Kutatás
Tipográfia

 Januárban emelkedtek az élelmiszerárak a világon elsősorban a tejtermékek, az olajos magvak és a cukor drágulása miatt.

     Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett - a hússal és a szemes termékekkel kiegészített - öt alapvető élelmiszer árindexe 164,8 pontra nőtt a decemberi 161,8 pontról. A mutató novemberben még 2016 májusa óta legalacsonyabb, 160,8 pont volt. 

    Tavaly januárban az index 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az idei januárihoz képest. 
    A múlt hónapban a tejtermékek ára 7,2 százalékkal emelkedett decemberhez képest és ezzel egy hét hónapja tartó árcsökkenési sorozat zárult le.

    Idén januárban az olajos magvak ára 4,3 százalékkal, a cukoré 1,3 százalékkal emelkedett decemberrel összevetve. 
    A FAO csütörtökön közölt legújabb előrejelzése szerint a 2018/2019-es termésévben a globális gabonatermés 2,611 milliárd tonna lesz, ami minimálisan magasabb a decemberi becsléshez képest, de így is 1,8 százalékkal elmarad a 2017. évi rekordmennyiségtől.

 

 

mti

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek