Kereskedelem
Tipográfia

Az olyan alapelvek, mint az egyszerűség és az alacsony árak a jövőben is a sikeres diszkontok ismérvei maradnak. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy ezek a formátumok az új technológiák vagy új árucikkek bevezetésével úttörőkké váljanak.

Miközben több kereskedelmi vállalat, amely nem követte időben az online trendet, nem tudta tartani eddigi piaci helyzetét, úgy tűnik, hogy ez a diszkontokra nem érvényes. Például a Lidl 2017-ben 7,4%-kal tudta növelni forgalmát (96,6 milliárd USA-dollár). Természetesen a Lidlnél is nő az online forgalom jelentősége, de a bevétel legnagyobb része a helyhez kötött üzletek terjeszkedéséből származik. A diszkontok bevált elve – korlátozott árukészlet kedvező árakon – még mindig bevált módszer, különösen ott, ahol a diszkontok eddig alárendelt szerepet játszottak.

Kedvező trendek a terjeszkedéshez

Azokon a helyeken, ahol a szociális és a gazdasági problémák sok fogyasztó magatartását befolyásolják, jó megoldás a diszkontokat választani. A növekvő urbanizáció és a mindennapi élet gyors változásai kedveznek a diszkontok terjeszkedésének, amelyek átláthatóságuknak köszönhetően jobban meg tudnak felelni sok fogyasztó aktuális szükségleteinek, mint a nagy alapterületű hipermarketek. A diszkontok vásárlói immár minden szociális rétegből képviseltetik magukat, hiszen a fogyasztók többsége továbbra is nagyon árérzékeny. Természetesen a diszkontokat sem kíméli az online kereskedelem térhódítása. Legtöbbször a legjobb, ha ők is csatlakoznak az online kereskedelemhez.

diszkontok1807tablazat1

 

Azonban dönthetnek az ellenállás konzervatív megoldása mellett is. Ha az eddigi piacvezetők egy feltörekvő diszkontot korlátok közé akarnak szorítani, először is csökkentik az áraikat. Ez volt és maradt a Walmart kedvelt stratégiája azokon a helyeken, ahol egy diszkont veszélyt jelentett számukra.

„Megfosztjuk a diszkontokat az árdiktatúrájuktól, ezután pedig megmutatjuk a fogyasztóknak az erősségeinket” – ezt válaszolta Doug McMillon, a Walmart vezetője arra a kérdésre, hogy hogyan reagál a vállalat arra, ha egy diszkont veszélyezteti a létét. A diszkontok azonban látják, hogy a kereskedelemnek hol vannak hiányosságai, és kihasználják ezt.

Folytatódik a diszkontok növekedése

A Planet Retail piackutatói azt jósolják, hogy a diszkontok előretörése folytatódni fog, és azt feltételezik, hogy a diszkontok növekedési rátái évente mintegy 6%-ra rúgnak majd. Ezzel a diszkontüzletek a helyhez kötött kereskedelemben a leggyorsabban növekvő formátumok maradnak.

Bár diszkonttéren Európa üzletei mutatják fel a leg­nagyobb telítettséget, erőközpont marad ezen kereskedelmi forma terjeszkedése számára. Hiszen bár ezek az üzletek nagy mértékben lefedik a piacot, újra és újra innovatív ötletek születnek, amelyek néha azt a benyomást keltik, hogy a diszkontoknak itt már nem egy tiszta formájáról van szó. Ennek megfelelően ezek az üzletek részben már inkább közeli ellátó szupermarketekként definiálják magukat.

Eltérő arányok Európában

diszkontok1807tablazat2Európán belül is nagyon különböző, hogy a diszkontok milyen mértékben hatolnak be a piacra.

A Planet Retail piackutatói átlagon felüli növekedési lehetőséget látnak az Egyesült Királyságban, Spanyol­országban, Franciaországban és Olaszországban. A diszkontok sikere abban a képességükben is rejlik, hogy addig várnak új árukészletek, koncepciók és technológiák bevezetésével, amikor már irányadóvá váltak. Ekkor a diszkontok nem ritkán válnak egy mozgalom úttörőivé, ahogy az például a biotermékek esetében történt.

Modern technológia és egyszerűség

A diszkontoknak nem feltétlenül kell versenyezniük a vezető online kereskedőkkel, együtt is lehet működni velük, ahogy azt jó pár példa mutatja.

Ez érvényes a Dia és az Amazon szövetségére is Spanyol­országban. Az Amazon Prime Now három spanyol nagy­városban kínál több, mint 5000 terméket a Dia árukészletéből. A diszkont már régóta árul friss péksüteményeket, biotermékeket, „mentes” árucikkeket, gyümölcsöket és zöldségeket vagy convenience-ételeket.

Az USA-ban a Dollar General diszkont folyamatosan bővíti friss és hűtött termékkínálatát, és az új Lidl-üzletekben az árukészlet 1800-ról 2500-ra bővül. A digitális fejlődés új lehetőségei azonban a diszkontok számára is felvetik a kérdést, hogy a jövőben továbbra is arra kell-e koncentrálni, hogy a legkedvezőbbek legyenek az áraik. Erre a választ az üzlet elrendezése és az új diszkont­üzletek árukészletének sokszínűsége adja meg.

Az a trend is tetten érhető, hogy az üzletek modern technológiák segítségével egyénileg szólítják meg a vásárlóikat. Már csak idő kérdése, hogy a legmodernebb technológiák, például a pénztár nélküli üzletek megjelennek-e a diszkontokban.

Ennek során a vállalatnak azonban semmi esetre sem szabad feláldoznia alapelvét, az „egyszerűséget”. A gyártók számára a diszkontok addig lehetnek érdekes partnerek, ameddig a kilátásba helyezett eladási mennyiségek stimmelnek. Ez nem csupán a saját márkákra érvényes, hanem egyre inkább a márkás termékekre, illetve a gyártói márkákra is. A helyi termékek felvétele nem zárja ki ezt a készletgazdálkodási politikát. Különböző méretű csomagolások és rövid ideig forgalmazott, különleges kiadások növelhetik az üzletek vonzerejét. Előnyt élvezhetnek például az olyan csomagolások, amelyek lehetővé teszik a polcok gyors feltöltését.

 

 

 

(forrás: LP International)

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek