QR kódokkal védett tejtermékek, blokkláncban tárolt betegadatok, jelszómentes fizetés – mindennapi életünk egyre több területén használatos a módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartást garantáló blockchain-technológia.

Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőinek elemzéséből kiderül: a World Economic Forum az év áttörését várja a blockchaintől, Kína pedig dollármilliárdokat fektet a technológiába.

A World Economic Forum jelentése szerint 2020 a blockchain áttörésének éve lehet, ha a kormányok és jegybankok kellő figyelmet fordítanak a technológiára. A szervezet szerint a "hype" helyett a "minőség" kerül előtérbe, például olyan fejlesztésekkel, mint a Facebook önálló kriptovalutája, a Libra. A World Economic Forum felhívja a figyelmet: a közszférában történő felhasználásban különösen nagy potenciál rejlik, okos szerződésektől a biztonságos adattároláson át az e-ügyintézésig.

„Világszerte már napjainkra is számos területen hozott áttörést a módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartás biztonságát garantáló blockchain-technológia. A nagyközönség 2020-ban az élet számos területén fog találkozni az újdonságokkal ” – hívja fel a figyelmet Szabolcsi András, az első hazai konzorciumi blockchain platformot fejlesztő magyar vállalkozás, a BlockBen informatikai igazgatója. A magyar tulajdonú céget az év innovatív terméke díjjal jutalmazták a szingapúri Crypto Currency Expón, 2019-ben pedig BlockBenPay nevű innovatív fizetési megoldása bekerült a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé.

Az egyik vezető nemzetközi tanácsadó cég, a Gartner 2019 végén készült kutatása szerint 500 amerikai IoT technológiai cég 75 százaléka már használja vagy tervezi használni a blockchaint. Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly év végi beszéde szerint pedig Kína vezető szerepet kíván betölteni a technológia hasznosításában. Hatalmas források állnak rendelkezésre: a Bank of China 2,8 milliárd dollár értékben támogatja majd a fintech cégeket.

A blockchain technológia előnye, hogy hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít. Ezért jelent biztonságos megoldást az élet minden olyan területén, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják vagy online fizetést bonyolítanak.

Az FMCG szektorban máris forradalmi változást hozott a technológia: az IBM Food Trust platformját használva gondoskodik árui eredetvédelméről és az ellátási lánc biztonságáról a Walmart, a Nestlé és az Unilever. A legnagyobb francia lánc, a Carrefour is elkezdte QR-kódokkal ellátni néhány tejtermékét, így a vásárlók is nyomon követhetik a hamisíthatatlanná váló áru útját a termelőtől egészen a kosarukig.

A második legnagyobb USA-beli egészségügyi biztosító, az Anthem páciense adatainak védelmét garantálja blockchain-technológiával. Mintegy 40 millió ügyfél adatait tárolják a megmásíthatatlan rendszerben, és csak ezen keresztül férhetnek hozzá adataikhoz orvosaik is. Magyarországon pedig épp a napokban dobta piacra blockchain alapú síbiztosítását az Aegon Biztosító.

„A blockchain az online fizetési folyamatokban is alkalmazható, számlabefizetéstől az autópálya-matrica vásárlásáig. A blockchain alapú fizetés biztonságos és gyors, és várhatóan 2020 egyik nagy áttörése lesz” – fogalmaz Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. Cége is dolgozik egy ilyen megoldáson.

A BlockBenPay esetében például semmi másra nincs szükség a biztonságos online vagy offline fizetéshez, csak egy mobiltelefonra és egy QR-kódra. Külön jelszó sem kell, hiszen a mobiltelefonokkal ma már a biometrikus azonosítással kombinált digitális aláírás és hitelesítés is megoldható.

Szabolcsi András informatikai igazgató kiemeli: a jelszómentesség a kényelem mellett nagyobb biztonságot is jelenthet, a biometrikus azonosításnak és hiteles digitálisaláírás-kezelésnek köszönhetően. A világon ugyanis már több mint 10 milliárd felhasználónevet és jelszót loptak el. Ha például minden felületen ugyanazt a jelszót használjuk (ne tegyük!), biztonsági okokból hetente módosítani kellene – mert szinte garantált, hogy valahol, valamikor már ellopták.