A világ cukorfogyasztása csökken. A trend azzal magyarázható, hogy a gyártók a termékeikben új recepteket alkalmaznak a cukor mennyiségének csökkentése céljából.

Az európai cukoripar válságban van. A cukor ára több mint tíz év óta a legalacsonyabb szintre süllyedt, a világ cukorfogyasztása pedig 178,04 millió tonnáról 176,91-re csökkent. A pénzügyi veszteségek gyárak bezárásához vezetnek. Hamarosan kilenc cukorgyár fog bezárni. A De Bietplanter szaklap belga cukorrépa-ültetvényesekre hivatkozva megállapítja, hogy újabb öt vagy hat gyár osztozhat a sorsukban. 


Európában az elsőnek számító Süd­zucker csoport februárban két gyár bezárását jelentette be Franciaországban, valamint a Saint-Louis-Sucre leányvállalatát, két gyárat Németországban, egyet pedig Lengyelországban zártak be. A vállalatcsoport a cukorgyártást kb. 700 ezer tonnával szeretné csökkenteni. Márciusban egy másik európai cukorgyár, a Nordzucker zárta be cukorgyárát Svédországban.

Ápri­lisban az Európában negyedik helyen álló francia Cristal Union jelentette be, hogy 2020-2021-ben bezárja cukorgyárait Bourdonban (Puy-de-Dôme) és Toury-ban (Eure-et-Loire), és lemond csomagolóüzem-egységéről Ersteinben (Elzász).


Olaszországban az Eridania Sadam 2019-ben ideiglenesen bezárja cukor­finomítóját San Quiricoban. Ebben az évben a konkurens cukorgyártó csoport, a CoProB csak két cukorgyárban (Minerbio és Pontelongo) fog cukorrépát feldolgozni Olaszországban.