Spanyolországban a 8,9 százalékra lassult az infláció szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) október 14-én.

A tájékoztatás szerint az év kilencedik hónapjában az augusztusi eredményhez képest 1,6 százalékkal alacsonyabb volt a növekedés mértéke. Az infláció három hónapja most először nem haladta meg a 10 százalékot.

Az INE rámutatott: a mérséklődéshez nagyban hozzájárult az áram árának és a közlekedési költségek növekedésének enyhülése. Az adatok a kormány által "a végrehajtott intézkedések pozitív hatását" tükrözik - kommentálta a jelentést a gazdasági minisztérium, utalva az áram előállításához használt földgázra bevezetetett árplafonra, az áfa csökkentésére és a nagymértékű utazási kedvezményekre.

Az INE felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerek esetében éves összehasonlításban 14,4 százalékot ért el az infláció, amelyre még nem volt példa, amióta 28 évvel ezelőtt elkezdték rögzíteni ezeket az adatokat.

Kiemelkedő a drágulás tavaly szeptemberhez képest az étkezési olajoknál, amelyek ára 65,9 százalékkal ment fel, de például a liszt és egyéb gabonafélék 39,4 százalékkal, a vaj 33 százalékkal, a tésztafélék 29,6 százalékkal drágultak. A tejért 25,1 százalékkal a tojásért 23,6 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt - írta a statisztikai hivatal.

(MTI)