Kereskedelem
Tipográfia

Romániában 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az idei első kilenc hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

A növekedés főleg az élelmiszerek és a nem élelmiszerek értékesítésének köszönhető, amelyek 6,5, illetve 6,1 százalékkal bővültek. Az üzemanyag eladása 2 százalékkal nőtt.

    A szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés 6 százalék volt.
    Szeptemberben a kiskereskedelmi fogalom volumene 2,3 százalékkal nőtt a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten.
    Jelentős lassulás figyelhető meg az előző két évhez képest, hiszen 2016-ban még 13 százalékkal, tavaly 10 százalékkal bővült a román kiskereskedelmi forgalom volumene. Az előző évek két számjegyű növekedése azzal magyarázható, hogy a román kormány adócsökkentéseket vezetett be, megemelte a béreket és a nyugdíjakat, ami mind hozzájárult a belföldi fogyasztás növekedéséhez. A belföldi fogyasztás volt a román gazdasági növekedés fő hajtóereje az elmúlt években.
    Az idén Bukarest 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, amit mind az Európai Bizottság, mind a Nemzetközi Valutaalap túlzottnak tart, ők 4-4,5 százalékos bővülést valószínűsítettek.

 

mti

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek