Az Amerikai Egyesült Államokban közzétették az élelmiszer-csomagolás állapotáról szóló legfrissebb jelentést arról, hogy az ehető csomagolás általában elérhető-e az élelmiszeripar számára.

Az ehető csomagolás közvetlenül illeszkedik a "csökkenteni, újrafelhasználni, újrahasznosítani" formulába, az olyan anyagok eltávolításával, amelyek fosszilis tüzelőanyagokat igényelnek, és általában egy hulladéklerakóban végzik valahol.

Már számos ígéretes példája van a technológiának: A Loliware ehető csészéit organikus édesítőszerekkel és hínárral készítik, ízük és színei zöldségből és gyümölcsből származik. A zselatinmentes csészék ízesítettek. Minden olyan rész, amelyet nem lehet megenni, komposztálható.

Az USDA kutatócsoportja tejfehérjével készült vékony filmet fejleszt, amelyet sajtok és egyéb élelmiszerek csomagolására használnak. Ezeket a filmeket és bevonatokat alkalmazzák olyan termékekre, amelyek tejet tartalmaznak. A kazeinfilm teljesen ehető, de biológiailag is lebomlik, és állagában hasonlít a műanyaghoz, melyet helyettesít.