2022. január 10-én a JD.com ochama néven két robotizált boltot nyitott Hollandiában, melyet hamarosan újabb boltok követnek. 

Ez az első alkalom, hogy a JD.com fizikai kiskereskedelmi üzletet nyitott Európában. A neve ochama, ami kombinálja az „omni-channel” és az „amazing” szavakat. Az ochama az első többcsatornás kiskereskedő Hollandiában, aki élelmiszert és non-food termékeket is kínál egy vásárlási alkalmazásban.

Az üzletmodell egy egyedülálló vásárlási formát kínál, amely egyesíti az online rendelést és átvételt. Robotok készítik elő a csomagokat és intézik a házhozszállítást. Az első két ochama pick-up üzlet Leidenben és Rotterdamban található, további kettő pedig Amszterdamban és Utrechtben nyílik majd meg.

„Vállalatunk az évek során a kiskereskedelmi és élvonalbeli logisztikai technológiák terén szerzett gazdag tapasztalatával arra törekszik, hogy egy példátlan vásárlási formát hozzon létre vásárlóink számára jobb árakkal és szolgáltatásokkal” – mondta Pass Lei, az ochama ügyvezető igazgatója.

Az omni-csatornás modell lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy kényelmesen rendelhessenek termékeket online az ochama alkalmazáson keresztül, ahol a termékek széles választékát kínálják, beleértve a friss és csomagolt élelmiszereket, háztartási gépeket, szépségápolási és baba termékeket, divat és lakberendezési cikkeket és még sok minden mást.

Az automatizált raktár a futurista pick-up üzlet része, ahol az emberek szemtanúi lehetnek egy robotflotta működésének, beleértve az AGV-t (automatizált földi járműveket), a robotkarokat és a többi robotot, amelyek az áru komissiózását, válogatását és szállítását végzik. Az alkalmazás QR-kódjának egyszerű beolvasásával a vásárlás befejezésekor a vásárlók látni fogják, amint a szállítószalagon érkezik a rendelésük a pénztáros és problémamentes vásárlás részeként.

Az emberek felkereshetik a pick-up üzlet bemutatótermét, hogy megtapasztalják az ochama termékválasztékát, vagy választhatják a másnapi házhozszállítási szolgáltatást is anélkül, hogy elmennének a pick-up üzletbe.

Hollandia Európa egyik leginkább urbanizált országa. „A hollandok szenvedélyesen rajonganak az innovációért és a zöld környezetért, és az ochama vásárlási formátuma mindkét szemponthoz hozzájárul” – mondta den Butter, majd hozzátette: "Nem lesz sorbanállás és kevesebb lesz a forgalmi dugó mivel a kényelmesebb és előnyösebb megoldást választhatják, az ochamában mindent egy helyen."