Februárban 3,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz képest pedig 0,7 százalékkal emelkedtek - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző három hónapban egyformán 2,7 százalékos volt az éves infláció, tavaly októberben 3,0 százalékos, szeptemberben 3,4 százalékos volt. A februári maginfláció 4,1 százalék volt, 0,1 százalékponttal alacsonyabb a januárinál.
Februárban az átlagosnál jobban nőttek az élelmiszerárak, 3,4 százalékkal, a dohányáruk 16,5 százalékkal drágultak, az üzemanyagok ára 4,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Az élelmiszerek között az étolaj ára 25,1 százalékkal, a cukoré 9,9, a munkahelyi étkezésé 8,0, a liszté 7,1 százalékkal emelkedett. Az idényáras élelmiszerek, mint a burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen 5,8 százalékkal drágultak, ám ezen belül a gyümölcsök 17,3 százalékkal többe kerültek, míg a burgonya 14,8 százalékkal olcsóbb lett tavaly február óta. A sertéshús ára 7,3, a baromfihúsé 0,6 százalékkal csökkent.
A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 9,9, ezen belül a szeszes italok 3,0 százalékkal drágultak.

A tartós fogyasztási cikkek inflációja a januári 3,1 százalékról 3,8 százalékra ugrott, ezen belül az új személygépkocsikért 12,1 százalékkal kellett többet fizetni, de a kerékpárok ára is 9,0 százalékkal emelkedett.
A járműüzemanyagok ára februárban 3,8 százalékkal megugrott, és tavaly február óta először lett magasabb éves összevetésben, mégpedig 4,6 százalékkal.
A fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékos februári emelkedésében fontos szerep jutott az élelmiszerek 1,0 százalékos drágulásának, ezen belül az étolaj 6,8, az idényáras élelmiszerek 3,5, a margarin 2,3, a tej 2,2 százalékkal többe, a sertéshús 1,5 százalékkal kevesebbe, mint januárban. A szolgáltatásokért 0,5, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett többet fizetni.