Az illetékes orosz hatóság eddig a madárinfluenza kapcsán csak egyes európai körzetekből nem engedélyezte a szárnyas termékek behozatalát. A készülő új rendelkezés már országokra vonatkozik.

Oroszország a tervek szerint két héten belül megtiltja a madárinfluenza sújtotta európai országokból a szárnyashús és egyéb szárnyas termékek importját – jelentette be az orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat képviselője.

Julija Melano közlése szerint még nincs pontos dátum, hogy mikortól lép életbe az importtilalom, de két héten belül biztosan.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint Európában egyebek között Németországban, Lengyelországban, Hollandiában, Svédországban, Magyarországon és Csehországban jegyeztek fel madárinfluenza-megbetegedést.

Oroszországot sem kerülte el a madárinfluenza. Így például az Asztrahanyi körzetben mintegy 600 ezer csirkét kellett elpusztítani a megbetegedés miatt december elején. December végén pedig a rosztovi körzet egyik pulykatelepén mutatták ki a vírust. A Roszszelhoznadzor a madárinfluenza megjelenésével számol az Észak- és Dél-Kaukázusban, valamint a Krímben.