A várakozásokkal ellentétben nem nőtt, hanem decemberben is csökkent a tartós használati cikkek megrendelés-állománya az Egyesült Államokban - derült ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau (CB) által pénteken közölt kimutatásból.

Decemberben a tartós használati cikkek megrendelésállományának értéke 1,0 milliárd dollárral, 0,4 százalékkal, 227 milliárd dollárra esett, miközben elemzők 2,6 százalékos növekedésre számítottak.

csokken

A CB a novemberi adatot tovább rontotta a felülvizsgálat után, 4,6 százalékról 4,8 százalékra módosította a csökkenés mértékét. A szállítási és közlekedési eszközöket leszámítva a tartós cikkek megrendelései 0,5 százalékkal növekedtek az év utolsó hónapjában a novemberi 0,5 százalékról 1,0 százalékra módosított növekedés után.

Elemzők közlekedési eszközök nélkül 0,5 százalékos növekedést vártak decemberre a tartós használati cikkek megrendelésében.

Novemberben és decemberben egyaránt emelkedett a teljesített megrendelések értéke, miközben a teljesítetlen rendelésállományé csökkent.

A 2016-os év egészét tekintve 0,3 százalékkal csökkent a tartós használati cikkek megrendelésállományának értéke az előző évhez képest, és a közlekedési eszközök leszámítva is 0,3 százalékos volt a visszaesés mértéke.