Foto:Wikipedia

Kereskedelem
Tipográfia

Jack Ma megnyitotta első eladók nélkül üzemelő szupermarketét Hangcsouban. Mivel bérekre gyakorlatilag nem kell költeni, így egy-egy üzlet költsége mindössze a hagyományos boltok negyede körül alakul.

Az üzlet tulajdonosának egyetlen feladata van – minden reggel fel kell töltenie a készleteket.
Átlagban egy ember nagyjából tíz eladó nélküli üzletet tud kezelni. Mindez azt jelenti, hogy üzletenként nagyjából 500 jüan, ( kevesebb, mint 20 ezer forint) a bérköltség, amely komoly csapást jelent a hagyományos szupermarketekre és egyéb kiskereskedelmi üzletekre.
A magas költséggel üzemelő áruházak és szupermarketek túlélési esélyei így jelentősen lecsökkennek, és profitjuk gyorsan megcsappanhat.
A vásárlási folyamatban első lépésként a vásárlók mobiltelefonjával le kell olvasni egy kódot és át kell haladni a kapun. Másodikként kiválasztani a megfelelő árut, majd harmadikként áthaladni a fizetőkapun.

0eladonélkulibolt
Az Alipay komoly vezeték nélküli fizetőrendszerére építve, Jack Ma és a Wahaha csoport vezetője, Zong Qinghou legutóbb már bejelentette, hogy az elkövetkező években 100 ezer eladó nélküli üzletet nyitnak majd Kínában.
Mindeközben a másik online óriás, a Jingdong vezére, Liu Qiangdong is bejelentette, hogy 500 ezer áruházat nyit a jövőben Kínában, amelyek között lesznek eladó nélküli szupermarket is. Jack Ma Alipay rendszere és Liu Qiangdong WeChaten keresztül működő fizetési szolgáltatása mögött is óriási vagyon, tőke, technológia és páratlan vezeték nélküli rendszer áll.
Miután a két gigász már monopolizálta az online vásárlási piacot, most az offline üzletek felé fordult. A hét 24 órájában eladó nélkül működő boltok terjeszkedése tehát elindult.
Az elkövetkező 3-5 évben pedig a régimódi szupermarketek és áruházak eddig nem várt katasztrófával nézhetnek szembe.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek