2020-ig 2500 milliárd jüant (361 milliárd dollárt) fektetne Kína a megújulókba az új kínai energetikai hivatal tájékoztatása szerint.

Mindez összhangban van Kína hosszú távú energiastratégiájával, ami a fosszilis alapú áramtermeléstől a tisztább energia felé való elmozdulást célozza.

361 milliárd dollárt fektetne Kína a megújulókba 2020-ig, mely nemzeti energiaügynökség szerint több mint 13 millió munkahelyet teremtene. Az ügynökség előrejelzése szerint a megújuló termelőkapacitások - beleértve a szelet, a vizet, a napot és a nukleáris energiát - 2020-ra már a teljes áramtermelés mintegy felét adhatják.

szelkerek

Arra nem tettek utalást, hogy az éves szinten mintegy 72 milliárd dollárra rúgó beruházási összeget pontosan hol, milyen technológiákra költenék el. A törekvések mindenesetre jól jelzik Kína elkötelezettségét a károsanyag kibocsátás csökkentése terén.

Múlt hónapban a kínai gazdaságtervezési hivatal ötéves tervében jelezte, a napenergiába 1000 milliárd jüant kívánnak beruházni, mivel a cél a termelőkapacitások ötszörözése. Ez egyenértékű nagyjából 1000 nagy naperőművel.

A beruházásokat az is ösztönözi, hogy a nagy naperőművek létesítésének költségei 2010 óta jelentősen, mintegy 40 százalékkal csökkentek. Ez közrejátszott abban, hogy tavaly már Kína volt a legnagyobb napenergia termelő.

A gazdaságtervezési hivatal ötéves terve szerint mintegy 700 milliárd jüan összegű befektetés mehet szélfarmokba, 500 milliárd vízerőművekbe és árapály erőművekbe, a maradék pedig geotermiába.

portfolio.hu