A LanzaTech, a Total és a L’Oréal forradalmi újítása

 Egy forradalmi eljárásnak köszönhetően a LanzaTech, a Total és a L’Oréal létrehozta az világ első olyan műanyag kozmetikai csomagolását, amelyet az ipar által kibocsátott szén-dioxid megkötésével és újrahasznosításával készítettek. A technológiának köszönhetően teljesen megváltozhat a kozmetikai műanyag csomagolások környezeti lábnyoma.

 A LanzaTech, a Total és a L’Oréal innovatív partnersége egy olyan eljárást hozott létre, amely képes az ipar által kibocsátott szén-dioxidot megkötni, átalakítani és ebből a kozmetikai termékek számára új, fenntartható csomagolást gyártani.

 A sikeres átalakítási folyamat három lépésben zajlik:

 A LanzaTech egyedi biológiai eljárással megköti az ipari szén-dioxidot és átalakítja etanollá.

  • A Total az IFP Axens-szel közösen kifejlesztett dehidratációs eljárás segítségével az etanolt etilénné alakítja, majd polietilénné polimerizálja, amelynek műszaki jellemzői megegyeznek a fosszilis társaiéval.
  • A L’Oréal ezt a polietilént - amely a hagyományos polietilénhez hasonló minőségű és tulajdonságú - használja fel a csomagolások előállításához.

 Az eljárás technológiai és ipari siker is egyben, amely bizonyítja, hogy a kibocsátott ipari szén-dioxid felhasználható műanyag csomagolások előállítására. A módszer kidolgozása tükrözi a három partner elkötelezettségét a műanyagok fenntartható körforgásos gazdaságának fejlesztése iránt, és megalapozza a lehetőséget bármely vállalat számára az ipari szén-dioxid-kibocsátás megkötéséhez, újrafelhasználásához.

 A LanzaTech, a Total és a L’Oréal hosszú távon szeretne együttműködni a fenntartható műanyagok gyártásán és örömmel fogadják azon további cégek csatlakozását kezdeményezésükhöz, akik vállalnák az új fenntartható műanyagok használatát.

 A LanzaTech vezérigazgatója, Jennifer Holmgren elmondta: „Ez a partnerség azon a közös célon alapul, hogy együtt egy mindenki számára tisztább bolygót hozzunk létre. Hálásak vagyunk mind a L'Oréalnak, mind a Totalnak, hogy elkötelezettek a tevékenységük szén-dioxid-intenzitásának csökkentése mellett. Együtt képesek vagyunk csökkenteni a csomagolások karbonlábnyomát úgy, hogy hasznos termékekké alakítjuk a szén-dioxid- kibocsátást, ezáltal pedig az egyszer használt szén-dioxid a múlté lesz.”

 Valérie Goff, a Polymers, Total vezető alelnöke a következőket fűzte a bejelentéshez: „Ez a partnerség kiváló példa az ipari vállalatok közötti együttműködésre, amelynek célja, hogy az újrahasznosított szén-dioxidból előállítsuk a jövő műanyagát, ez pedig egyben ügyfeleink fenntarthatósággal kapcsolatos igényeit is tökéletesen lefedi. Az ipari szén-dioxid-kibocsátás ilyen típusú fejlesztése hozzájárul a Csoport azon elkötelezettségéhez, hogy 2050-re Európában elérje a nettó nulla kibocsátást."

 Jacques Playe a L'Oréal csomagolási és fejlesztési igazgatója az együttműködés kapcsán így nyilatkozott: „A L'Oréal folyamatosan javítja csomagolásainak környezeti lábnyomát. Ezzel az innovációval pedig, amely a szén-dioxid-kibocsátást polietilénné alakítja, új fenntartható csomagolási megoldás kifejlesztését tűztük ki célul. Törekvésünk, hogy ezt a fenntartható anyagot 2024-re samponjaink és balzsamjaink csomagolásához is felhasználjuk, és reméljük, hogy más cégek is csatlakoznak hozzánk ennek a forradalmi technológiának a használatában.”