételek forgalmazását. Ez a kategória még teljesen új: vitamin- és rostdús étel XXI. századi modern csomagolásban” – fogalmazott Nemes Tibor, aki elárulta, hogy a termékek keresettsége havonta többszöröződik. „Az igazi elismerés azonban az, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk hálás anyukáktól” – tette hozzá az Import-Trade Hungary Kft. tulajdonosa.

Ahogy a felnőttek, úgy a babák között is vannak, akik laktóz- vagy glutén-érzé­ke­nyek, ezért a szülők ez alapján választanak bébiételeket és bébiitalokat, és vannak olyan szülők, akik csak biotermékeket adnak a babájuknak. Az 1975 óta a babák szolgálatában álló OVKO az évek során glutén-, illetve laktózmentes termékeket is kifejlesztett, ezenkívül nagyon széles a bioválaszték is. A szülők választhatnak csak gyümölcsös, gyümölcs + zöldséges, csak zöldséges, illetve zöldség + húsos verziók közül, ezáltal ugyanúgy vegyesen lehet a kisgyermekeket táplálni, mint ahogy a felnőttek is változatosan mást és mást esznek minden nap.

Nemes Tibor tapasztalatai alapján úgy véli, hogy a kisgyermekes anyukák a legtudatosabb vásárlók. A termékválasztás során a legfőbb elvárás egy bébiétellel szemben, hogy minél kevesebb (lehetőleg 0%) hozzáadott cukrot és hozzáadott sót tartalmazzon, emellett fontos számukra, hogy glutén- és laktózmentes legyen a termék.

„Az OVKO minden ilyen kihívásra választ ad. Természetesen nem minden OVKO bébiétel és desszert glutén- és laktózmentes, mert az egészséges babáknak szüksége van a gabonák és a tej összetevőire egyaránt” – említette Nemes Tibor, hozzáfűzve, hogy a termékeken kiemelt szöveggel, illetve ikonokkal is kommunikálják ezeket az összetevőket.

Alapvetően az életkori sajátosságok határozzák meg, hogy milyen korú baba mit ehet. A hozzátáplálást 4 hónapos kortól ajánlják a szakemberek, ennek megfelelően az OVKO bébiételek és desszertek is 4 hónapos kortól adhatók, és a fejlődésnek megfelelően hónapokra lebontva (5, 6, 7, 8 hónapos kortól) több ízvariációból is választhatnak a szülők. A termékpaletta fokozatosan „átvezeti” a babákat azokra az ételekre, amelyeket már gyermekkorban fogyasztanak. Mint megtudtuk, az igényeknek megfelelően, a 8 hónapos babáknak szánt termékek már nagyobb méretűek, hiszen a baba étvágya is egyre nagyobb.

Az OVKO portfólióját a natúr ízvilág jellemzi, mivel sem tartósítószert, sem színezéket vagy ízfokozót nem tartalmazhatnak a bébiételek. Nemes Tibor elárulta, hogy az új fejlesztésű OVKO bébidesszertek és bébiételek összetevőit úgy válogatták össze, hogy hozzáadott cukor nélkül is édesek, illetve hozzáadott só nélkül is ízesek legyenek.

„Fűszereket sem teszünk a bébiételekbe, nem szeretnénk rászoktatni a babákat az erős ízekre. Sajnos az a tapasztalat, hogy mire az iskolába mennek a gyerekek, addigra már úgyis a túlsózott és túlfűszerezett ételeket kedvelik” – jegyezte meg az OVKO bébiételek forgalmazója.

Nemes Tibor úgy tapasztalja, hogy a bébiételek piacán is elengedhetetlen a kommunikáció, illetve a tudatosságra nevelés. Az Import-Trade Hungary nagy hangsúlyt fektet a Facebook-megjelenésekre, amelyekre aktívan reagálnak az anyukák. „Ezenfelül jó értelembe véve lokálpatrióták vagyunk: a helyi Családsegítőt és a Vöröskeresztet támogatjuk, akik a helyi és környékbeli szülőket segítik az OVKO adományokkal” – ismertette Nemes Tibor.

Bővülő kínálat és közvetlen kommunikáció

Minden korcsoport részére olyan termékeket kínál a HIPP Kft., amelyek az adott életkor igényeinek legoptimálisabb kielégítésére alkalmasak. Guba Ilona elárulta: „a korosztályra bontás elengedhetetlen és nálunk tradicionálisan jellemző. Termékféleségtől függően természetesen vannak átfedések, ám például a húsos menük terén eléggé egyértelmű elkülönítés tapasztalható. A HIPP kínálatában hagyományosan nagy súllyal vannak jelen a biotermékek, melyek sok más biomegjelöléssel ellátott terméktől eltérően a legszigorúbb (sokszor az európai normáktól is szigorúbb) minősítő rendszer követelményeinek is megfelelnek, ezt pedig a Biokontroll Hungária ellenőrző rendszere garantálja.

„Alapvetően a nagyon széles választékunk jó része alkalmas a különféle táplálékallergiában szenvedő fogyasztók kiszolgálására, az erre vonatkozó utalások és jelölések a törvényi előírásoknak megfelelően megtalálhatók a címkéken” – ismertette Guba Ilona, hozzátéve, hogy a vállalat nagyon sok terméke gluténmentes, de vannak laktózmentes termékek is.

Mint megtudtuk, a hosszú múltra visszatekintő HIPP a termékfejlesztéseknél nagy hangsúlyt fektet a cukor- és sóredukcióra, a hozzáadott ízfokozók, állományjavítók, színezőanyagok használata pedig alapvetően tilos a cégnél. A tasakos gyümölcspüréinkkel pedig elsőként jelentünk meg a 100%-os gyümölcspürék piacán.

Az értékesítési és marketingigazgató elárulta, hogy termékfejlesztéseiket alapvetően a legkorszerűbb táplálkozástudományi irányelvek és az élelmiszer-biztonság tökéletesítése vezérli. Amellett, hogy a gyártó folyamatosan jelentkezik új ízösszetételekkel, termékpalettáját főként olyan termékekkel igyekszik bővíteni, amelyek a szegmenseken belüli, illetve a szegmensek közötti űrt igyekeznek kitölteni.
„Ezen túlmenően mindig igyekszünk nyitni a nagyobb korcsoportok felé is, ám ez Magyarországon még nem mindig talál fizetőképes igényre, és a kereskedelmi partnerek szortiment­politikája sem mindig nyitott rá – említette Guba Ilona.

Mint megtudtuk, a HIPP marketingstratégiájának legfontosabb eleme a kismamákkal való közvetlen kommunikáció. „Ennél hatékonyabb eszközt egy ilyen bizalmi kategóriában, mint a bébiétel, nem ismerünk. Emiatt nagy hangsúlyt fektetünk a baba-mama klubokra, védőnői rendezvényekre és a szakemberek, szakmai véleményvezérek információval való ellátására” – fogalmazott Guba Ilona.

Az értékesítési és marketingigazgatótól megtudtuk: mivel a hagyományos médiamarketing és -reklám kizárólag bébitáplálásban érintett gyártók számára, az anyagi vonatkozások miatt szinte elérhetetlen, az elektronikus médiában is szinte kizárólag célközönség-specifikus, tematikus műsorok szponzorációján keresztül tud részt venni. Emellett a HIPP bébiételgyártó direkt marketing tevékenysége a kórházi ismertető csomagok átadásán keresztül régóta fontos pillére a kommunikációnknak. „Idén a nyári foci vb-hez kapcsoló­dóan két babaápolási termékünk jelenik meg bizonyos partnereink polcain, az ehhez az eseményhez kapcsolódó designnal” – fűzte hozzá Guba Ilona.

Széles választék a polcokon

A bébiétel-kategórián belül a dm két saját márkával is büszkélkedhet; az édesanyák körében régóta ismert és kedvelt babylove márka és a dmBio termékcsalád kínálata is teljes mértékben követi a trendeket és a szezonális változásokat. Mindkét márka termékei biominősítésűek. A termékcsalád szortimentjében megtalálhatóak gyümölcsös desszertek, zöldséges és húsos ételek, illetve az édesanyák válogatni tudnak különböző ízvariánsú laktóz- és gluténmentes termékekből is.

„A dm-re általánosan jellemző, hogy filozófiánknak megfelelően törekszünk az egészséges életmód, a tudatosság támogatására. Így ez a termékfejlesztésekben is megmutatkozik” – említette Kanyó Roland, aki elárulta, hogy a babylove márka mellett 2015-ben kerültek a dm polcaira a dmBio bébiételek, melyek nemcsak biominősítésűek, de vegán is. A termékcsaládot folyamatosan bővítik újdonságokkal.

Mint megtudtuk, a vásárlók számára főként a snack szegmensen belül kínál újdonságokat saját márkás termékei­ből a dm, mint például a tavaszi-nyári időszakban kedvelt gyümölcschipseket, vagy a téli szezon alatt elérhető mézes süteményt.
„Mindemellett az idei évben a bébiétel- szortimentet egy angol, tasakos márkával bővítettük, melynek különlegessége, hogy nemcsak gyümölcspüré, de főzelék is kapható pouch formában” – egészítette ki a marketing- és PR-menedzser.

Persze a dm drogériákban a már megszokott ízek mellett szezonális ízvariánsokkal is találkozhatnak az édesanyák, ezen bébiételek összetevői teljes mértékben megfelelnek az adott évszakban elérhető zöldség- és gyümölcsválasztéknak. Kanyó Roland elmondta: a nyár folyamán utazásokhoz különösen kedveltek a különböző, sok esetben biominősítésű snackek, teák, gyümölcspürék, amelyek nemcsak megkönnyítik az édesanyák mindennapjait, de egészséges nassolnivalók étkezések között a gyermekek számára. „A dm új online shopja kitűnő lehetőség arra, hogy az édesanyák egy helyen tájékozódjanak széles termékválasztékunkról, hiszen a webshopunkon a termékek mellett számtalan hasznos információt megtalálnak a termékek összetevőiről, tulajdonságairól. Mindemellett különböző babaápolási és étkezési tippekkel is találkozhatnak az oldalon” – ismertette Kanyó Roland, megemlítve, hogy a dm üzleteiben különböző edukatív, tájékoztató kommunikációs anyagokkal igyekeznek felhívni a figyelmet az újdonságokra. A polcokon és immáron már az etiketteken is tájékozódhatnak a vásárlók arról, hogy egy adott bébiétel bio- vagy akár vegán-minősítésű-e. Mindemellett különböző rendezvényeken is találkozhatnak a dm-mel a fogyasztók, legyen szó akár a Baba-Mama expóról vagy egy komplett családi eseményről, a dm Gyereknapi programjáról a Vasúttörténeti Parkban.

Bővülő kínálat

A SPAR a választékban lévő termékek időszakos akcióival igyekszik a vásárlói igényeket kielégíteni. Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője elmondta, hogy általánosságban véve a bébiételek piacán a csökkenő születésszám miatt a fogyasztás terén is csökkenés tapasztalható. A kategórián belül a junior (1 éves kor feletti) termékkör az, amely fejlődik. „Az orvosi ajánlások miatt 3 éves korig nem javasolt a tehéntej fogyasztása, így ez a termékkategória lefedi a szükséges vitaminok, tápanyagok bevitelét. Kiegészítő termékek (mely nem az alapvető tápszer, hanem desszertjellegű kiegészítő étel) mutatnak még növekedést, valószínűsíthetően a kényelmi jellegük miatt” – jegyezte meg Maczelka Márk.

Mint megtudtuk, a SPAR választékában jelenleg számos bio- és mentes termék is megtalálható, és az év második felében további új termékek bevezetése várható. A SPAR áruházakban a bébiételek jellemzően egy helyen találhatóak a babák számára kínált nem fogyasztható (non-food) termékekkel (pelenka, törlőkendő, egyéb kellékek).

 Növekvő bébiételpiac

A nedves bébiétel kiskereskedelmi forgalma 2017. április és 2018. március között értékben 9 százalékkal, mennyiségben pedig 6 százalékkal növekedett az előző hasonló időszakhoz viszonyítva. Értékben a tizenkéthavi bolti eladás több mint 7 milliárd forint volt a Nielsen kiskereskedelmi indexe alapján.

A teljes hazai bolti eladásnál kiemelkednek a hipermarketek és a drogériák, együttes értékbeni súlyuk stabilan 78 százalék. A teljes nedves bébiétel forgalmának 86 százalékát a gyártói márkák generálták 2017. április és 2018. március között. Ez a tavalyi hasonló időszakhoz képest egy százalékpontos visszaesést jelent. A száraz bébiétel értékbeni forgalma több mint 5 milliárd forint volt 2017. április és 2018. március között. Értékben 10, mennyiségben pedig 12 százalékot növekedett a kategória értékesítése a kiskereskedelemben, az előző hasonló időszakhoz viszonyítva.

Bolttípusok tekintetében a hipermarketek és a drogériák együttes forgalmi részesedése stabilan 97 százalék. A gyártói márkák piaci részesedése változatlanul 88 százalék.

 

(TERMÉKMIX - 2018 júniusi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek