Ipar
Tipográfia

Az első negyedévben 4 százalékra lassult a román bruttó hazai termék (GDP) éves növekedési üteme a tavaly azonos időszaki 5,7 százalékkal szemben, negyedéves összevetésben stagnált a gazdaság - közölte kedden a román országos statisztikai intézet (INS).


A gazdasági növekedés erőteljesebben lassult az elemzői várakozásokhoz képest. Tavaly az év egészében 6,9 százalékkal nőtt a román gazdaság. Az INS gyorsjelentése szerint a szezonális és naptárhatással kiigazított éves növekedés 4,2 százalék volt.
A statisztikai intézet kiigazított adataiból kiderül, hogy a román gazdasági növekedés üteme már a tavalyi utolsó negyedévben lassult, csak 0,3 százalékkal bővült a harmadik negyedévhez képest. Korábban negyedévenként 1,7 és 2,4 százalék közötti GDP-növekedést regisztráltak Romániában.
A bukaresti kormány az idei költségvetés-tervezetben 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, de a gazdasági előrejelzésekkel foglalkozó bukaresti kormányzati bizottság február elején már 6,1 százalékra emelte 2018-as becslését.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisban 5,1 százalékra javította a román GDP idei bővülésére vonatkozó előrejelzését a korábban közölt 4,4 százalékról.

(MTI)

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek