Továbbra is erős beruházási szándék jellemzi a hazai kkv szektort, jelenleg a cégek 76%-a készül valamilyen fejlesztésre a következő egy év során – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A célokat tekintve az IT fejlesztések és a gépek, berendezések beszerzése osztoznak az első helyen, amit a gépjárműpark korszerűsítése és az ingatlanberuházások követnek.

A KSH legfrissebb adata szerint 2019 II. negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházások dinamikus bővülése, a fejlesztések volumene 19%-kal meghaladta az előző év azonos időszakát. A K&H kkv bizalmi index kutatás eredménye szerint a folytatás is ígéretes lehet. Jelenleg a vállalkozások 76 százaléka tervez valamilyen fejlesztést, ami az elmúlt tíz év egyik legjobb eredménye. Ezzel tartósan, másfél éve 70% felett van a beruházásban gondolkodó cégek aránya, ami utoljára a 2006-2007 időszakban volt jellemző.

 IT és gépfejlesztési dömping jöhet

A célokat tekintve a top beruházási területek nem változtak, a sorrend azonban kissé módosult. Az index történetében először a dobogó első fokát már nem csak az IT beruházások uralják, hanem a gépek, berendezések fejlesztése is (36%-36%). Utóbbinál ráadásul látványosan, 9 százalékponttal nőtt az ebben gondolkodó cégek aránya. Ezzel a gépjárműpark korszerűsítése feljött a második helyre (23%), és az ingatlanberuházások kerültek a harmadik helyre (12%).

agrárberuházások az élen

A különböző ágazatokat tekintve rendkívül egységes képet mutat a szektor. A mezőgazdasági cégeknél erőteljesen, 66%-ról 77%-ra nőtt a beruházási szándék. Az ipari és szolgáltató cégek egyaránt 76%-a, míg a kereskedelem 75%-a készül valamilyen fejlesztésre a következő egy év során. Ezzel szemben a cég méretét nézve már jelentős különbségeket lehet látni. Jelenleg a kis- és középvállalkozásoknál számíthatunk leginkább beruházásra (81% és 79%), miközben a mikrovállalkozásoknál 70% ez az arány.