A tavalyi év első tizenegy hónapjában 7 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

    Január és november között a kiskereskedelmi forgalom volumene mind a nyers, mind a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint 7 százalékkal bővült.
    A növekedés elsősorban a nem élelmiszerek eladásának köszönhető, ami 8,5 százalékkal bővült, az üzemanyagok értékesítése 6,6 százalékkal gyorsult, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása 5,6 százalékkal bővült.
    Novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,5 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 6,2 százalék volt.
    Októberhez képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 2 százalékkal bővült, a kiigazított érték szerint a bővülés 0,8 százalék volt.
    2018-ban 5,4 százalékkal bővült a román kiskereskedelmi forgalom az előző évhez képest, miután 2017-ben 10 százalékkal, 2016-ban 13 százalékkal emelkedett.

 

mti