Túl van a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején látott mélyponton, és folyamatosan bővül a kiskereskedelem - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

    A KSH csütörtöki tájékoztatása szerint júliusban a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,4 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbit.
    Cseresnyés Péter ismertette, hogy a legnagyobb mértékben, 3,3 százalékkal az élelmiszer- és élelmiszer jellegű kiskereskedelmi forgalom növekedett. Az átlagos növekedés az iparcikkek - főként a bútor és az elektronikai cikkek - forgalmának csökkenése miatt kisebb - mondta.
    Kiemelte: 2019-ben csak decemberben volt nagyobb a kiskereskedelmi forgalom, mint idén júliusban. A kiskereskedelem várhatóan a válsághelyzetből kilábalva tovább nő, és az összesítésben a tavalyinál jobb eredményt mutat majd - vélekedett.
    Cseresnyés Péter fontosnak tartja, hogy Magyarországon a foglalkoztatás visszatérjen a járvány előttihez, a munkanélküliség pedig csökkenjen a korábbi 3,4-3,5 százalékos szintre. Fontos továbbá, hogy a bérek ugyanolyan dinamikával emelkedjenek, mint az elmúlt években, mert ha nagyobb a vásárlóerejük az embereknek, az rögtön látszik a kiskereskedelmi forgalomban - tette hozzá az államtitkár.