Kutatás
Tipográfia

A piackutató Cadent előrejelzése szerint a saját- és a kereskedelmi márkák részesedése az amerikai szupermarketek forgalmában az elkövetkező 10 évben emelkedni fog. Ezt a fejlődést az online kereskedelem, az ezredfordulós generáció elvárásai és az árrés nyomása segíti elő.

Az Egyesült Államokban a szupermarketek polcain sok prémium- vagy hazai márka, és jóval kevesebb kereskedelmi márka található. Az USA-ban a saját márkás termékek részesedése a fogyasztási cikkek forgalmában jóval 20% alatt van.
Ezzel szemben az európai országokban a forgalomrészesedés legtöbbször 30% fölötti, és néhány országban, többek között Németországban a 40%-ot is meghaladja.
Miután a piaci részesedések évtizedekig ingadoztak, a Cadent előrejelzése szerint most a saját márkás termékek tartós „térnyerése” következik. 10 éven belül az USA fogyasztói minden negye­dik dollárt saját márkás fogyasztási cikkekre fognak költeni. Ez 8%-os emelkedésnek, mintegy 55 milliárd eurónak felel meg.
A Cadent a tanulmányban az USA fogyasztási cikkek teljes piacának forgalmából, 680 milliárd euróból és a saját márkák aktuális, 18%-os részesedéséből indul ki.
Mi vezet ilyen mértékű növekedéshez és miért lesz tartós ez a trend? A Cadent ennek a folyamatnak különböző okait nevezi meg.
A kutatók azt várják, hogy a Whole Foods vállalat Amazon által történő átvételével ezen a piacon is fel fog gyorsulni a fejlődés. Az Amazon Happy Belly és Wickedly Prime elnevezésű márkái lassan, de biztosan növekedtek. A vállalat „365” elnevezésű Whole ­Foods márkája a bizalmat, átláthatóságot, tisztaságot és egyszerűséget szimbolizálja.
Ezek mind olyan sajátosságok, amelyek a vevők köreiben, különösen a mai és az eljövendő generációk tagjai körében kedvező fogadtatásra találnak. Azok a generációk, amelyekhez az ezredfordulósok is tartoznak, a vásárlás során a márkák helyett sokkal inkább szem előtt tartják az olyan szempontokat, mint például az átláthatóság.
Ezért számukra a vásárlás során már nem játszik döntő szerepet az, hogy prémium- vagy saját márkás termékről van szó.

sajatmarkak 1 usa

Célirányos fejlesztések

A kereskedők továbbra is saját márkás termékeikbe fektetnek be. A Kroger például több mint 17 milliárd eurót keres kereskedelmi márkáival, melyek forgalomrészesedése 25,6%. Az élelmiszer kiskereskedők saját márkás termékeit a vevők immár gyártói márkáknak tekintik. A kereskedők kommunikációs csatornáikon keresztül közvetlenül tudják reklámozni ezeket a termékeket, és a prémium márkákkal ellentétben célirányosan tovább tudják fejleszteni azokat, a vevők szükségleteit szem előtt tartva.

sajatmarkak 2 usaA különböző kereskedelmi hálózatok számtalan saját márkás terméket dobtak piacra, amelyekben fontos szerepet játszik az ezredfordulósok igényeinek megfelelően a természet, az átláthatóság, az egészség és a wellness. Példa erre a tendenciára az Aldi Simply-Nature, a CVC Gold Emblem Abound, a Food Lion Nature’s Place vagy a Giant Eagle’s Nature’s Promise Free From elnevezésű márkája. Vannak például olyan új saját márkák vagy termékek, amelyek esetében a cégek az áron, a teljesítményen és a prémium minőségen kívül más aspektusokat is reklámoznak.
A Cadent a saját márkák növekedését elsősorban az olyan árucikkeknél látja, mint a pékáruk, a csemegeáruk, a húsok és halak, valamint a készételek. Ezek a részlegek a szupermarketek számára egyre fontosabbakká válnak és saját márkáikkal az árrések nagyobb részét termelhetik ki.


Ezenkívül a piackutató azt várja, hogy az Aldi és a Lidl az USA-ban szintén jelentősen kiterjeszti majd piaci jelenlétét. Köztudomású, hogy ezen diszkontok árukészletei 90%-ban saját márkás termékekből állnak.

Az online új szereplői

Az online kereskedelemben is új piaci résztvevők lendítik fel a piacot, például a Startup Brandless San Francisco-ból, amelynek korlátozott árukészlete no name termékekből áll, amelyek kedvező árúak, környezetbarátok és egészségtudatosak. 

Az internetes kereskedő, a Jet.com, amelyet tavaly a Walmart vett át, egy új saját márkát, az Uniquely J-t vezette be, amellyel elsősorban az ezred­fordulósokat célozza meg. Példáját várhatóan további online kereskedők fogják követni. A Cadent szerint ezek a tényezők a kereskedelmi márkák piacát tovább fogják erősíteni az USA-ban. Mindazonáltal a kereskedelmi márkák tíz éven belül sem fogják elérni azt a mértékű piaci részesedést, amit ma Európában látunk.

Összességében azonban a saját- és kereskedelmi márkák piaci növekedése jelentős mértékű, amely a kereskedők és az ipar számára egyaránt esélyt kínál, többek között lehetővé válik számukra, hogy elhagyják a járt utakat és új, inno­vatív termékeket és koncepciókat teszteljenek.

 

(forrás: LP International)

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek