Ipar
Tipográfia

A fapép globális hiánya a pelenkák és a WC-papír árának emelkedéséhez vezethet.

A kereskedelmi forgalomban levő faanyag felét az egész világon a papírgyártáshoz használják fel. Joshua Zaret, a Bloomberg elemzőjének magyarázata szerint, a fapépre globálisan óriási igény van, de az utóbbi időben csökkent a kínálata pl. a brazíliai sofőrök sztrájkja és a skandináv országokban tapasztalható rendkívül forró nyár miatt.
A fapép vagy másként farost a papír és egyéb papíráru gyártása során köztes termék. Olyan fafajtákból nyerhető ki, mint a jegenyefenyő, erdei fenyő, lucfenyő, nyárfa, bükk, rezgő nyár stb.
Ráadásul, jövőre Kína a hulladékok 24 kategóriájának, köztük a papírnak az importját készül betiltani. Figyelembe véve, hogy a „világ közepe” a műanyag- és papírhulladékok nemzetközi forgalmának több mint a felét bonyolítja, - a Bloomberg elemzőjének értékelése szerint – globális áremelkedés várható.
A pelenka, a WC-papír és a papír zsebkendő növekvő árairól számolt be a Procter&Gamble konszern is. Egy másik gyártó, a Kimberly-Clark közleményben jelentette be, hogy a termékek gyártási költségeinek emelkedése csökkenti a cég várható nyereségét.
2017-ben a higiéniai és háztartási célú papírtermékek gyártása kb. 1,1%-kal nőtt 2016-hoz viszonyítva. Becslések szerint, a papír újrafelhasználása a CEPI (Európai Papíripari Szövetség) tagországaiban (köztük Lengyelországban) 48,4 millió tonnát ért el – ami kb. 1,3%-kal több mint 2016-ban.

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek