Tavaly 13,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez képest - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.


A növekedés elsősorban a nem élelmiszerek eladásának köszönhető, amely 15,2 százalékkal bővült, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 13,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-eladás volumene 10,2 százalékkal volt nagyobb.

romania

Decemberben a román kiskereskedelmi forgalom volumene 7,2 százalékkal nőtt 2015 decemberéhez mérten.

A tavalyi év utolsó hónapjaiban a román kiskereskedelmi forgalom volumenének éves növekedése fokozatosan csökkent. Az első fél év után még 18 százalékos bővülést jegyeztek, majd hónapról-hónapra csökkent 13,5 százalékra.

A tavalyi román gazdasági növekedésnek a belföldi fogyasztás volt a legfőbb hajtóereje. Az előzetes becslések szerint a román gazdaság 4,8 százalékkal bővült 2016-ban.

Az idén a román kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ami a legnagyobb lenne Európában. Ugyanakkor elemzők kételyeiket fejezték ki a becslés megalapozottságát illetően, hiszen a román kormány gazdasági prognózisokkal foglalkozó szakértői bizottsága téli jelentésében hirtelen 4,3 százalékról 5,2 százalékra emelte a várható GDP-bővülést. Román elemzők 3,4-4,3 százalékos sávban mozgó növekedést valószínűsítenek, aminek továbbra is a fogyasztás lesz a fő hajtóereje.

Romániában az elmúlt másfél évben több lépcsőben csökkentették az általános forgalmi adót, amely jelenleg 19 százalék, miután 2016 elején négy százalékponttal, január 1-től további 1 százalékponttal mérsékelték. Emellett 2015 közepétől az élelmiszerekre és a közélelmezésre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfát.