A Costa Coffee elmondása szerint 2020-ig eléri, hogy ugyanannyi eldobható poharat fog újrahasznosítani, mint amennyit értékesít, egy „pohár-újrahasznosítási forradalom” jegyében.

A program keretén belül éves szinten 500 millió pohár kerül majd újrahasznosításra.

A belső borításukban papírt és műanyagot kombináló – amelyet a hő- és szivárgásmentesség érdekében terveztek ilyennek – eldobható kávéspoharakból körülbelül 2,5 milliárd darabot dobnak ki éves szinten az Egyesült Királyságban, amiből 99,75% nem kerül újrahasznosításra.

A Costa Coffe kávézólánc, mely több mint 2380 üzletből áll az Egyesült Királyságban, kiemelte: „A tényleges probléma a poharak összegyűjtésében rejlik, miután megfelelően dobták el őket.”

A Costa és más kávézóláncok rendelkeznek ugyan újrahasznosítás céljából létesített pohárgyűjtő pontokkal az áruházakban, a legtöbb elvitelre vásárolt kávét azonban máshol fogyasztják, az irodákat és az utcát is beleértve.

Az új program értelmében a Costa 75 fontos kiegészítő díjat fizet majd az összegyűjtött papírpoharak minden egyes tonnája után a hulladékgyűjtést végző cégek részére.