A Carrefour és a Tesco üzletláncainak vásárlási szövetsége Genfben megtartotta első tárgyalási fordulóját a legnagyobb, világméretű FMCG-konszernekkel a „vásárlási feltételek harmonizálása” tárgyában. Az eseményt az ágazatban „szeizmikus földmozgásként” értékelik.


Meg nem erősített hivatalos információk szerint, melyeket a The Grocer és a Spar International portálok is idéznek, a svájci Genfben megkezdődtek az első ártárgyalások a Carrefour – Tesco vásárlási szövetség és kb. 30 óriási, világméretű FMCG-konszern között.
A tárgyalásokat nem csak a francia versenyhivatal követi figyelemmel, hanem a brit Groceries Code Adjudicator ügynökség, amely köteles érvényesíteni a The Groceries Supply Code of Practice-t, azaz a „Jó gyakorlatok kódexét az élelmiszer-szállításban”.
Az ügynökség a kereskedelmi láncokra az éves bevétel max. 1%-át róhatja ki büntetésül – a Tesco esetében ez 500 millió fontot jelent – a kódex be nem tartásáért.
A GSCOP szabályzata azokra az áruházláncokra terjed ki, amelyek éves bevétele több mint 1 milliárd font. Ezek jelenleg a következők: Asda, Co-op, Marks & Spencer, Morrison Supermarkets, Sainsbury’s, Tesco, Waitrose, Aldi, Iceland és Lidl.

Emlékeztetőül, 2018 júliusában a Tesco és a Carrefour hosszú távú stratégiai partnerségi megállapodást kötött vásárlási kérdésekben, ez rövid nevén a The Alliance. A csoport formális tevékenységét múlt év őszén kezdte el. Az a célja, hogy mindkét áruházlánc kereskedelmi kapcsolatait a globális szállítókkal közösen határozza meg, a saját márkás termékeket, és a nem viszonteladásra rendeltetett termékeket közösen vásárolják meg, mint pl. a saját flotta üzemanyagát, vagy az üzletek felszerelését. A szövetség hároméves operatív ciklusokban fog működni.


Forrás: spar-international.com, thegrocer.co.uk, gov.uk