Általános
Tipográfia

Európában a kereskedelem célja, hogy segítse az élelmiszergyártók és a termelők tisztességes árainak és szállítási szerződéseinek kialakítását. A tervet Strasbourgban az Európai Parlament (EP) keddi ülésén " élelmiszer-ellátási láncban a vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok" elleni küzdelemre irányuló bizottsági irányelvjavaslat jóváhagyásával követelték.

"Az élelmiszer-ellátási lánc minden érdekeltjének és mindenekelőtt a fogyasztóknak érdeke, hogy kötelező érvényű, átlátható versenyszabályokat teremtsünk az Európai Unióban (EU)" – szögezte le Albert Deß (CSU) képviselő kedden Strasbourgban. "Az irányelv régen esedékes, már többször felmerült, hogy szükség van az egységes európai jogalkotásra ezen a területen" – mondta Deß.

Az Európai Bizottság (EB) által benyújtott, a tisztességtelen verseny elleni küzdelemre irányuló irányelvjavaslat célja az agrár- és élelmiszeripari ellátási láncban résztvevő mezőgazdasági termelők alkupozíciójának megerősítése. Többek között azt tervezik, hogy megszünteti az engedményeket és a bevezetési díjakat. A Paolo De Castro EP-képviselő által előterjesztett jelentés alapján úgy döntöttek, hogy a jövőben a környezetvédelmi és állatjóléti normák betartatása a jogalkotók kizárólagos felelőssége lesz, és nem a kiskereskedelmi láncok feladata.

Az EB legfontosabb feladata az olyan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok azonosítása, mint például a késedelmes fizetések, irreális fizetési feltételek, korlátozott piaci hozzáférés, a szerződéses feltételek egyoldalú vagy visszamenőleges módosítása, a szerződések hirtelen és megalapozatlan megszüntetése, a kereskedelmi kockázat tisztességtelen átruházása, vagy a szállítási és tárolási költségek átruházása az európai gazdálkodókra.

Ulrike Müller (Szabad Szavazók Uniója) képviselő szintén egy közös uniós jogi keretet támogatott.
"A most kidolgozás alatt álló EU-irányelvnek biztosítania kell, hogy a termelők, a beszállítók és az élelmiszerelosztó partnerek közötti tisztességes és átlátható kapcsolatok kivétel nélkül szabályozva legyenek a jövőben." Különösen fontos a mezőgazdasági termelők megerősítése, mivel jelenleg az élelmiszerláncban leggyengébben ők képviseltetik magukat.

Csak egy uniós jogi keret képes ellensúlyozni az élelmiszer-kiskereskedelem fokozódó koncentrációját. Jelenleg öt kiskereskedő a német piacon mintegy 85% -os, az európai piacon pedig mintegy 50% -os részesedéssel bír. „Az új irányelvvel egységes uniós szabványok állapíthatók meg az élelmiszerágazatban, és ezzel a kereskedelmi kapcsolatokat az új alapokra helyezhetik” – mondta Ulrike Müller Strasbourgban. Az irányelvre irányuló javaslatról október végén szavaz az Európai Parlament.

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek